Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

ΠΕΡΝΑ- ΠΕΡΝΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ

ΜΕ ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Αυτή την εβδομάδα η Σίσσυ και η Βέρα μας μίλησαν για το πόσο σημαντική είναι η μέλισσα για τη φύση. Με δυο λόγια απλά μας εξήγησαν τι είναι η επικονίαση και γιατί είναι σημαντική η βοήθεια της μέλισσας σε αυτήν. 
Πιο συγκεκριμένα τα κορίτσια μας εξήγησαν ότι επικονίαση είναι η μεταφορά της γύρης από το ένα λουλούδι στο άλλο ώστε αυτό να μπορέσει να γονιμοποιηθεί και να αναπαραχθεί. Με την παρακάτω φωτογραφία καταλάβαμε από πού φεύγει η γύρη και πού πρέπει να φτάσει για να γονιμοποιηθεί το λουλούδι.
πηγή εικόνας: lsg.ucy.ac.cy
 Η μεταφορά αυτή λέγεται επικονίαση και γίνεται με τη βοήθεια του ανέμου αλλά κυρίως με τη βοήθεια της μέλισσας. Τα κορίτσια έφτιαξαν έναν πολύ ωραίο πίνακα αναφοράς για την τάξη για να μας εξηγήσουν όλη αυτή την διαδικασία.
Μας εξήγησαν ότι καθώς οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ η γύρη κολλάει στο σώμα τους. Καθώς πηγαίνει στο επόμενο λουλούδι λίγη γύρη ξεκολλά και πέφτει στο στίγμα του και καταφέρνει να το γονιμοποιήσει. 
πηγή εικόνας: coolweb.gr
 Η επικονίαση είναι πολύ σημαντική για τον άνθρωπο και το περιβάλλον γιατί με αυτόν τον τρόπο  οι μέλισσες βοηθούν τη φύση να μείνει ζωντανή. Για αυτό οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ψηφίσει νόμους για την προστασία των μελισσών.

πηγή πληροφοριών: geaolympou.gr/gi-olimpou 
 
Για να καταλάβουμε καλύτερα την επικονίαση παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο.
Επίσης, ακούσαμε το παρακάτω τραγούδι.
Έπειτα παίξαμε ένα πολύ ωραίο παιχνίδι για την επικονίαση που βρήκα στη σελίδα: http://lsg.ucy.ac.cy/Flora/Flora_Official/Lessons/Epikoniasi%20Ipethria/Selida_ekpaideutikou/drastiriotita3.html

Πέντε κορίτσια έκαναν τα λουλούδια. Απλώθηκαν στο λιβάδι και περίμεναν τις μελισσούλες. Στο ένα χέρι φορέσαμε μία κάλτσα για τον ύπερο,και στο άλλο κρατούσαμε ένα ποτηράκι με μπαλίτσες γύρης συμβολίζοντας το στήμονα.



 Και περιμέναμε τις μελισσούλες. Τρεις μελισσούλες έβαλαν τις κεραίες τους κι ετοιμάστηκαν να συλλέξουν γύρη.
Με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι "Το βαλς των χαμένων ονείρων" οι μελισσούλες ξεκίνησαν το ταξίδι τους. Πέταξαν και μάζεψαν γύρη από τα λουλούδια.
Λίγη γύρη έπεσε στον ύπερο ενός άλλου λουλουδιού,
ενώ η υπόλοιπη πήγε στην κυψέλη μας.
 Με αυτήν την υποενότητα ολοκληρώσαμε την μορφολογία και τις εργασίες μιας μέλισσας. Κι αφού είχαμε χρόνο παρακολουθήσαμε και το παρακάτω βίντεο για να θυμηθούμε ό,τι είχαμε μάθει μέχρι τώρα.
Περάσαμε καταπληκτικά και το καταδιασκεδάσαμε.
Μπράβο Βέρα!
Μπράβο Σίσσυ!
Πολύ καλή δουλειά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου