Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

 ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΚΙ ΕΣΥ!


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Γ: 

ΠΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΝΤΕΧΩ


Σε αυτή τη δραστηριότητα εστιάσαμε στον προσωπικό μας χώρο, τι συμβαίνει όταν αυτός παραβιάζεται και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε.
Για να το καταλάβουμε καλύτερα και να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας παίξαμε ένα παιχνίδι. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και τα παιδιά στάθηκαν το ένα κοντά στο άλλο. Με το δικό μου σήμα η μία ομάδα ξεκινούσε να περπατά προς την άλλη. Η άλλη ομάδα και το κάθε παιδί χωριστά επέλγε πόσο πολύ ήθελε να το πλησιάσει. Σήκωνε το χέρι του σαν στοπ όταν δεν ήθελε άλλο να το πλησιάσει το παιδί κι εκείνο έπρεπε να σταματήσει.
Είδαμε παιδιά να σταματούν και παιδιά να αγκαλιάζονται. Έτσι ξεκινήσαμε τη συζήτηση για το γιατί δεν θέλαμε να μας πλησιάσει το παιδί άλλο και γιατί κάποια αγκαλιάστηκαν. Μιλήσαμε για φιλίες και είπαμε ότι μπορεί ακόμα και κάποιον φίλο μας μερικές φορές να μη θέλουμε να τον παίξουμε εκείνη τη στιγμή. Μιλήσαμε επίσης και πώς διαχειριζόμαστε μια τέτοια κατάσταση καθώς είμαστε μικρά και το παίρνουμε βαριά όταν οι φίλοι μας δεν θέλουμε να μας παίξουν. Εστιάσαμε όμως περισσότερο σε παιδιά που δεν τα ξέρουμε. Τι θα κάναμε αν ήθελε να μας πλησιάσει ένα νέο παιδί; Πώς καταλαβαίνουμε με τι πρόθεση μας πλησιάζει; Μήπως θέλει να γίνουμε γίλοι; Μήπως θέλει να μας πληγώσει;
Προκειμένου να μάθουμε πώς διαχειριζόμαστε τέτοιες περιπτώσεις παίξαμε ένα άλλο παιχνίδι. Με έναν σπάγκο κάναμε έναν κύκλλο γύρω από τον εαυτό μας. Είπαμε ότι αυτός είναι ο προσωπικός μας χώρος. Κάποιος άλλος συμμαθητής μας θα προσπαθούσε μα μπει στον προσωπικό μας χώρο. Αν θέλαμε τον αφήναμε αλλά αν δεν θέλαμε έπρεπε να το σεβαστούμε και να βρούμε έναν άλλο τρόπο να τον πλησιάσουμε. Κάποια μπήκαν αμέσως. Κάποια μίλησαν ευγενικά για να μπουν και κάποια ρώτησαν αν θέλει να παίξουν μαζί. 
Έπειτα κάναμε σενάρια για παιδιά που δεν τα γνωρίζουμε και παραβιάζουν τον προσωπικό μας χώρο για να μας πειράξουν, να μας χτυπήσουν ή να μας βλάψουν με διάφορους τρόπους. Δραματοποιήσαμε όλα τα πιθανά σενάρια για να δούμε πώς θα διαχειριστούμε. 
Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες μάθαμε να σεβόμαστε τον προσωπικό χώρο του καθενός, να αναγνωρίζουμε τις προθέσεις που κάποιος μας πλησιάζει και να διαχειριζόμαστε καταστάσεις που μας βλάπτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου