Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ

Ξεκινήσαμε το μεγάλο μας ταξίδι στην προπαίδεια. Και το λέω μεγάλο γιατί για κάποιους μαθητές το να μάθουν την προπαίδεια έχει γίνει Οδύσσεια. Ευτυχώς υπάρχουν πλέον πολλά κόλπα για να την μάθουμε και πολλά παιχνίδια για να κάνουμε εξάσκηση.
Με παιχνίδι ξεκινήσαμε κι εμείς να μάθουμε την προπαίδεια του 1. Το βιβλίο δεν την έχει στην ύλη του. Ίσως τη θεωρεί εύκολη. Μα είναι απαραίτητη προκειμένου να μάθουν τα παιδιά όχι τόσο την προπαίδεια του 1 όσο τη μορφή της και τη σειρά της. 
Πρώτα θυμηθήκαμε τι είναι ο πολλαπλασιασμός. Μπορείς να δεις το παρακάτω βίντεο και να το θυμηθείς ξανά.

Θέλοντας να διδάξω τη μορφή της προπαίδειας καθώς και τη σειρά που μπαίνουν οι αριθμοί σκέφτηκα το τρενάκι. Έδωσα σε κάθε παιδί μία πέτρα με το αποτέλεσμα της προπαίδειας ή ένα βαγόνι με τον πολλαπλασιασμό.
Τα παιδιά έπρεπε να βρουν το ζευγάρι τους ώστε κάθε πέτρα να μπει στο σωστό βαγόνι.
Αφού τα ζευγαρώσαμε έπρεπε τώρα να τα βάλουμε και στη σωστή σειρά. Είπαμε ότι πρώτα έμπαινε το ελαφρύτερο βαγόνι και θα καταλήγαμε στο πιο βαρύ. Έτσι μας βγήκε το παρακάτω αποτέλεσμα όπου έμεινε και στην τάξη για να μην ξεχνάμε τη σειρά.
Μετά η προπαίδεια του 0 μας βγήκε αβίαστα. Ενθουσιάστηκαν με την προπαίδεια γιατί τους φάνηκε εύκολη. Πού να ξέρουν τα παιδάκια μου τι έχει στη συνέχεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου