Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

ΜΑΘΗΜΑ 35 
ΔΕΚΑΔΙΚΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 
(1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑΔΙΚΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ 

Πριν μιλήσουμε για μετατροπές δεκαδικών κλασμάτων σε δεκαδικούς αριθμούς θεώρησα σκόπιμο να γνωρίζουν τα παιδιά τι είναι οι δεκαδικοί αριθμοί, πώς γράφονται και πώς διαβάζονται.
Για να κινήσω λίγο το ενδιαφέρον τους τα ρώτησα αν υπάρχουν αριθμοί ανάμεσα στο 1 και το 2. Η πρώτη απάντηση ήταν όχι. Με τη βοήθεια του χάρακά μας όμως βρήκαμε ότι υπάρχουν κι άλλοι αριθμοί ανάμεσα στους ακέραιους τους οποίους μπορούμε να γράψουμε με ένα κόμμα. Πολύ απλά, σε αυτή τη φάση είπαμε ότι οι αριθμοί αυτοί που γράφονται με κόμμα λέγονται δεκαδικοί. 
Αναρωτηθήκαμε πού αλλού έχουμε συναντήσει τέτοιους αριθμούς εκτός από τη μέτρηση μήκους. Πολύ σωστά βρήκαμε ότι τους συναντάμε όταν θέλουμε να εκφράσουμε βάρος, ύψος κ.α.
Για να πάρουμε μία ιδέα από τους δεκαδικούς αριθμούς παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο, γνωρίζοντας ότι δεν θα τα καταλάβουμε όλα σαν πρώτη επαφή αλλά κάτι θα μπει στο μυαλό μας.
Στη συνέχεια πήραμε ο καθένας το ατομικό του πινακάκι και το σακουλάκι με τους αριθμούς, την υποδιαστολή μας και βαλθήκαμε να κάνουμε πολλά παραδείγματα.
 Ξεκινήσαμε βάζοντας το κόμμα στην κόκκινη γραμμή ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι χωρίζει το ακέραιο (Χιλιάδες, Εκατοντάδες, Δεκάδες, Μονάδες) από το δεκαδικό (δέκατα, εκατοστά, χιλιοστά) μέρος. 
 Στη συνέχεια ζητούσα από τα παιδιά να μου βάζουν συγκεκριμένους αριθμούς σε συγκεκριμένες θέσεις κι αφού ολοκληρώναμε διαβάζαμε τον αριθμό που φτιάξαμε πρώτα απλά: 16 κόμμα μηδέν οχτώ, κι έπειτα πιο σύνθετα: 16 κόμμα 8 εκατοστά. Για να γίνει πιο εύκολο είπαμε ότι όταν διαβάζουμε και γράφουμε δεκαδικούς ο τελευταίος αριθμός μπαίνει στη θέση που ακούγεται και όποια θέση μένει κενή συμπληρώνεται με 0 (π.χ. αν έχει στο δεκαδικό του μέρος 16 χιλιοστά τότε το 6 που είναι ο τελευταίος αριθμός μπαίνει στα χιλιοστά. Άρα το 1 στα εκατοστά και τα δέκατα που μένουν κενά παίρνουν ένα 0). Αυτό το κάναμε αρκετές φορές ώστε να διαβάσει κάθε παιδί κι έναν δεκαδικό αριθμό. 
 Έπειτα κάναμε το αντίθετο. Έλεγα στα παιδιά έναν δεκαδικό αριθμό κι έλεγχα αν έβαζαν σωστά τους κατάλληλους αριθμούς στην κατάλληλη θέση. (1026 και 408 χιλιοστά)

Αφού μάθαμε καλά να γράφουμε και να διαβάζουμε τους δεκαδικούς παρακολουθήσαμε την παρακάτω παρουσίαση και γράφαμε πάνω σε αυτήν στο διαδραστικό.
Σαν πρώτη επαφή μας αρκούσε μόνο να τους αναγνωρίζουμε, να τους γράφουμε και να τους διαβάζουμε, να αναγνωρίζουμε την θέση των ψηφίων τους και να ξεχωρίζουμε το ακέραιο από το δεκαδικό μέρος. Αλλά όπως λέω πάντα για οτιδήποτε καινούριο μαθαίνουμε χρειάζεται εξάσκηση κι επανάληψη. Άρα όπως ήταν φυσικό μετά παίξαμε. Εδώ θα αναρτήσω μερικά από τα παιχνίδια που παίξαμε αλλά αν θέλεις να παίξεις κι άλλα μπορείς να πας από την αρχική σελίδα στις ετικέτες κι από κει στα παιχνίδια με δεκαδικούς αριθμούς για να διαλέξεις όποιο θέλεις.
Ας ξεκινήσουμε με τα απλά! Από τη σελίδα inschool.gr παίξε τα παρακάτω παιχνίδια και γράψε μέσα στο κουτάκι τον δεκαδικό αριθμό.
Βρες τον σωστό δεκαδικό.
Από την ίδια σελίδα παρατήρησε το κίτρινο ψηφίο των αριθμών κι αναγνώρισε τη θέση του.
Βοήθησε τον εφημεριδοπώλη να μοιράσει σωστά τις εφημερίδες βρίσκοντας την πόρτα με τον αριθμό στη σωστή θέση.
Μάθαμε ότι το μηδέν στους δεκαδικούς δεν έχει αξία όταν είναι πριν το ακέραιο μέρος ή στο τέλος του δεκαδικού. Παίξε τα δύο παρακάτω παιχνίδια από το inschool.gr και κάνε εξάσκηση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου