Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023


ΕΝΟΤΗΤΑ 1

ΜΑΘΗΜΑ 3- ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ 


Αυτό το μάθημα μας άρεσε ιδιαίτερα σήμερα γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να παίξουμε κι ένα μικρό παιχνιδάκι στην τάξη. Για την ακρίβεια παίξαμε το παιχνίδι του μαθήματος. Για να το παίξουμε όμως χρειάστηκε να καταλάβουμε τους κανόνες του. 
Διαβάσαμε το μάθημα αρκετές φορές κι εστιάσαμε στις συλλαβισμένες λέξεις. Τις αποσπάσαμε από το κείμενο γράφοντάς τες στον πίνακα σε ζευγαράκια βάζοντας τις συλλαβές που ήθελα να ξεχωρίσουν τα παιδιά ακριβώς τη μία κάτω από την άλλη. Λίγο με την  βοήθεια του βιβλίου, λίγο με τα ζευγαράκια του πίνακα μπορέσαμε να καταλάβουμε ότι η τελευταία συλλαβή της λέξης είναι η πρώτη της άλλης λέξης. Εμείς σκεφτήκαμε λίγο να το επεκτείνουμε κι αντί για ζευγαράκια φτιάξαμε αλυσίδα. Στην αρχή προφορικά κάθε παιδί έλεγε μια λέξη, το επόμενο τη συλλάβιζε κι έβρισκε την τελευταία της συλλαβή. Μετά έλεγε μια άλλη λέξη που άρχιζε από την τελευταία συλλαβή της προηγούμενης κι αυτή έπρεπε να τη συλλαβίσει το επόμενο παιδί κ.ο.κ. Σε αυτή τη φάση δεν δώσαμε σημασία στην ορθογραφία των λέξεων για να μην τα μπερδέψω. Με ενδιέφερε περισσότερο να βρουν τη "φωνή" της συλλαβής.
Π.χ. κόκαλο- λόγια- γιαγιάκα- καράβι- βιβλίο
Στη συνέχεια κάθε παιδί πήρε μια κάρτα με μία λέξη γραμμένη πάνω της. Αφού την διάβασε πολλές φορές και βρήκε την πρώτη και την τελευταία συλλαβή της φτιάξαμε ένα είδος ντόμινο κολλώντας τις κάρτες μας στον πίνακα με όποιο τρόπο ήθελαν τα παιδιά αρκεί η τελευταία συλλαβή να είναι κολλημένη με την πρώτη. 












Αυτό το παιχνίδι κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τους καθώς έπρεπε να έχουν το νου τους για το πότε θα έρθει η δική τους σειρά να κολλήσουν την κάρτα τους. 
Φυσικά δεν ξεχάσαμε τους κανόνες συλλαβισμού. Κάναμε περισσότερη εξάσκηση αφού τους είδαμε άλλη μια φορά από το παρακάτω βίντεο.
Παρακάτω θα βρείτε ένα ωραίο παιχνίδι επανάληψης συλλαβισμού και τοποθέτησης λέξεων "από το τέλος στην αρχή" από την σελίδα "Στην Τάξη". Απλά πατήστε την εικόνα. Μην βιαστείτε να το κλείσετε. Δώστε του λίγο χρόνο να ανοίξει.
Κι άλλο ένα παιχνίδι συλλαβισμού είναι και το παρακάτω.
Πηγή: wordwall.net
Για να παίξεις περισσότερα παιχνίδια με τις συλλαβές πάτα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου