Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΛΥΠΗ 

Όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά κι αποδεκτά. Αυτό που εμείς σαν μικροί μαθητές πρέπει να μάθουμε είναι να τα εκφράζουμε και να τα εξωτερικεύουμε με σωστούς τρόπους είτε είναι θετικά είτε είναι αρνητικά.Έτσι σε αυτό το μάθημα είπαμε ότι θα μιλήσουμε για τη χαρά και τη λύπη. Αφού τα παιδιά μου περιέγραψαν πώς είναι το πρόσωπό μας όταν είμαστε χαρούμενοι και πώς όταν είμαστε λυπημένοι κολλήσαμε τα προσωπάκια στο δέντρο των συναισθημάτων.
 Διαβάσαμε ένα παραμύθι για τη χαρά και το συζητήσαμε. Με το πρόσωπο και το σώμα μας δείξαμε πώς είμαστε όταν νιώθουμε λίγο χαρούμενοι, πολύ χαρούμενοι και πάρα πολύ χαρούμενοι. Φορέσαμε τη μάσκα της χαράς και κάθε ένας με τη σειρά του είπε τι είναι εκείνο που τον κάνει να αισθάνεται χαρούμενος.
 Έπειτα σκεφτήκαμε ποιο είναι το αντίθετο της χαράς. Τα παιδιά αμέσως είπαν ότι όταν δεν είμαστε χαρούμενοι είμαστε λυπημένοι. Έτσι, σειρά είχε το παραμύθι Στεναχωριέμαι το όποιο δεν το διαβάσαμε ως το τέλος. 
Εκφράσαμε με το σώμα και το πρόσωπό μας αντίστοιχα τη λύπη και φορώντας τη μάσκα της λύπης είπε ο καθένας κάτι που τον κάνει να αισθάνεται πολύ στεναχωρημένος.
 Σειρά είχε ένα παιχνίδι εκφράσεων. Έλεγα στα παιδιά λέξεις κι εκείνα ανάλογα το συναίσθημα που τους προκαλούσε έπαιρναν και την αντίστοιχη έκφραση. Ζωγραφίσαμε τη χαρά και τη λύπη με τα χρώματα που ήθελε ο καθένας και φτιάξαμε το κολλάζ της χαράς και της λύπης.


Αφού μιλήσαμε τόσο για τον εαυτό μας επεκτείναμε τα συναισθήματα και στους γύρω μας. Με αυτό τον τρόπο θέλαμε να δούμε αν αναγνωρίζουμε τη χαρά και τη λύπη και στα πρόσωπα των άλλων. Έδειξα στα παιδιά διάφορες εικόνες ανθρώπων αλλά και ζώων κι εκείνα μου έλεγαν αν είναι χαρούμενα ή λυπημένα κι από πού το καταλάβαιναν. 
Στη συνέχεια είπαμε με ποιους τρόπους μπορούμε να εκφράζουμε τη λύπη μας αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε όταν βλέπουμε κάποιον στεναχωρημένο. Αφού τα παιδιά είπαν τις δικές τους απόψεις διαβάσαμε και το υπόλοιπο βιβλίο Στεναχωριέμαι και είδαμε ότι πολλά από αυτά που είπαμε προτείνονται και στο βιβλίο πράγμα που μας δείχνει ότι τα παιδιά και αναγνωρίζουν τα δύο αυτά συναισθήματα αλλά γνωρίζουν  και τους τρόπους υγιούς έκφρασης. 
Σε αυτά τα συναισθήματα αφιερώσαμε το τραγούδι του παλιάτσου.
Ολοκληρώνοντας τις δραστηριότητες διαβάσαμε ένα ακόμα παραμύθι "Το πουκάμισο της ευτυχίας" μέσα από το οποίο καταλήξαμε ότι την ευτυχία δεν τη βρίσκουμε στα υλικά πράγματα αλλά πηγάζει από μέσα μας, δίνοντας σημασία στα απλά καθημερινά πράγματα που μας ομορφαίνουν τη ζωή.

πηγή δραστηριοτήτων : popi-it.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου