Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ


Άνοιξαν τα σχολεία κι επιτέλους μύρισε Φθινόπωρο. Έτσι είπαμε κι εμείς να φέρουμε το Φθινόπωρο στην τάξη μας με την πρώτη μας διαθεματική εργασία για να ξεκινήσουμε ορεξάτα, δυναμικά και δημιουργικά τη χρονιά μας.
Οι μικροί μαθητές του Β3 με άφησαν άφωνη με τον ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητα που επέδειξαν στην πρώτη τους εργασία. Αφού ξεκινάμε έτσι φανταστείτε τι θα επακολουθήσει… Σας δίνουμε μια μικρή γεύση του Φθινοπώρου μέσα από τα μάτια των παιδιών!

Ο Γιώργος Κ. και ο Δημήτρης Κ. μας μίλησαν για τα φρούτα και τους καρπούς του Φθινοπώρου. Τι καλύτερος τρόπος να ξεκινάς το πρωινό σου με βιταμίνες. Μέσα στο καλάθι υπήρχαν όλα τα καλά, πορτοκάλια, μήλα, ρόδια, σταφύλια, καρύδια και μια μαρμελάδα νεράτζι. Στο τέλος καθαρίσαμε και γευτήκαμε αυτά τα ζουμερά φρουτάκια! Κι επιπλέον έφτιαξαν με τα χεράκια τους μία καταπληκτική μηλόπιτα που γεύτηκαν όλοι οι συμμαθητές τους.Ο Δημήτρης Σ. και ο Πέτρος μας έφεραν λουλούδια του Φθινοπώρου και μας μίλησαν για τα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα. Η τάξη γέμισε με το άρωμα του κυκλάμινου και του χρυσάνθεμου. Μας είπαν μάλιστα ότι τα χρυσάνθεμα είναι τα χρυσά άνθη του Φθινοπώρου και  τα λέμε αλλιώς Αγιο-Δημητράκια γιατί ανθίζουν πολύ τον Οκτώβριο που γιορτάζει και ο Δημήτρης. Μου άρεσε που στην παρουσίασή τους έβαλαν δύο φωτογραφίες και τις συνόδεψαν με το εξής κείμενο: Το Φθινόπωρο η φύση αποκτά πολλά χρώματα κόκκινο, κεραμιδί, καφέ, πορτοκαλί, κίτρινο. Με τα φύλλα να δημιουργούν το χαλί της γης και λίπασμα πολύτιμο για την γη και τα άλλα φυτά.

Ο Γιώργος Ορ. και ο Χαράλαμπος μας μίλησαν για τη σπορά και το όργωμα της γης παλαιότερα και σήμερα. Μας έφεραν να δούμε σπόρους και φύτεψαν και τους δικούς τους.

 Στο τέλος έδωσαν στα παιδιά ένα πολύ ωραίο σταυρόλεξο για το όργωμα και τη σπορά για να το λύσουν που βρήκαν από το http://elenimamanou.blogspot.gr/
 Στο παρακάτω βίντεο μπορείς να δεις ένα βίντεο για το πώς γινόταν το όργωμα και η σπορά τα παλιά χρόνια.

Η Κατερίνα και η Φανή χρησιμοποίησαν τεχνολογία για την παρουσίασή τους κάνοντάς την μέσω τάμπλετ. Μας μίλησαν για τον τρύγο και μας έδειξαν φωτογραφίες του μούστου.

  
Μας είπαν ότι από αυτόν φτιάχνουμε μουστοκούλουρα και μουσταλευρία. Στο τέλος μας κέρασαν και υπέροχη μουσταλευρία από τα χεράκια της κυρίας Ελένης. Το τόνισε η Φανούλα μου!
Πηγή εικόνας:https://laikiparadosi.wordpress.com

 Παρακάτω μπορείς να δεις ένα βίντεο για τον τρύγο και το πάτημα των σταφυλιών.
 
Η Σίσσυ και ο Σπύρος χρησιμοποιώντας κι εκείνοι τον υπολογιστή μας μίλησαν για την ελιά, τις ποικιλίες της, τα παράγωγά της και το μάζεμά της παλαιότερα και σήμερα. Ενδεικτικά σας αναρτώ μια διαφάνεια από το power point που μας παρουσίασαν.Εδώ μπορείτε να δείτε ένα βίντεο που επέλεξαν τα παιδιά να συλλέξουν τις πληροφορίες τους.
Κι εδώ ένα βίντεο για την παραγωγή λαδιού σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο.
Στο τέλος μας κέρασαν ελιόψωμο και μας έδωσαν και τη συνταγή για όσες νοικοκυρές θέλετε να το φτιάξετε.

 Συνταγή
ελιόψωμου


500 γρ. αλεύρι
100 γρ. ελαιόλαδο
300 γρ. χυμό πορτοκάλι
1 φακελάκι μπεικιν
1 κ.σ. θυμάρι
200 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι

 Ο Κωνσταντίνος και ο Ματέο μας έφεραν να δούμε τους σπόρους και τα λαχανικά του Φθινοπώρου. Μας μίλησαν για τα σημαντικά στοιχεία των τροφών αυτών και πού βοηθά το καθένα στον οργανισμό μας.

Ο Μανώλης και ο Φίλιππος έψαξαν και βρήκαν παροιμίες για το Φθινόπωρο και τα παιδιά του. Μάλιστα μας εξήγησαν και τι σήμαινε η κάθε μία. Έφτιαξαν και μία ωραία κατασκευή για την τάξη μας.
 Ιδιαίτερα μου άρεσε η παροιμία "Αη Δημητράκι μου, μικρό καλοκαιράκι μου" γιατί όπως μας εξήγησαν τα παιδιά την ημέρα που γιορτάζει ο άγιος Δημήτριος κάνει πάντα ζέστη σαν να είναι καλοκαίρι.
 Η Βέρα και η Ελευθερία μας μετέφεραν στο χρόνο και μας παρουσίασαν τις εθνικές εορτές της εποχής: την 28η Οκτωβρίου και το Πολυτεχνείο.

  Η Δήμητρα Αφ. και η Μαριλένα μας ανέφεραν τις εκκλησιαστικές γιορτές της εποχής. Έφτιαξαν μία ωραία παρουσίαση για την τάξη μας.

Τέλος Η Δήμητρα Χ. και η Μάντια μας διάβασαν όμορφα ποιήματα και τραγούδια για το Φθινόπωρο.


Παρακάτω μπορείς να ακούσεις μερικά τραγούδια του Φθινοπώρου που δεν καταφέραμε να ακούσουμε στην τάξη. 
 Μπράβο σε όλα τα παιδάκια μου!!! Κάνατε καταπληκτική δουλειά. Στο τέλος των παρουσιάσεων φτιάξαμε μια ωραία κατασκευή με ξερά φύλλα πλάτανου που μου έφερε μια καλή νεράιδα και στολίσαμε την τάξη μας.


 
Τώρα θα μου πείτε: Κυρία Μαρία τι δουλειά έχει η πεταλούδα το Φθινόπωρο; Έχετε δίκιο, σαν ζώο δεν ταιριάζει αλλά τα παιδιά έμαθαν ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Τα ξερά φύλλα χρησιμεύουν σαν λίπασμα, σαν διακόσμηση ή σαν υλικό κατασκευών. Αυτό δεν είναι και το νόημα της ανακύκλωσης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου