Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΝΟΤΗΤΑ 1
ΜΑΘΗΜΑ 1
ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΛΛΑΒΙΣΜΟΥ

Η Χαρά, ο Αρμπέν, ο Λουκάς και η Γαλήνη πηγαίνουν ξανά στο σχολείο αφού το καλοκαίρι έχει τελειώσει. Σκέφτηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι συλλαβισμού που τους έμαθε η περσινή τους δασκάλα. Έτσι ξεκινήσαμε κι εμείς τη γραμματική μας με τους κανόνες συλλαβισμού.
Το μάθημα το σπάσαμε σε δύο κομμάτια. 
Στο πρώτο κάναμε ανάγνωση το κείμενο με διάφορες δραστηριότητες χρησιμοποιώντας τις καρτέλες μας με τα πρόσωπα. Επισημάναμε την έννοια του διαλόγου παρατηρώντας τα πρόσωπα και την παύλα στο πλάι του κειμένου κι απαντήσαμε σε ερωτήσεις κατανόησης. 
Στην τάξη μιλήσαμε κι εμείς για τις δικές μας διακοπές που τελείωσαν. Μετά από πολλές επαναλήψεις μπήκαμε επιτέλους στο βιβλίο. Αν  θέλεις να παίξεις ένα μικρό παιχνίδι επανάληψης από τη σελίδα jele.gr πάτα την παρακάτω εικόνα.

Στη συνέχεια παίξαμε κι εμείς το παιχνίδι των παιδιών με απλές λέξεις παίζοντας παλαμάκια όπως κάναμε στην Α τάξη. Είπαμε ότι τώρα που μεγαλώσαμε δεν θα τα λέμε παλαμάκια αλλά συλλαβές. Μιλήσαμε για την παύλα που μπαίνει ανάμεσα στις συλλαβές αλλά και γιατί χρειάζεται να γνωρίζουμε σωστό συλλαβισμό. Για περισσότερη εξάσκηση παίξαμε και το παρακάτω παιχνίδι.
Πηγή: wordwall.net

Την επόμενη μέρα, κι αφού καταλάβαμε τις απλές συλλαβές, περάσαμε και στους υπόλοιπους κανόνες συλλαβισμού. Δουλέψαμε με την παρακάτω παρουσίαση και σε κάθε κανόνα παίζαμε παιχνίδια για περισσότερη εξάσκηση. Παραλείψαμε όμως τους 2 τελευταίους κανόνες για να μη μας μπερδέψουν και μας δυσκολέψουν. Θα τους δούμε του χρόνου! Την παρουσίαση μπορείς να την ξαναδείς σε βίντεο παρακάτω.

Και για να έχουμε και μία εικόνα μπορούμε να κοιτάξουμε τις παρακάτω καρτέλες. 

Πηγή: sofiaadamoubooks.blogspot.gr 
Όταν εξοικειωθήκαμε καλά με τους κανόνες παίξαμε ένα παιχνίδι από τη σελίδα "Ανοιχτές τάξεις" που μας άρεσε πολύ. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Κάθε παίκτης με τη σειρά τραβούσε ένα χαρτάκι από το κουτί.
 Αυτή τη λέξη έπρεπε να τη συλλαβίσει σωστά στον πίνακα.
 Αν τη συλλάβιζε σωστά κουνούσε το ανθρωπάκι του τόσα κυκλάκια όσες και οι συλλαβές της λέξης. Νικήτρια ήταν η ομάδα που θα κατάφερνε να φτάσει τη γάτα της στο ψαράκι.

Τώρα μπορείς να κάνεις εξάσκηση στον συλλαβισμό παίζοντας τα  παιχνίδια που παίξαμε στην τάξη κι ακόμα περισσότερα. Τα πρώτα παιχνίδια είναι εύκολα. Αρκεί να θυμηθείς τον κανόνα με τα δίψηφα φωνήεντα και τα δίψηφα σύμφωνα. Χωρίζονται ή όχι;
Ο αντίλαλος
Πηγή: jele.gr

Πηγή: wordwall.net

πηγή: wordwall.net
Σειρά έχει ο κανόνας με τα διδυμάκια. Σου θυμίζω ότι τσακώνονται συνεχώς!!!!
Πηγή: jele.gr

πηγή: inschool.gr

Στο παρακάτω παιχνίδι πρέπει να θυμηθείς τον κανόνα για τα αυ και ευ. Δεν χωρίζονται γιατί χαλάει το όνομά τους!!

πηγή: wordwall.net

Τώρα ας βάλουμε και τον τελευταίο κανόνα στο παιχνίδι. Να θυμάσαι ότι όταν βλέπεις 2 σύμφωνα μαζί πρέπει να ψάχνεις αν υπάρχει ελληνική λεξούλα που αρχίζει από αυτά και μετά να αποφασίζεις αν θα τα χωρίσεις. Στο πρώτο παιχνίδι βάλε την παύλα στη σωστή θέση όσες φορές χρειάζεται.

Πηγή: jele.gr

Στα επόμενα επέλεξε σωστό ή λάθος!
Πηγή: learningapps.org







πηγή παραπάνω παιχνιδιών: wordwall.net

Καλή διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου