Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΜΑΜΑ;

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

3. ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Αυτή η υποενότητα είναι η αγαπημένη μου γιατί μας μαθαίνει τη σπουδαιότητα της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών αλλά και γιατί μπορούμε να την προσεγγίσουμε με ένα σωρό δραστηριότητες.
Ρώτησα τα παιδιά πόσα φρούτα και λαχανικά τρώνε κάθε μέρα και απάντησαν από 3 έως 5. Γνώριζαν ήδη ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντική πηγή βιταμινών με ένα σωρό οφέλη για τον οργανισμό μας. 
Αφού είπαμε ποια είναι τα αγαπημένα μας φρούτα και λαχανικά βάλαμε τις εικόνες που είχαν φέρει τα παιδιά στο σπίτι των φρούτων και λαχανικών. Είχα ζητήσει να φέρουν κι ένα φρούτο ή λαχανικό στο σχολείο. Τα κατηγοριοποιήσαμε και μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά τους και το χρώμα τους. Με αφορμή αυτό διαβάσαμε το ποίημα που είχα κάποτε βρει από το βιβλίο του Υπουργείου για την Αγωγή υγείας, διατροφής και διατροφικές συνήθειες για τα φρούτα και τα λαχανικά. Σύμφωνα με αυτό το ποίημα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά 5 φρούτα και λαχανικά διαφορετικού χρώματος.





Μετά παίξαμε με αυτά!
    
1. Βάλαμε 7 φρούτα και λαχανικά στη σειρά. Άφησα τα παιδιά να τα κοιτάξουν για 1 λεπτό κι έπειτα τους ζήτησα να κλείσουν τα μάτια τους. Έκρυψα ένα από αυτά και τους ζήτησα να μου βρουν ποιο λείπει. Toυς άρεσε πολύ.
2. Ο τυφλός μανάβης. Με ένα φουλάρι έδεσα τα μάτια ενός παιδιού και άφησα μπροστά του 6 φρούτα και λαχανικά. Τα υπόλοιπα παιδιά του ζητούσαν να σηκώσει ψηλά ένα από αυτά. Το παιδί που είχε δεμένα τα μάτια του έπρεπε να το βρει ψηλαφίζοντάς το.
3.  Λεκτικό παιχνίδι μνήμης. Το πρώτο παιδί λέει: "Πήγα στη λαϊκή και αγόρασα....."(π.χ. λεμόνια). Το δεύτερο παιδί λέει: "Πήγα στη λαϊκή και αγόρασα λεμόνια και ......" (π.χ. αχλάδια). Κάθε παιδί επαναλάμβανε όλα τα προηγούμενα και πρόσθετε κι ένα δικό του φρούτο ή λαχανικό.
4. Παιχνίδι με μπάλα. Πετούσαμε μία μικρή μπαλίτσα κι αυτός που την έπιανε έπρεπε να λέει ένα π.χ. κόκκινο φρούτο. 
Τέλος καθαρίσαμε τα φρούτα μας και τα λαχανικά μας και φτιάξαμε μία ωραία σαλάτα και μία υπέροχη φρουτοσαλάτα.

Φυσικά τις φάγαμε μέχρι τέλους!Και μιας και είμαστε στην ενότητα αυτή δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα τραγουδάκια. Ελάτε να ακούσουμε το χορό των μπιζελιών από την Λιλιπούπολη.
 
Εδώ ακούμε "Gia ta pata". Ένα τραγούδι για μια πατάτα χοντρούλα.
"Το καρότο και η αγκινάρα" από τα Παραμυθοτράγουδα.
Ένα τραγούδι για όλα τα φρούτα.
Ελάτε να δούμε την Παρέλαση των φρούτων και των λαχανικών. Ένα παραμύθι φτιαγμένο από μαθητές.
Παίξε με τα φρούτα. Πόσο καλά τα γνωρίζεις; Μπορείς να βρεις τα φρούτα που σου ζητούν; Πάτα πάνω στην εικόνα για να παίξεις.
http://www.purposegames.com/game/ta-frouta-fruits-quiz


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου