Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ

Σήμερα ασχοληθήκαμε για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Τα δικαιώματα των παιδιών κι όλων των  ανθρώπων. Διαχωρίσαμε αυτά που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε κι αυτά που έχουμε για την ευχαρίστησή μας και είδαμε ότι δεν έχουν όλα τα παιδιά αυτά που εμείς θεωρούμε δεδομένα.
Ρωτώντας τα παιδιά ποια είναι τα δικαιώματά τους όλα εξέφρασαν ότι έχουν δικαίωμα στη ζωή, στην υγεία, στην φροντίδα και στην εκπαίδευση. Παράλληλα μιλήσαμε και για τις ανάγκες μας. Έχουμε ανάγκη για τροφή, νερό, παιχνίδι, ένα σπίτι, καθαριότητα, αγάπη, ισότητα κ.α. Μία εικόνα από το http://e-children.blogspot.gr που τα έχει όλα.

Για να συμοψίσουμε τη συζήτησή μας αλλά και να δούμε ότι δεν έχουμε μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις είδαμε το παρακάτω βίντεο.
Μιλήσαμε ακόμα και για τα παιδιά που ενώ έχουν κάποιες ανάγκες διαφορετικές από τις δικές μας δεν παύει να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Είδαμε πώς μπορούν αυτά τα παιδιά να ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες τους παρόλες τις διαφορές τους. Για να το δούμε καλύτερα παρακολουθήσαμε πώς διαβάζουν τα τυφλά παιδιά με την μέθοδο μπράιγ. Εδώ μπορούμε να δούμε ένα βίντεο για το πώς φτιάχνεται και πώς διαβάζεται ένα τέτοιο βιβλίο.
Ο κύριος  Μιχάλης, που έχει διδαχθεί αυτή τη μέθοδο αάγνωσης μας μίλησε για το πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο αλφάβητο 
και μάθαμε ότι υπάρχει πάνω στα κουτιά των φαρμάκων για να διευκολύνει τους τυφλούς ανθρώπους. Φέραμε στην τάξη τέτοια κουτιά και με κλειστά τα μάτια τα ψηλαφήσαμε.
Έπειτα, μιλήσαμε για το πώς επικοινωνούν τα κωφάλαλα παιδιά. Στην τάξη είδαμε το παρακάτω βίντεο και προσπαθήσαμε να μάθουμε κι εμείς μερικές λεξούλες. 
Μιλήσαμε, επίσης, για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών με κινητικά προβλήματα αλλά και πώς μπορούμε εμείς να τα βοηθήσουμε. 
Εδώ μπορούμε να δούμε ένα βίντεο για τα δικαιώματα των παιδιών φτιαγμένο από παιδιά.
Κι εδώ δύο πολύ ωραία βίντεο για τα δικαιώματα από τη unicef.


Παρακάτω μπορείς να παίξεις διάφορα παιχνίδια για τις ανάγκες μας
πηγή: Φωτόδεντρο
πηγή: learningapps.org

κι εδώ για τα δικαιώματά μας.





πηγή παιχνιδιών: wordwall.net






πηγή παιχνιδιών: learningapps.org
Αν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα για τα δικαιώματα των παιδιών πάτα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου