Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

ΕΝΟΤΗΤΑ 13 

ΜΑΘΗΜΑ 3 

Η ΝΕΡΟΣΦΥΡΙΧΤΡΑ

Για το μάθημα αυτό είχαμε την ευκαιρία να έχουμε στην τάξη μία αληθινή νεροσφυρίχτρα. Τα παιδιά γνώριζαν ήδη τη νεροσφυρίχτρα από την επίσκεψή μας στο μουσείο "Λυχνοστάτης" και την εκδρομή μας στο εργαστήρι κεραμικών. Έτσι βρήκαμε την ευκαιρία και τη φέραμε στην τάξη. Σφυρίξαμε χωρίς νερό κι έπειτα με νερό για να ακούσουμε τον ήχο της. 
Τα παιδιά παρατήρησαν ότι ακούγεται σαν πουλάκι. Αφού γνωρίζαμε από πριν τη χρήση του εστιάσαμε περισσότερο στην περιγραφή του. Μιλήσαμε για το υλικό που φτιάχτηκε,  το σχήμα του, το μέγεθός του και το χρώμα του κι έτσι, σιγά- σιγά οδηγηθήκαμε στις πληροφορίες που πρέπει να δίνουμε όταν περιγράφουμε ένα αντικείμενο. Συγκρίναμε τις δικές μας νεροσφυρίχτρες με εκείνη του κειμένου και είπαμε γιατί τα μουσεία που μπορούμε να τις δούμε λέγονται Λαογραφικά. Παρακάτω μπορούμε να δούμε ένα βίντεο για το πώς κατασκευάζονται τα πήλινα αντικείμενα.
πηγή: Φωτόδεντρο
Κι εδώ μπορούμε να δούμε πώς ψήνονται στο φούρνο.
πηγή: Φωτόδεντρο
Περισσότερες λαλίτσες βλέπουμε κι ακούμε στο παρακάτω βίντεο.
Κι αφού το κείμενό μας μας βοηθούσε να μάθουμε πώς περιγράφουμε ένα αντικείμενο τι άλλο θα κάναμε κι εμείς; Περιγράψαμε και το δικό μας αγαπημένο παιχνίδι!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου