Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

ΕΝΟΤΗΤΑ 7

ΜΑΘΗΜΑ 7

ΟΙ ΝΟΤΕΣ

Σε αυτό το μάθημα μιλήσαμε για τη μουσική και τις λέξεις που μας δείχνουν άρνηση. Μάθαμε ότι οι νότες είναι 7. Ο Μανώλης που μαθαίνει να παίζει λύρα και να διαβάζει νότες μας βοήθησε πολύ.
Μας είπε ότι τις νότες τις χρειαζόμαστε για να διαβάζουμε τη μουσική και να ξέρουμε ποια χορδή να πατήσουμε. Μπορείς να ακούσεις εδώ ένα τραγουδάκι για τις νότες.
 Μάθαμε επίσης ότι τις νότες τις γράφουμε στο πεντάγραμμο που το λέμε έτσι γιατί έχει 5 γραμμές. Το πεντάγραμμο είπαμε ότι ξεκινά με το κλειδί του σολ.
Πηγή εικόνας: www.sixroni-odi.g
 Προσπαθήσαμε και να το κάνουμε στο βιβλίο μας αλλά μας δυσκόλεψε λιγάκι. 
Εδώ μπορείς να ακούσεις τον ήχο κάθε νότας πάνω στο πεντάγραμμο.

Έπειτα διαβάσαμε το μάθημα και είδαμε ότι μια νότα "απαγορεύει". Η νότα μι μοιάζει με τη λέξη μη που μας δείχνει άρνηση. Βρήκαμε προτάσεις άρνησης από το ποίημα και σκεφτήκαμε κι άλλες λέξεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δείξουμε κάτι που δεν θέλουμε ή δεν πρέπει να κάνουμε. Ρώτησα τα παιδιά πώς νιώθει συνήθως κάποιος που χρησιμοποιεί αυτές τις λέξεις και μου απάντησαν "Είναι θυμωμένος", "Είναι στεναχωρημένος", "Δεν θέλει να κάνει κάτι". Αντίστοιχα ρώτησα και πώς νιώθει κάποιος όταν λέει ναι σε κάτι και μου απάντησαν: χαρούμενος, ευτυχισμένος. Έτσι για να περάσουμε κι εμείς τα μηνύματά μας σκεφτήκαμε κάτι στο οποίο θα λέγαμε ναι και κάτι που θα λέγαμε όχι. Τα γράψαμε σε χαρούμενες και στεναχωρημένες φατσούλες(αφού αυτά ήταν τα συναισθήματα που εξέφρασαν τα παιδιά), τα κολλήσαμε πλάτη με πλάτη σε ένα ξυλάκι και φτιάξαμε τα σήματα- μηνύματα.Είπαμε ΝΑΙ στο θάρρος, στην αγάπη, στη μουσική,στα παγωτά, στη θάλασσα, στην ειρήνη, στην υγεία, στα βιβλία.
Είπαμε ΟΧΙ στη βία, στις βρισιές, στο φόβο, στην κοροϊδία, στον πόλεμο. 
Ηχηρά τα μηνύματα από τα μικρά παιδιά...
Κι αφού σχεδόν τελειώσαμε την ενότητα μπορούμε να παίξουμε ένα επαναλητπικό παιχνιδάκι από την Πολύχρωμη τάξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου