Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΙΝΩΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 

Οι Μινωίτες έφτιαχναν τις πόλεις τους σε εύφορες κοιλάδες και σε πλαγιές βουνών, όπου έβρισκαν άφθονες πηγές και είχαν πρόσβαση στη θάλασσα για να μπορούν να εμπορεύονται. Εκεί έχτιζαν σπίτια κι επαύλεις καθώς και τα ανάκτορα, τα οποία είχαν συστήματα ύδρευσης κι αποχέτευσης.Τα σπίτια τους μοιάζουν με μικρά ανάκτορα.  Για το χτίσιμο χρησιμοποιήθηκαν πολλά διαφορετικά πετρώματα διαφόρων χρωμάτων και ξύλο, το οποίο υπήρχε άφθονο στην Κρήτη. Με το ξύλο έφτιαχναν κίονες, θυρώματα και στηρίγματα της οροφής και των δαπέδων. Έδιναν μεγαλύτερη σημασία στο εξωτερικό παρά στο εσωτερικό τμήμα. Οι εσωτερικοί τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με τοιχογραφίες. Τα δάπεδα  ήταν πολύχρωμα. Τα σπίτια ήταν απλά με διαφορετικό ύψος της στέγης και χωρισμένα δωμάτια για κάθε χρήση. Είχαν κίονες, φωταγωγούς και σκάλες που έστριβαν από όροφο σε όροφο. Τα κατώφλια ήταν στρωμένα με λίθινες πλάκες. Πολλές φορές διακοσμούσαν τα σπίτια τους με όμορφες γλάστρες και κήπους.
Στα σπίτια τους δεν υπήρχαν τζάκια και για το μαγείρεμα χρησιμοποιούσαν φορητές εστίες από πηλό ή μπρούντζο. Στα σπίτια έβαζαν πατητήρια για τα σταφύλια, πιθάρια για να αποθηκεύουν τα τρόφιμα, αργαλειούς και έπιπλα. 
Εκτός από σπίτια έφτιαχναν κι επαύλεις. Οι επαύλεις ήταν μικρότερες από τα ανάκτορα αλλά πολύ μεγαλύτερες από τις μινωικές κατοικίες. Οι επαύλεις ήταν συνήθως διώροφες και είχαν κίονες, πεσσούς, πολύθυρα, φωταγωγούς και ιδιαίτερους λατρευτικούς χώρους. Μερικές από τις επαύλεις που έχουν βρεθεί είναι εκείνη της Αμνισσού,
του Βαθύπετρου,
και της Τυλίσου.
Παρακολούθησε το παρακάτω σύντομο βίντεο από το Φωτόδεντρο για τις μινωικές κατοικίες.

Σε όλα τα σπίτια, τις επαύλεις αλλά και τα ανάκτορα κυρίως υπήρχαν συστήματα ύδρευσης κι αποχέτευσης. Το νερό το χρησιμοποιούσαν είτε στο σπίτι, είτε στις καλλιέργειές τους ακόμα και στην αναψυχή τους. Κατά τις ανασκαφές έχουν βρεθεί πολλά λουτρά, δεξαμενές και στέρνες.

Υπήρχαν υδραγωγεία και υδραυλικές εγκαταστάσεις, όπως σωλήνες κι αποχετευτικά συστήματα.

Για την αναψυχή τους έφτιαχναν σιντριβάνια, πίδακες νερού, ιχθυοτροφεία κι ενυδρεία.  
Τα λουτρά και οι δεξαμενές νερού ήταν χώροι απαραίτητοι και ιεροί για τις καθάρσεις. Οι δεξαμενές των καθαρμών, ήταν απαραίτητες σ’ όλους τους Μινωικούς οικισμούς, γιατί η Μινωική θρησκεία απαιτούσε από τους πιστούς να ήταν πάντοτε καθαροί
Όπως είναι γνωστό, η Κρήτη δεν έχει βροχερό κλίμα. Έτσι η  επαναχρησιμοποίηση νερού ήταν αναγκαία. Γι' αυτό το νερό των λουτρών χρησιμοποιούταν ξανά στην άρδευση  των κήπων και των χωραφιών.  
(πηγή:www.fhw.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου