Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΑΚΙΑ 
ΤΟΥ 1-2-3-4 ΚΑΙ 5 

Δύσκολα αυτά τα ζευγαράκια αλλά σιγά- σιγά τα καταφέρνουμε. Κάθε μέρα δουλεύαμε με τα ζευγαράκια ενός αριθμού και όχι όλα μαζί. Με διάφορες δταστηριότητες προσπαθήσαμε να τα μάθουμε αλλά και να καταλάβουμε την αντιμεταθετική ιδιότητα και το συμπλήρωμα που είναι δύσκολο για τα παιδιά. 
Πιο συγκεκριμένα, κάθε μέρα παίρναμε το σπιτάκι με τα παραθυράκια. Στον κίτρινο κύκλο του γράφαμε τον αριθμό του οποίου έπρεπε να βρούμε τα ζευγαράκια. Έδινα στα παιδιά αντίστοιχο αριθμό μακαρονιών κι εκείνα έπρεπε να τα μοιράσουν στα παραθυράκια με διαφορετικούς τρόπους. Σε κάθε μοίρασμα μετρούσαμε τα μακαρόνια στα παραθυράκια και τα γράφαμε από κάτω. Έτσι δημιουργούσαμε τα ζευγαράκια. Τα σπιτάκια μας είναι πλαστικοποιημένα κι έτσι μπορούσαμε να γράφουμε και να σβήνουμε όσες φορές χρειαζόταν. Συνεχίζαμε μέχρι να βρούμε όλα τα ζευγαράκια.
Μάθαμε ότι το 1 έχει 2 ζευγαράκια, το 2 έχει 3, το 3 έχει 4 κ.ο.κ.
Έτσι βρίσκαμε τα ζευγαράκια του 2,

 του 3, 

 του 4

 και του 5. 


Κάθε φορά φτιάχναμε και το σπιτάκι του για να φτιάξουμε το Αριθμοχωριό δίπλα στη γραμματοχώρα. Αφού βλέπαμε όλα τα ζευγαράκια μαθαίναμε να τα βάζουμε στη σειρά για να μην ξεχνάμε κανένα. Είπαμε ότι για να τα έχουμε βάλει όλα πρέπει να υπάρχουν όλοι οι αριθμοί μπροστά από το 0 μέχρι τον αριθμό που μαθαίναμε.

Έτσι φτιάξαμε το σπιτάκι του 1,
 του 2,
 του 3,
 του 4
και του 5.
Και τα βάλαμε στο Αριθμοχωριό μας για να μην τα ξεχνάμε.
Σε κάθε αριθμό ακούγαμε ξανά το τραγούδι από τα Ζουζούνια και βρίσκαμε ποιο ζευγαράκι ή ποια ζευγαράκια έλεγε.
Για να δουλέψουμε το συμπλήρωμα έπαιρνα στα χέρια μου τόσα μολύβια όσα και ο αριθμός που δουλεύαμε εκείνη τη μέρα. Με τα μαγικά μου έκρυβα μερικά και μετά ρωτούσα τα παιδιά πόσα έκρυψα. Επαληθεύαμε την απάντησή μας επαναλαμβάνοντας το ζευγαράκι του αριθμού.
Για να θυμηθείς ξανά τα ζευγαράκια πάτα την εικόνα από την Ξεκούρδιστη τάξη και τον αριθμό που θέλεις. 
 Και από το jele.gr παίζουμε με τα ζευγαράκια του 5.
Τώρα προσπάθησε να βρεις το ζευγάρι του αριθμούς για να κάνει 5 και να εξαφανίσεις όλες τις σειρές από τις μπίλιες.
πηγή: sheppardsoftware.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου