Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΠΕΡΝΑ- ΠΕΡΝΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ

ΜΕ ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ

ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Σήμερα ο Χαράλαμπος και η Ελευθερία μας μίλησαν για το σώμα της μέλισσας. Μας έφτιαξαν έναν πολύ ωραίο πίνακα αναφοράς για την τάξη μας και μας εξήγησαν τα πάντα.

Μας είπαν ότι η μέλισσα είναι ένα ασπόνδυλο έντομο, δηλαδή δεν έχει σπονδυλική στήλη.  Το σώμα της μέλισσας αποτελείται από τρία μέρη: το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά.
 
Πηγή εικόνας:http://melisseys.blogspot.gr/
Η μέλισσα έχει τρίχωμα διαφορετικού χρώματος στο σώμα της. Αυτές οι τρίχες κάνουν τις ρίγες των μελισσών να φαίνονται καφέ και κίτρινες.
Στο κεφάλι της έχει δεξιά και αριστερά δύο μεγάλα  μάτια  και έτσι έχει τη δυνατότητα να βλέπει ταυτόχρονα μπροστά , πίσω, πάνω και κάτω. Στο κέντρο του κεφαλιού της έχει ακόμα τρία απλά μάτια, που σχηματίζουν τρίγωνο.
Στο κεφάλι έχει δυο κεραίες, που είναι σαν δέκτες ραδιοφώνου. Είναι τα όργανα της ακοής, της γεύσης και της όσφρησης.  
Στο στόμα η μέλισσα έχει μια γλώσσα μακριά, παχιά και εύκαμπτη. Στην άκρη είναι σαν προβοσκίδα με μικρό κουταλάκι, που χρησιμεύει στην απορρόφηση του νέκταρος από τα άνθη αλλά και του νερού. Όσο πιο μακριά είναι η προβοσκίδα μιας μέλισσας, τόσο καλύτερη συλλέκτρια είναι. 
Από το θώρακα ξεφυτρώνουν δυο ζευγάρια διάφανα, λεπτά αλλά δυνατά φτερά, σαν μεμβράνη από ζελατίνη, ώστε να μπορεί να πετάξει μακριά για τροφή. Αυτό μας το έδειξαν με μια υπέροχη κατασκευή μέλισσας.

Τα 6 πόδια της μέλισσας είναι κι αυτά τριχωτά και τελειώνουν στις άκρες τους σε νύχια αγκιστρωτά. Στα πίσω πόδια της έχει μικρές κοιλότητες, που λέγονται καλάθια. Αυτά μοιάζουν σαν κίτρινα μπαλόνια, γιατί εκεί βάζει τη γύρη από τα άνθη. 
Πηγή εικόνας www.melikonitsas.gr
Η κοιλιά της μέλισσας αποτελείται από 6 δαχτυλίδια. Στην άκρη της κοιλιάς υπάρχει το κεντρί το οποίο είναι κούφιο, μοιάζει σαν τρυπανάκι και συγκοινωνεί με έναν αδένα, που έχει μέσα δηλητήριο. Είναι το μοναδικό της όπλο εναντίον των εχθρών της. Όταν ενοχληθεί, αμύνεται με το κεντρί αυτό, που έχει στην άκρη του μικρά αγκίστρια στραμμένα προς τα μέσα. Έτσι, όταν τρυπάει  η μέλισσα είναι αναγκασμένη να εγκαταλείψει το κεντρί με τα σπλάχνα, που είναι συνδεδεμένα μαζί του και κατά συνέπεια πεθαίνει. Οι κηφήνες δεν έχουν κεντρί.
Ανάμεσα στους δακτυλίους της κοιλιάς τους βρίσκονται οι κηρογόνοι αδένες,  όπου παράγεται το κερί. Μόνο η εργάτρια μέλισσα έχει κηρογόνους αδένες. Μάλιστα τα παιδιά μας έφεραν και λίγη κυρήθρα με μέλι για να δούμε αυτό το εκπληκτικό προϊόν που παράγει η μέλισσα.

Αναφέραμε επίσης ότι η μέλισσα δεν αναπνέει όπως ο άνθρωπος , αλλά έχει τρύπες στο σώμα, μέσα από τις οποίες περνά ο αέρας. Δεν έχει φλέβες και αρτηρίες αλλά μία καρδιά και μία αορτή.
Η μέλισσα, την άνοιξη και το καλοκαίρι τρέφεται από τη γύρη και το γλυκό νέκταρ  των λουλουδιών. Το χειμώνα τρέφεται με μέλι, που έχει αποθηκέψει στις κηρήθρες της κυψέλης.
Μωρά μπορεί να γεννήσει μόνο η βασίλισσα και όχι η εργάτρια.
Η μέλισσα έχει αδένες σε όλο της το σώμα, οι οποίοι παράγουν πολλές ορμόνες, τις λεγόμενες φερεμόνες, οι οποίες είναι χρήσιμες για τη μέλισσα και τις δραστηριότητές της. Ρυθμίζουν τη συμπεριφορά του μελισσιού, βοηθούν τις μέλισσες να επικοινωνούν μεταξύ τους,  στέλνουν το μήνυμα στις μέλισσες του μελισσιού ότι αυτή είναι η βασίλισσα τους, βοηθούν τις μέλισσες στην παραγωγή βασιλικού πολτού, αλλά τις προειδοποιούν προκειμένου το μελίσσι να αμυνθεί σε κάποιο εχθρό. Επίσης τις βοηθούν να προσανατολίζονται, να βρίσκουν νερό και τροφή, την αναζήτηση νέου καταφυγίου και βοηθούν στο σχηματισμό «τσαμπιού» κατά τη σμηνουργία. Κατευθύνουν τις συλλέκτριες στα άνθη και στην είσοδο της φωλιάς, και παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατασκευή των βασιλικών κελιών.
Ο γόνος παράγει την φερεμόνη της θερμότητας, για να προσελκύσει τις παραμάνες μέλισσες να τον θρέψουν και τον ζεστάνουν.
Πηγές κειμένου:  http://xwrapaidiwn.blogspot.gr
                                                                                    geaolympou.gr/gi-olimpou
                           www.melikonitsas.gr
Τέλος, τα παιδιά μας έφτιαξαν τρία μικρά μελισσάκια βάζοντας απλά υλικά και την φαντασία τους.
 Και για να καταλάβουν αν τους προσέχαμε και μάθαμε όλα αυτά τα ωραία που μας παρουσίασαν μας ετοίμασαν μια μικρή εργασία από το σάιτ Χώρα παιδιών.
Ξεκινήσαμε στην συνέχεια και μια δική μας κατασκευή αλλά επειδή δεν προλάβαμε να την ολοκληρώσουμε θα σας την παρουσιάσουμε στην επόμενη ενότητα όπου θα μας μιλήσουν τα παιδιά για την οικογένεια της μέλισσας.
Μπράβο Χαράλαμπε!
Μπράβο Ελευθερία!
Υπέροχη δουλειά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου