Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016

ΕΝΟΤΗΤΑ 14 

ΜΑΘΗΜΑ 10 

Μαθαίνω τα ρήματα 

Ρήματα σε -αινω και -ενω 

Σε αυτό το μάθημα ασχοληθήκαμε με τα ρήματα και την αναγνώρισή τους. Μάθαμε ότι τα ρήματα μας δείχνουν κάτι που κάνουμε ή κάτι που παθαίνουμε. Και φυσικά για να τα μάθουμε παίξαμε. Και τι άλλο από την παντομίμα θα ήταν πιο ταιριαστό. Τα παιδάκια μου το ευχαριστήθηκαν αλλά το σημαντικότερο κατάλαβαν τι είναι τα ρήματα.
Μπορείς να παρακολουθήσεις το παρακάτω βίντεο από την Εκπαιδευτική τηλεόραση για να θυμηθείς τα ρήματα.
Θέλεις να παίξουμε με τα ρήματα; Προσπάθησε να βρεις όλα τα ρήματα που είναι κρυμμένα στις προτάσεις στο παρακάτω παιχνίδι.
Θυμάσαι τα επίθετα, τα ουσιαστικά και τα άρθρα; Βάλε ότι έμαθες και από τα ρήματα και πάμε να παίξουμε αυτά τα δύο παιχνίδια. Στο πρώτο παιχνίδι από το Πρώτο Κουδούνι βοήθησε τον Τζακ τον πειρατή να ξεχωρίσει τις λέξεις και να τις βάλει στα σωστά μπαούλα.
Στα δύο παρακάτω πάτα την σωστή απάντηση και έλεγξε τις γνώσεις σου στα μέρη του λόγου.


Μάθαμε επίσης πώς παράγονται ρήματα από άλλες λέξεις και δώσαμε σημασία στις καταλήξεις των ρημάτων. Τις είδαμε συνολικά αλλά περισσότερο μείναμε στα ρήματα που τελειώνουν σε -αινω. Μάθαμε την ορθογραφία τους αλλά και τις εξαιρέσεις τους. Τα ρήματα μένω, πλένω, δένω γράφονται με -ενω. Μάλιστα για να μην τα ξεχάσουμε φτιάξαμε κι ένα ποιηματάκι:
Στο σπίτι που μένω
τα δόντια μου πλένω
και τα κορδόνια μου δένω.

Άκουσε ένα ωραίο τραγούδι που βρήκα για τα ρήματα σε -αινω και τις εξαιρέσεις τους!
Πάμε τώρα να παίξουμε με το -αινω και -ενω. Βοήθησε την Τολμηρή στα μαθήματα ιστιοπλοΐας για να μάθει να οδηγεί το πλοίο.
Παίξε με το Πρώτο κουδούνι και συμπλήρωσε την σωστή κατάληξη στο διαστημόπλοιο του εξωγήινου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου