Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ (3) 

ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ 

Για τελευταίο γραμματικό φαινόμενο κρατήσαμε τα επίθετα, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της γραμματικής αλλά και το γραπτού και προφορικού μας λόγου.
Αρχικά για να καταλάβουμε πόσο σημαντικά είναι τα επίθετα στο λόγο μας, καθώς αυτά χαρακτηρίζουν το ουσιαστικό μας, σκέφτηκα το παρακάτω παιχνίδι. Κόλλησα στον πίνακα ζωάκια που είχαν όλα τα ίδια σχεδόν χαρακτηριστικά. Έβαλα ένα από αυτά τα ζώα στο μυαλό μου. Είπα στα παιδιά πως κάθε φορά θα εμπλουτίζω την πρότασή μου με μία λέξη ώσπου να καταλάβουν πιο ζώο είχα στο μυαλό μου.
Ξεκίνησα με μία απλή πρόταση:
  • Είναι ζώο.
  • Είναι καφέ ζώο.
  • Είναι καφέ, άγριο ζώο.
  • Είναι ένα καφέ, άγριο, μεγάλο ζώο.
  • Είναι καφέ, άγριο, μεγάλο, γούνινο ζώο.
  • Είναι καφέ, άριο, μεγάλο, γούνινο, σαρκοφάγο ζώο.
  • Είναι καφέ, άγριο, μεγάλο, γούνινο, σαρκοφάγο κι αιμοβόρο ζώο.
Μετά από όλα αυτά τα επίθετα βρήκαμε το λιοντάρι. Έτσι βγάλαμε το συμπέρασμα ότι τα επίθετα χαρακτηρίζουν τα ουσιαστικά και όσα πιο πολλά χρησιμοποιούμε τόσο πιο ολοκληρωμένα μιλάμε για το ουσιαστικό που θέλουμε να περιγράψουμε. Δεν παραλείψαμε να πούμε ότι τα επίθετα μπορούμε να τα φτιάξουμε και στα τρία γένη και συμφωνούν πάντα σε πτώση και αριθμό με το ουσιαστικό που συνοδεύουν.
Μετά από αυτό κάθε παιδί πήρε μία κάρτα με το όνομά του και προσπάθησε να βρει ένα επίθετο που να το χαρακτηρίζει για κάθε γράμμα του ονόματός του. Η ιδέα ήταν από τη σελίδα Dyslexia at home και άρεσε πολύ στα παιδιά.


Στη συνέχεια βάλαμε έναν συμμαθητή μας στο μυαλό μας. Πάνω σε ένα πρόσωπο γράψαμε τα χαρακτηριστικά του στη σωστή θέση και αφού τα τελειώσαμε τα διαβάσαμε και προσπαθούσαμε να βρούμε ποιον συμμαθητή είχαμε διαλέξει.


Παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο από την Εκπαιδευτική τηλεόραση και προσπάθησε να βρεις τα επίθετα που παράγονται από τις λέξεις πριν από τα παιδιά.
Παίξε το παρακάτω παιχνίδι για να κάνεις εξάσκηση στα επίθετα.
πηγή: http://www.schoolessons.gr
Ας παίξουμε ένα παιχνίδι από το Φωτόδεντρο. Βάλε ένα ταιριαστό επίθετο σε κάθε ζωάκι.
Κάνε κι εδώ το ίδιο.
πηγή: http://inschool.gr
Κι εδώ επίσης.
πηγή: http://inschool.gr
Στο παρακάτω κείμενο βρες τα επίθετα και διάβασε το κείμενο αφού διαγραφούν. Έτσι θα καταλάβεις την αξία των επιθέτων.
πηγή: http://inschool.gr
Σε αυτό το παιχνίδι βρες το γένος του επιθέτου που σου δείχνουν.
πηγή: http://inschool.gr
Και στα παρακάτω παιχνίδια φτιάξε τα επίθετα και στα τρία γένη. 
πηγή: http://inschool.gr
πηγή: http://inschool.gr
πηγή: http://www.jele.gr
Κι αφού έμαθες καλά τα επίθετα παίξε τα δύο παρακάτω παιχνίδια από τη σελίδα Πρώτο κουδούνι και χώρισε τις λέξεις σε ουσιαστικά, επίθετα και ρήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου