Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Σήμερα γιορτάσαμε στο σχολείο την εθνική μας επέτειο με πολλές δραστηριότητες.
Αφού μάθαμε τα ιστορικά γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου βλέποντας σχετικές εικόνες και βίντεο, ακούγοντας το διάγγελμα του Μεταξά κι επετειακά τραγούδια μιλήσαμε για τη σημαία μας. Μάθαμε τι συμβολίζουν τα χρώματά της και γιατί έχει 9 γραμμές. 
Έπειτα διαβάσαμε το κείμενο από το βιβλίο της Γλώσσας "Σαν παραμύθι" της Γαλάτειας Σουρέλη. Ο γίγαντας και ο νάνος μας έκαναν εντύπωση και κάναμε τον συσχετισμό αυτών των χαρακτήρων με τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 40. 
Στη συνέχεια δραματοποιήσαμε το παραμύθι. Φορέσαμε το καπέλο του γίγαντα, την αστεία στολή του(στην περίπτωση αυτή τις εσάρπες μου) και πήραμε τη λόγχη του. Πήραμε το αυστηρό και απαιτητικό του ύφος και φωνάξαμε στο νάνο να παραδοθεί.
 Ο νάνος ξαφνιασμένος, νομίζοντας πως ο γείτονας του έκανε αστεία, χαμογέλασε και τον χαιρέτησε.
Όταν όμως κατάλαβε πως το εννοούσε αντιστάθηκε και τον πολέμησε.(αυτό το τελευταίο δεν το δραματοποιήσαμε εννοείται, μείναμε μόνο στους διαλόγους).
 Με αφορμή την εισαγωγική εικόνα της ενότητας μιλήσαμε για το άγαλμα του αγνώστου στρατιώτη και μάθαμε πού υπάρχει ένα αντίστοιχο εδώ στο Ηράκλειο και γιατί του καταθέτουμε στεφάνι. 
Κάναμε και την κατασκευή μας. Η ιδέα ήταν από τη σελίδα "Της τάξης και της πράξης" και της προσθέσαμε τις δικές μας πινελιές κάνοντας το τρισδιάστατο και διαφορετικό. 
Φτιάξαμε ένα κανόνι διαφορετικό από εκείνα του πολέμου. Το δικό μας κανόνι δεν πετάει πυρομαχικά αλλά ευχές. Ευχές όπως τις εξέφρασαν τα παιδιά για όλο τον κόσμο. Φτιάξαμε το κανόνι των ευχών...

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου