Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΠΕΡΝΑ- ΠΕΡΝΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ 

ΜΕ ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Σήμερα ο Κωνσταντίνος και η Μαριλένα μας μίλησαν για την οικογένεια των μελισσών. Μας έφτιαξαν έναν πίνακα αναφοράς για την τάξη μας που τα είχε όλα.
Μας είπαν ότι όλες οι μέλισσες γεννιούνται από αυγά που στη συνέχεια γίνονται προνύμφες κι ανάλογα με το τι τις ταϊζουν βγαίνουν βασίλισσες, εργάτριες ή κηφήνες.


Προσθήκη λεζάντας http://vounisios.pblogs.gr


 Η Βασίλισσα
Μας είπαν ότι σε κάθε κυψέλη υπάρχει πάντα μια βασίλισσα. Αυτή τρέφεται με βασιλικό πολτό από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής της και είναι το μόνο μέλος στην κυψέλη που γεννάει αυγά.Έχει μεγάλο σώμα σε σχέση με τις άλλες μέλισσες και μόνο 2 φορές πετά έξω από αυτή, μία για να γονιμοποιηθεί και μία για να σμηνουργήσει. Αν για οποιοδήποτε λόγο πετάξει έξω από το μελίσσι δε μπορεί μετά να επιστρέψει σ’ αυτό. Δεν έχει όργανα συλλογής γύρης ούτε κηρογόνους αδένες. Το κεντρί της το χρησιμοποιεί μόνο εναντίον άλλης βασίλισσας.
Η βασίλισσα εκπέμπει κάποιες ουσίες, τις φερομόνες, οι οποίες αποτελούν τις διαταγές προς τις εργάτριες μέλισσες για τις εργασίες που πρέπει να κάνουν. Οι υπόλοιπες μέλισσες δεν βλέπουν τη βασίλισσα μέσα στην κυψέλη όλα είναι σκοτεινά, και έτσι την αντιλαμβάνονται μόνο από τις μυρωδιές που εκπέμπει. Αν οι μέλισσες ταϊσουν παραπάνω από μία προνύμφη βασιλικό πολτό τότε μπορεί να γεννηθούν 2 ή 3 νέες βασίλισσες στην κυψέλη. Μόλις εμφανιστεί η πρώτη τρώει το κέρινο σκέπασμα από τα κελιά των άλλων, που προορίζονται επίσης για βασίλισσες, και τις σκοτώνει, ώστε να μείνει η μοναδική βασίλισσα στην κυψέλη. 
Μάθαμε επίσης ότι την άνοιξη, η βασίλισσα πρέπει να κάνει το ταξίδι του γάμου της. Βγαίνει λοιπόν στην είσοδο της κυψέλης και βουίζει δυνατά, προσκαλώντας έτσι τους κηφήνες να την ακολουθήσουν και να ζευγαρώσουν μαζί της.


Οι Εργάτριες 
 Η εργάτρια είναι το πιο μικρόσωμο άτομο της κυψέλης. Κάνουν όλες τις δουλειές μέσα στην κυψέλη: καθαρίζουν τα κελιά, φροντίζουν τα μωρά, φτιάχνουν το μέλι, χτίζουν τις κηρήθρες, φρουρούν την κυψέλη, αερίζουν την κυψέλη με τα φτερά τους και πετούν έξω για να βρουν νέκταρ.
Οι εργάτριες ζουν κατά μέσο όρο 15-40 μέρες το καλοκαίρι, 30-60 μέρες την άνοιξη και το φθινόπωρο και το χειμώνα μέχρι 140 μέρες. Η εργάτρια έχει κεντρί με δηλητήριο για να αμύνεται όταν αισθάνεται ότι κινδυνεύει η ίδια ή η κυψέλη της.



Οι Κηφήνες

Το αρσενικό άτομο του μελισσιού. Οι κηφήνες δεν συλλέγουν τροφή έχουν μικρή προβοσκίδα, δεν παράγουν κερί, ούτε ταΐζουν άλλες μέλισσες. Δεν έχει κεντρί, ούτε όργανα συλλογής τροφής και παραγωγής κεριού.

Σε ένα μελίσσι, όπου υπάρχουν περίπου 30.000 - 40.000 μέλισσες, υπάρχουν μερικές εκατοντάδες κηφήνες, που ζουν 20 - 30 μέρες. Τις πρώτες μέρες της ζωής τους τρέφονται εξολοκλήρου από τις νεαρές εργάτριες, ενώ στη συνέχεια αρχίζουν να τρέφονται μόνοι τους με αποθηκευμένο μέλι και γύρη. Όταν πετούν, συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές, που λέγονται «περιοχές συγκέντρωσης κηφήνων» και περιμένουν την βασίλισσα για να ζευγαρώσουν μαζί της.
Πηγές κειμένου:  http://www.meliforos.com
                          http://geaolympou.gr


 Όλα αυτά μας τα έφτιαξαν τα παιδιά σε έναν πίνακα για να μην τα ξεχάσουμε.
Είδαμε και το παρακάτω βίντεο στην τάξη.
Και στη συνέχεια ανεβάσαμε τα μανίκια μας για να φτιάξουμε την δική μας οικογένεια μελισσών. Φτιάξαμε το σώμα τους, τα φτερά τους, το κεφάλι τους και τις κεραίες τους 


κι έτοιμες οι μέλισσές μας. Κάποιοι έκαναν κι ένα κόκκινο σημάδι όπως το βίντεο για να φτιάξουν βασίλισσες. Κάτι μας έμεινε από όλο αυτό!

 Στη συνέχεια δραματοποιήσαμε την οικογένεια των μελισσών. Γίναμε βασίλισσες και κάναμε το γαμήλιο ταξίδι, γίναμε εργάτριες και κάναμε τις δουλειές της κυψέλης, γίναμε και κηφήνες και τεμπελιάσαμε... Κι όταν η βασίλισσα βγήκε έξω δεν την αφήσαμε να ξαναμπεί. Τη διώξαμε και πήρε τις μισές μέλισσες κι έφτιαξε αλλού κυψέλη. 
Στο τέλος τις ζωγραφίσαμε!


 Βλέπετε ότι καταλάβαμε πολλά πράγματα σήμερα από τις ζωγραφιές μας.
 Μπράβο Κωνσταντίνε!
Μπράβο Μαριλένα! 
Περάσαμε τέλεια σήμερα  με την παρουσίασή σας!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου