Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ


Άνοιξαν τα σχολεία κι επιτέλους μύρισε Φθινόπωρο. Έτσι είπαμε κι εμείς να φέρουμε το Φθινόπωρο στην τάξη μας με την πρώτη μας διαθεματική εργασία για να ξεκινήσουμε ορεξάτα, δυναμικά και δημιουργικά τη χρονιά μας.
Οι μικροί μαθητές του Β1 με άφησαν άφωνη με τον ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητα που επέδειξαν στην πρώτη τους εργασία. Αφού ξεκινάμε έτσι φανταστείτε τι θα επακολουθήσει… Σας δίνουμε μια μικρή γεύση του Φθινοπώρου μέσα από τα μάτια των παιδιών!
Η Άννα και η Κατερίνα μας μίλησαν για τα φρούτα και τους καρπούς του Φθινοπώρου. Τι καλύτερος τρόπος να ξεκινάς το πρωινό σου με βιταμίνες. Τα κορίτσια έφτιαξαν δύο πολύ ωραίους πίνακες αναφοράς με πολλές εικόνες

 και μας έφεραν φρούτα και καρπούς για να τους δούμε από κοντά.
 Στο τέλος, τα φρούτα και οι καρποί που έφεραν όλα τα παιδιά έγιναν το υγιεινό πρωινό μας! 
Η Μελίτα και η Λένια μας έφεραν λουλούδια και δέντρα του Φθινοπώρου και μας μίλησαν για τα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα. Η τάξη γέμισε με κλαδιά καρυδιάς, κυδωνιού και κάστανα. Μας έφεραν να δούμε και χρυσάνθεμα.



 Η Μελίτα μας ζωγράφισε κι έναν πίνακα για την τάξη πανέμορφο!
Στην τάξη είδαμε φωτογραφίες κι άλλων λουλουδιών. Όλα τα κορίτσια ήθελαν να είναι καμέλιες. Γιατί;;
Ιβίσκος

Καμέλια

Κυκλάμινα

Πανσέδες

Χρυσάνθεμα
Η Αλεξάνδρα και ο Μάνος  μας μίλησαν για τη σπορά και το όργωμα της γης παλαιότερα και σήμερα. Μας έφτιαξαν έναν πολύ όμορφο πίνακα αναφοράς με όλα τα στάδια. 
 Τελείωσαν την παρουσίασή τους με ένα όμορφο ποίημα!
Στην τάξη είδαμε κι ένα βίντεο για τον παραδοσιακό τρόπο σποράς κι οργώματος. Μπορείς να το δεις ξανά παρακάτω.
Ο Αλέξανδρος και ο Αστρινός μας μίλησαν για τον τρύγο. Ο Αλέξανδρος έφτιαξε μία πολύ ωραία παρουσίαση σχεδιάζοντας όλα τα στάδια σε ένα σταφύλι
ενώ ο Αστρινός μας μίλησε για το αμπέλι δείχνοντάς μας πολύ ωραίες εικόνες.
 Μας μίλησαν για όλα τα προϊόντα που παίρνουμε από το σταφύλι καθώς και για τον μούστο από τον οποίο φτιάχνουμε μουστοκούλουρα και μουσταλευριά. Στο τέλος ο Αλέξανδρος μας κέρασε και μουστοκούλουρα!
Στην τάξη παρακολουθήσαμε και το παρακάτω βίντεο όπου είδαμε όλα τα στάδια από τη συγκομιδή του σταφυλιού μέχρι το πατητήρι και το μούστο.

 
Και μιας και είμαστε και στην Κρήτη είδαμε μία φωτογραφία του ρακοκάζανου και μάθαμε πώς παίρνουμε τη ρακή.
πηγή εικόνας: http://tsikoydiacrete.blogspot.com

Η Μαρία Ελένη και ο Μιχάλης μας μίλησαν για την ελιά, τις ποικιλίες της, τα παράγωγά της και το μάζεμά της παλαιότερα και σήμερα. Ο Μιχάλης μας έφτιαξε έναν ωραίο πίνακα αναφοράς για την ελιά και τα παραγωγά της
ενώ η Μαρία Ελένη μας παρουσίασε βιωματικά και με τη βοήθεια του υπολογιστή. Στην τάξη μας έδειξε ένα αληθινό κλαδί ελιάς και μπόλικες ελίτσες,

Μας έδειξε ένα βίντεο για την ελιά και το λάδι, (που δυστυχώς δεν μπορώ να βρω στο youtube)
μας έδειξε το μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα
μας διάβασε δύο ποιήματα για την ελιά
και μας έδειξε ένα βίντεο για το πώς παράγεται το λάδι σε σύγχρονο ελαιοτριβείο.


Κι εδώ μπορείτε να δείτε ένα βίντεο για την παραγωγή λαδιού σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο που είδαμε και στην τάξη.




Στο τέλος μας έδειξε και μία ωραία ζωγραφιά που έκανε μόνη της.
Η Μιχαέλα Τ. και η Δέσποινα Μ.  μας έφεραν να δούμε τους σπόρους και τα λαχανικά του Φθινοπώρου. Το καλάθι ήταν γεμάτο λαχανικά, έτοιμα να τα καταναλώσουμε.

Μας μίλησαν για τα σημαντικά στοιχεία των τροφών αυτών και πού βοηθά το καθένα στον οργανισμό μας.
Η Δέσποινα μας έδειξε πολλούς σπόρους
και σε συνδυασμό με τα λαχανικά της Μιχαέλας είδαμε πώς ξεκινά ένα λαχανικό και πώς καταλήγει στο πιάτο μας!

Αυτό που άρεσε όμως πολύ, και το ευχαριστήθηκαν και τα παιδιά, ήταν ότι όχι μόνο μας έφεραν να δούμε σπόρους που είχαν φυτέψει

αλλά μας έφεραν να φυτέψουμε κι εμείς! Πήραμε όλοι από λίγο χώμα και λίγους σπόρους και για λίγα λεπτά γίναμε αγρότες!

 Φυσικά τα κρατήσαμε στην τάξη για να τα περιποιούμαστε και να τα βλέπουμε να μεγαλώνουν. Τα κορίτσια μας κέρασαν και μουστοκούλουρα 
 και φυσικά όλα τα λαχανικά κατέληξαν κι αυτά στο πιάτο μας, εμπλουτίζοντας το πρωινό μας!
Ο Θωμάς και ο Γιώργος Γ. έψαξαν και βρήκαν παροιμίες για το Φθινόπωρο και τα παιδιά του. Ο Θωμάς μας έφερε τις παροιμίες σε μεγάλα χαρτόνια για την τάξη  μας αλλά και φθινοπωρινές εικόνες!





 Ο Στέφανος και ο Γιώργος Β. μας μετέφεραν στο χρόνο και μας παρουσίασαν τις εθνικές εορτές της εποχής: την 28η Οκτωβρίου και το Πολυτεχνείο.

 Έκλεισαν την παρουσίασή τους με ένα ποίημα

 και μία εργασία αντιστοίχησης για μας.
Η Δέσποινα Τ. και η Εύα μας ανέφεραν τις εκκλησιαστικές γιορτές της εποχής. Μας έδειξαν πολλές εικόνες αλλά και τις πιο χρήσιμες πληροφορίες για κάθε άγιο. Ήταν και πολλοί!! Τα κορίτσια έκαναν φοβερή δουλειά για τόσες πληροφορίες!

Η Μιχαέλα Π. και η Δέσποινα Σ. μας διάβασαν πολλά ποιήματα και τραγούδια για το φθινόπωρο μέσα από μία πολύ ωραία παρουσίαση που έφτιαξαν μαζί.
Παρακάτω μπορείς να ακούσεις μερικά τραγούδια του Φθινοπώρου που ακούσαμε και στην τάξη αλλά και κάποια που δεν προλάβαμε να τα ακούσουμε.
 Τελευταίοι έκλεισαν την όμορφη μέρα μας η Μιχαέλα Β. και ο Οδυσσέας που μας παρουσίασαν το φθινόπωρο στην τέχνη. Τα παιδιά έψαξαν και βρήκαν πίνακες ζωγραφικής κι έφτιαξαν μία υπέροχη παρουσίαση για να μας δείξουν το φθινόπωρο μέσα από τα μάτια των ζωγράφων. Συνόδευσαν την παρουσίασή τους με τη μουσική του Βιβάλντι για το φθινόπωρο. Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση παρακάτω.

Παρουσίαση


More presentations from MariaMilathianaki


Μπράβο σε όλα τα παιδάκια μου!!! Κάνατε καταπληκτική δουλειά. Στο τέλος των παρουσιάσεων φτιάξαμε μια ωραία κατασκευή με ξερά φύλλα πλατάνου που μου έφερε μια καλή νεράιδα και στολίσαμε την τάξη μας.


 
Τώρα θα μου πείτε: Κυρία Μαρία τι δουλειά έχει η πεταλούδα το Φθινόπωρο; Έχετε δίκιο, σαν ζώο δεν ταιριάζει αλλά τα παιδιά έμαθαν ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Τα ξερά φύλλα χρησιμεύουν σαν λίπασμα, σαν διακόσμηση ή σαν υλικό κατασκευών. Αυτό δεν είναι και το νόημα της ανακύκλωσης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου