Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΜΑΜΑ;

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

5. ΛΙΠΗ ΚΙ ΕΛΑΙΑ 

Ολοκληρώσαμε τις ομάδες των τροφών σήμερα αφήνοντας τελευταία, αλλά όχι παραπονεμένα, τα λίπη και τα έλαια. Μάθαμε ότι σε αυτή την ομάδα ανήκουν το λάδι, το βούτυρο, η μαργαρίνη, η μαγιονέζα και οι ελιές. 
Τα παιδιά έφεραν εικόνες και γλυκών και αποφασίσαμε να τις εντάξουμε κι αυτές. Κατηγοριοποιήσαμε τις εικόνες σε καλά και κακά λίπη. Μάθαμε ότι στα καλά έλαια ανήκουν το λάδι και οι ελιές τα οποία πρέπει να προτιμάμε στη διατροφή μας 
γιατί μας δίνουν  ενέργεια και ωφέλιμο λίπος. Τα υπόλοιπα είπαμε πως δεν είναι κακό να τα καταναλώνουμε πότε- πότε. Το ίδιο είπαμε και για τα φαγητά που είναι πλούσια σε ζάχαρη. Τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τα διάφορα σνακ όσο νόστιμα κι αν είναι δεν μας προσφέρουν πολλά. Αντίθετα έχουν πολλές θερμίδες και καθόλου θρεπτικά συστατικά. 
Έτσι είναι προτιμότερο να τα αποφεύγουμε και να μην τα καταναλώνουμε συχνά αλλά να προτιμάμε εκείνα που μας φτιάχνει η μαμά.
Αφού τελειώσαμε τις ομάδες των τροφών είπαμε να ανακεφαλαιώσουμε παίζοντας. Πρώτα έδωσα στα παιδιά την αλφαβήτα και έπρεπε να βρουν ένα φαγητό για κάθε γράμμα. Έπειτα χωριστήκαμε σε ομάδες. Κάθε ομάδα επέλεξε ένα όνομα. Πήραμε μία κόλλα χαρτί και τα μολύβια μας, σηκώσαμε τα μανίκια μας κι ετοιμαστήκαμε να δούμε ποια ομάδα ήταν γρηγορότερη.
Στο πρώτο παιχνίδι τους έδινα 1 λεπτό για να βρουν όσα περισσότερα τρόφιμα μπορούσαν από μία ομάδα τροφών που θα ξεκινούσαν από ένα συγκεκριμένο γράμμα. Βρήκαμε δηλαδή όσα περισσότερα τρόφιμα μπορούσαμε από τα φρούτα και λαχανικά που να ξεκινούν από Κ. Αυτό το παίξαμε κάμποσες φορές και μας άρεσε πολύ.
Στο δεύτερο παιχνίδι έλεγα από μέσα μου την ΑΒ και κάποιο παιδί μου έλεγε ΣΤΟΠ. Από το γράμμα που θα σταματούσα έπρεπε να βρουν όσα περισσότερα τρόφιμα μπορούσαν ανεξάρτητα την ομάδα τροφής που ανήκαν.
Δυστυχώς μία ομάδα κέρδισε αλλά σημασία έχει ότι περάσαμε ωραία και το ευχαριστηθήκαμε πολύ.
Πάμε να παίξουμε κι εδώ με τις ομάδες των τροφών; Πάτα την εικόνα και διάλεξε το κορίτσι που γράφει "Πού ανήκει". Βάλε τα τρόφιμα στο σωστό καλάθι ανάλογα με την ομάδα στην οποία ανήκει.
Κι εδώ βάλε τα τρόφιμα στη σωστή ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου