Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΠΕΡΝΑ-ΠΕΡΝΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ 

ΜΕ ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ 

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ

Τη Δευτέρα ο Δημήτρης Στ. και η Μάντια μας παρουσίασαν το επάγγελμα του μελισσοκόμου. 
Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά μέσα από έναν πίνακα αναφοράς μας έδειξαν ότι ο μελισσοκόμος πρέπει να αγαπά τις μέλισσες γιατί χρειάζεται μεγάλη ενασχόληση. 
Σύμφωνα με τα παιδιά ο μελισσοκόμος κατασκευάζει τις κυψέλες και τις τοποθετεί σε ένα κατάλληλο μέρος. Ένα μέρος όπου οι μελισσούλες θα μπορούν να βρουν πολλή γύρη. Τις εκτρέφει αλλά και τις φροντίζει όταν αρρωστήσουν. Όταν έρθει η ώρα να μαζέψει το μέλι, τον βασιλικό πολτό και το κερί βάζει την άσπρη στολή του για να προστατευτεί από τα τσιμπήματα, παίρνει τα εργαλεία του και πηγαίνει στα μελίσσια του. Με ένα καπνιστήρι πετάει καπνό μέσα στην κυψέλη για να ζαλίσει τις μέλισσες και να μπορέσει να πάρει τις γεμάτες κυψέλες. Με ένα απαλό βουρτσάκι διώχνει τις μέλισσες που μπορεί να κάθονται ακόμα πάνω και αφού πάρει το γεμάτο τελάρο βάζει ένα άδειο στη θέση του. Έπειτα με τη διαδικασία που μάθαμε στην υποενότητα για την παραγωγή του μελιού βγάζει το μέλι και το συσκευάζει για να το πουλήσει ή να το καταναλώσει. 
Στην τάξη παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο όπου είδαμε έναν μελισσοκόμο εν δράση.
Σε λίγες μέρες θα έχουμε την τύχη να μας επισκεφτεί το Μελισσοκομικό κέντρο Ηρακλείου για να μάθουμε περισσότερα για τις μέλισσες και τους μελισσοκόμους. 
Ο Δημήτρης όμως και η Μάντια έκαναν πολλή καλή δουλειά και πιστεύω πως αντί να μας τα πουν εκείνοι θα τα λέμε εμείς.
Και πράγματι μετά από λίγες μέρες η κυρία Φανουράκη Ευπραξία, κτηνίατρος κι επόπτρια μελισσοκομίας του Μελισσοκομικού Κέντρου Ηρακλείου επισκέφτηκε την τάξη μας για να μας μάθει περισσότερα για τις μελισσούλες. 
Βγάλαμε την τάξη μας ασπροπρόσωπη τόσο με τη συμπεριφορά μας όσο και με τις γνώσεις μας πάνω στο θέμα. Η κυρία Φανουράκη μας έδειξε μία παρουσίαση για τις μέλισσες αλλά εκείνο που κέρδισε τα παιδιά μου ήταν το εποπτικό υλικό της. Την τάξη μας επισκέφτηκε μία αληθινή κυψέλη με χιλιάδες αληθινές μέλισσες.
Γονείς, μη φοβάστε! Καμία δεν το έσκασε!
Μάθαμε τα φυτά από τα οποία οι μέλισσες συλλέγουν γύρη και μελίτωμα και τα μυρίσαμε. Είδαμε πώς είναι η γύρη
και πώς αλλάζει το χρώμα του μελιού ανάλογα με τη γύρη ή το μελίτωμα που χρησιμοποιήθηκε για να φτιαχτεί.
Στη συνέχεια είδαμε τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο μελισσοκόμος για να πάρει το μέλι αλλά και το φύλλο κηρήθρας που βάζει στα τελάρα για να βοηθήσει τις μέλισσες να φτιάξουν πιο γρήγορα το μέλι τους.



Είδαμε και τη στολή του μελισσοκόμου
 και το καλύτερο είναι ότι ντυθήκαμε κι εμείς μέλισσες και μελισσοκόμοι.

Πολύ ωραία εμπειρία! Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Φανουράκη και το Μελισσοκομικό κέντρο Ηρακλείου.
Σε αυτήν την υποενότητα περάσαμε τέλεια.

Μπράβο Δημήτρη!
Μπράβο Μάντια!
Πολλή καλή παρουσίαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου