Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ 

Είδαμε ότι η Κυριακή είναι μέρα ανάπαυσης και προσευχής. Η καμπάνα καλεί τους πιστούς για να πάνε στην εκκλησία και να παρακολουθήσουν τη Θεία λειτουργία. Τι συμβολίζει όμως η θεία λειτουργία;Την ώρα της Θείας λειτουργίας ο ιερέας επαναλαμβάνει τη ζωή του Χριστού. Θα δανειστώ τα κείμενα από το Πρόγραμμα σπουδών του υπουργείου για τα Θρησκευτικά:

Η Θεία Λειτουργία αρχίζει όταν ο ιερέας από την Ωραία Πύλη, λέει με δυνατή φωνή: «Ευλογημένη η βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». Αφού ζητήσουν την ειρήνη για όλο τον κόσμο, συνεχίζεται με ύμνους και ψαλμούς.
Έπειτα γίνεται η Μικρή Είσοδος, που συμβολίζει την είσοδο του Χριστού στον κόσμο των ανθρώπων. Λέγεται «Μικρή», για να ξεχωρίζει από τη Μεγάλη Είσοδο, που γίνεται μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου και συμβολίζει την πορεία του Χριστού προς τον Γολγοθά.
Η Μικρή Είσοδος είναι μια λιτανεία. Ο ιερέας κρατάει ψηλά το Ευαγγέλιο και μπροστά του πηγαίνει ένα παπαδάκι που συμβολίζει τον Ιωάννη τον Βαπτιστή που άνοιξε τον δρόμο για τον ερχομό του Χριστού στη γη.
Όταν η λιτανεία φτάσει κοντά στο ιερό Βήμα, ο ιερέας σηκώνει ψηλά το Ευαγγέλιο και λέει δυνατά: «Σοφία. Πρόσχωμεν», που θα πει: «Ας προσέξουμε γιατί αυτά που θα ακούσουμε είναι σοφά λόγια».
Αφού ο ψάλτης διαβάσει το αποστολικό ανάγνωσμα, βγαίνει ο ιερέας στην Ωραία Πύλη και λέει δυνατά ώστε να το ακούσουν όλοι: «Σοφία. Ορθοί. Ακούσωμεν του Αγίου Ευαγγελίου. Ειρήνη πάσι». Δηλαδή: «Το Ευαγγέλιο είναι η σοφία. Ας σηκωθούμε όρθιοι να το ακούσουμε, κι ας είναι ειρηνική η καρδιά μας». 
Μετά γίνεται η Μεγάλη Είσοδος και πάλι με λιτανεία. Οι ιερείς κρατούν στα χέρια τους τα δώρα, δηλαδή το κρασί και το πρόσφορο που θα αγιαστούν, και είναι η προσφορά όλης της Εκκλησίας και όλου του λαού. 
Όλοι ψάλλουν τον Χερουβικό ύμνο και μετά, πάλι όλοι μαζί, ψάλτες και λαός, λένε το «Πιστεύω».


Στη συνέχεια, ο ιερέας λέει «Λάβετε, φάγετε. Τούτο μου εστί το σώμα …», δηλαδή: «Πάρτε αυτό το ψωμί και φάτε το. Δεν είναι πια ψωμί, αλλά το σώμα μου που θυσιάστηκε για σας για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες σας». 
Και πάλι λέει ο ιερέας: «Πίετε εξ αυτού πάντες. Τούτο εστί το αίμα μου …», δηλαδή: «Όλοι απ’ αυτό να πιείτε γιατί δεν είναι πια κρασί. Είναι το αίμα μου που χύνεται για χάρη σας, για να συγχωρεθείτε».
«Τα σα εκ των σων σοι προσφέρομεν κατά πάντα και διά πάντα», δηλαδή: «σου προσφέρουμε τα δώρα αυτά που η αγάπη σου μας πρόσφερε».
Όλοι μαζί οι πιστοί λένε το «Πάτερ ημών».
Μέσα στο Ιερό, ο ιερέας ενώνει στο Άγιο Ποτήριο το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Βγαίνει λέγοντας: «Μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε», δηλαδή: "Ελάτε να μεταλάβετε. Μα προσοχή! Με φόβο στον Θεό, πίστη και αγάπη». Έπειτα ο ιερέας δίνει τη Θεία Κοινωνία.

Ξεφύλλισε το  βιβλίο παρακάτω για να δεις πώς κοινωνούν και σε άλλες χώρες του κόσμου.
Τελειώνοντας το μυστήριο παίρνουμε το αντίδωρο. Το αντίδωρο προσφέρεται σε εκείνους που δεν κοινώνησαν αντί του Δώρου, που είναι το σώμα του Χριστού κατά τη μετάληψη. 
Είμαι σίγουρη πως όταν θα πάμε στην εκκλησία πάλι ακαταλαβίστικα θα μας ακούγονται τα λόγια του παπά. Αλλά έστω και μία πρόταση από αυτές που ακούσαμε στην τάξη να αναγνωρίσουμε και να καταλάβουμε είμαστε κερδισμένοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου