Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

ΕΝΟΤΗΤΑ 9

ΜΑΘΗΜΑ 1

ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ

Μπήκαμε αισίως στο Β' τεύχος της Γλώσσας. Και μπήκαμε για τα καλά στη γραμματική. Η αλήθεια είναι ότι μας πέσανε μαζεμένα αλλά η προετοιμασία αυτή θα μας κάνει να προχωρήσουμε ευκολότερα παρακάτω. Σήμερα μάθαμε τα επίθετα.Ξεκινώντας το μάθημα περιγράψαμε την εικόνα. Έγραφα στον πίνακα τα ζευγάρια επίθετο-ουσιαστικό που μου ανέφεραν τα παιδιά. Στη συνέχεια διαβάσαμε το μάθημα για να δούμε πόσα από τα ζευγάρια που αναφέρθηκαν υπήρχαν και μέσα στο κείμενο. Βρήκαμε πολλά κοινά. Έπειτα ζήτησα από τα παιδιά να βρουν τα ουσιαστικά από τα ζευγάρια. Αφού τα βρήκαμε αναρωτηθήκαμε τι ήταν οι υπόλοιπες λέξεις. Εύστοχα μου απάντησαν ότι ήταν χρώματα, μεγέθη, σχήματα και χαρακτηριστικά. Κι όταν τα ρώτησα τι τα χρειαζόμαστε μου απάντησαν ότι χωρίς αυτά δεν θα ξέραμε πώς ήταν τα ουσιαστικά αυτά! Έτσι, βγάλαμε τον ορισμό του επιθέτου. Κι αφού καταλάβαμε τι ήταν τα επίθετα είπαμε με ποιον άλλο τρόπο τα ξεχωρίζουμε:
Τα επίθετα μπορώ να τα φτιάξω και στα τρία γένη ενώ τα ουσιαστικά δεν μπορώ!
Αυτό μας άρεσε πολύ και το κάναμε σαν παιχνίδι. Βρήκαμε τα επίθετα από το κείμενο και τα φτιάχναμε και στα τρία γένη. Επιχειρήσαμε να φτιάξουμε και κάποια ουσιαστικά αλλά είδαμε ότι αυτό ήταν αδύνατο. 
Και ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τα σεντούκια που είχαμε φτιάξει στα ουσιαστικά. Κάθε παιδί τράβηξε κι ένα καρτελάκι κι από την πίσω μεριά του βάλαμε όλα τα επίθετα που μπορούσαμε να σκεφτούμε για αυτό. Στη συνέχεια τους έδωσε μία ζωγραφιά και διαθέσαμε 3 λεπτά για να τη ζωγραφίσουμε. Αφού έγινε κι αυτό έδωσα σε κάθε παιδί 6 χρωματιστά κυκλάκια για να γράψουν ένα επίθετο στο καθένα που να ταιριάζει με τη ζωγραφιά του. Τέλος έπρεπε να κολλήσουν τα κυκλάκια τους γύρω από τη ζωγραφιά και να τη στολίσουν. Και τώρα πολλή- πολλή εξάσκηση με πολλά-πολλά παιχνίδια.
Πάτα πάνω στην εικόνα και βρες τα επίθετα στο κείμενο και αυτά θα διαγραφούν. Διάβασε το κείμενο χωρίς τα επίθετα για να δεις τη διαφορά.

Εδώ αντιστοίχισε τα επίθετα με τα ουσιαστικά που ταιριάζουν.

Πάτα πάνω στην εικόνα και φτιάξε τα επίθετα και στα τρία γένη.
Πάτα πάνω στην εικόνα και βρες το γένος του επιθέτου. Πόσο καλά τα ξέρεις;
Βρες το επίθετο που ταιριάζει σε κάθε ζώο. Πάτα πάνω στο μανιταράκι για να μεταφερθείς στο παιχνίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου