Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

ΠΕΡΝΑ- ΠΕΡΝΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ

ΜΕ ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ 

ΤΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ

Σήμερα ο Σπύρος και ο Γιώργος Κ. μας μίλησαν για όλα αυτά τα προϊόντα που μας δίνουν οι μέλισσες. Η κηρήθρα, το μέλι, ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη, η γύρη και το δηλητήριο είναι κάποια από αυτά που οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν σε πολλά πράγματα. Τα παιδιά μας έφτιαξαν έναν πίνακα αναφοράς με τα προϊόντα αυτά βάζοντας όσες φωτογραφίες βρήκαν.
πηγή εικόνας: www.lifo.gr
Πρώτα από όλα μιλήσαμε για το μέλι. Ο Γιώργος μάλιστα μας είχε φέρει κι ένα βαζάκι με μέλι και βουτήξαμε όλοι το δαχτυλάκι μας για να το γευτούμε. Μας είπαν ότι το μέλι είναι βιολογικό προϊόν που το φτιάχνουν οι μέλισσες από το νέκταρ των λουλουδιών. Το μέλι κάνει καλό στον οργανισμό μας γιατί περιέχει εκτός των άλλων βιταμίνες κι αμινοξέα. Έχει θεραπευτικές ιδιότητες και το χρησιμοποιούσαν πολύ στην αρχαιότητα βάζοντάς το αντί για ζάχαρη στα γλυκά τους.
πηγή εικόνας: www.diaitologia.gr
Ο βασιλικός πολτός προορίζεται σαν τροφή για τις μέλισσες που θα γίνουν βασίλισσες. Έχει πολλές βιταμίνες και είναι πολύτιμος για τον άνθρωπο. Βοηθά στην καλή μας διάθεση και στην όρεξη για εργασία. Δυναμώνει επίσης, το μυαλό και το σώμα μας και λειτουργεί σαν ασπίδα σε πολλές αρρώστιες. 
πηγή εικόνας: www.monastiriaka.gr
Η γύρη μαζεύεται από τα λουλούδια και μεταφέρεται με τα πόδια των μελισσών. Είναι το φαγητό τους. Εκτός από τις μέλισσες βοηθά και τον άνθρωπο. Έχει πρωτεΐνες, βιταμίνες κι ένζυμα. Βοηθάει την καρδιά μας και τη μνήμη μας. Την χρησιμοποιούμε σε πολλά φάρμακα. 
πηγή εικόνας: evritanikigi.gr
Η πρόπολη είναι μία ουσία που μαζεύουν οι μέλισσες από τα φυτά και τη χρησιμοποιούν στην κυψέλη για να εμποδίζει τα μικρόβια να μεγαλώνουν. Την βάζουν και στην είσοδο της κυψέλης για να τη στενέψουν και να μην μπορούν εύκολα να μπουν οι εχθροί τους. Οι άνθρωποι την χρησιμοποιούν στα καλλυντικά, σε κρέμες, σε αλοιφές, σαπούνια, σαμπουάν κι οδοντόβουρτσες. Επίσης, το χρησιμοποιούν και για να βερνικώνουν τα βιολιά.
πηγή εικόνας :tomelissi.wordpress.com
Το δηλητήριο της μέλισσας προστατεύει και βοηθά τον οργανισμό μας από πολλές αρρώστιες. Γι' αυτό οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν στην παρασκευή φαρμάκων. 
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το κερί. Οι μέλισσες το χρησιμοποιούν για την κατασκευή της κηρήθρας. Οι άνθρωποι όμως το χρησιμοποιούν για πολλά- πολλά πράγματα. Σκεφτείτε πόσες χρήσεις έχει αυτό το κερί. Εμείς βρήκαμε πολλές. Το χρησιμοποιούμε στην εκκλησία, στις λαμπάδες μας για το Πάσχα, στα γενέθλιά μας, στους γάμους και στις βαφτίσεις, όταν κόβεται το ρεύμα, στα καλλυντικά μας, στις κρέμες, στις αλοιφές, στα βερνίκια αυτοκινήτων κι επίπλων και πολλά άλλα. 
πηγές κειμένου: http://www.melissokomia.com
https://sites.google.com/site/melisokipos/proionta-melissas
Ο Σπύρος μας έφερε κερί στην τάξη για να το δούμε. 
Ο Γιώργος μας ετοίμασε μια ωραία δραστηριότητα. Φτιάξαμε κερί στην τάξη! Σε ένα μπρίκι μας έφερε κερί σε μορφή στέρεου.
Εμείς το λιώσαμε 
το βάλαμε σε ένα μπολάκι, προσθέσαμε και το φιτίλι και περιμέναμε να πήξει. 


Έτοιμο το κερί μας! Αν θέλεις να δεις πώς φτιάχνονται τα κεριά της εκκλησίας μπορείς να παρακολουθήσεις και το παρακάτω βίντεο. 

Αφού τονίσαμε ότι δεν παίζουμε με κεριά στο σπίτι κάναμε κάποια πειράματα στην τάξη. Ανάψαμε ένα κερί και κάναμε υποθέσεις στο τι θα συμβεί αν το γύρω στο πλάι. Παρατηρήσαμε ότι το κερί έλιωσε γεμίζοντας με σταγόνες το χαρτί που αμέσως έγιναν στέρεες.
Έπειτα παρατηρήσαμε τι θα γίνει αν το στάξουμε σε νερό. Το  λιωμένο κερί μετατράπηκε σε σταγονίτσες.
Τέλος σκεφτήκαμε με ποιους τρόπους μπορούμε να σβήσουμε ένα κερί. Το φυσήξαμε, το βάλαμε στο νερό, το σαλιώσαμε, τρέξαμε με αυτό για να σβήσει με τον αέρα, το σβήσαμε χτυπώντας παλαμάκια ή δύο βιβλία, αλλά αυτό που μας άρεσε πιο πολύ ήταν το σβήσιμο με βάζο. Το σκεπάσαμε και παρακολουθήσαμε την φλόγα να σβήνει σιγά- σιγά. 









Παρακάτω μπορείς να δεις ένα βίντεο για το πώς μπορούμε να πάρουμε το βρεγμένο κέρμα χωρίς να βρέξουμε τα χέρια μας. Το υποσχέθηκα στα παιδιά μου ότι θα το δείξω. Πάτα πάνω στο σύνδεσμο για να το παρακολουθήσεις από το Φωτόδεντρο.

Γιώργο και Σπύρο περάσαμε τέλεια σήμερα.
Μπράβο σας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου