Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016

ΕΝΟΤΗΤΑ 8

ΜΑΘΗΜΑ 6

ΣΤΗ ΧΩΧΑΡΟΥΠΑ

(ΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ)

Επιτέλους, φτάσαμε στη Χωχαρούπα! Στη χώρα των χαρούμενων παιδιών όπου όλοι μιλούν με στιχάκια. Σε αυτό το μάθημα αναφερθήκαμε στην ομοιοκαταληξία αλλά δώσαμε περισσότερο βάρος στα ουσιαστικά.
Μιας και παρακάτω τους έχει κλίση ουσιαστικών χωρίς να αναφέρει στα παιδιά τι είναι τα ουσιαστικά θεώρησα απαραίτητο να το διδάξω. Όσο για την ομοιοκαταληξία και τα στιχάκια θα δώσουμε βαρύτητα στα επόμενα μαθήματα.
Για χάρη των ουσιαστικών λοιπόν, γίναμε για λίγο πειρατές! Όπως οι πειρατές έτσι κι εμείς ψάξαμε για θησαυρούς. Είχα φτιάξει 3 πειρατικά σεντούκια όπου μέσα βάλαμε τους θησαυρούς μας. Είπαμε ότι αυτά που βλέπαμε γύρω μας θα τα αρπάζαμε και θα τα βάζαμε στα σεντούκια. Έτσι τα παιδιά άρχισαν να κοιτούν γύρω τους και μου έλεγαν διάφορες λέξεις. Τις γράφαμε σε καρτελάκια (καλύτερα να τα έκανα σε χρυσά κυκλάκια για να μοιάζουν με φλουριά αλλά το σκέφτηκα μετά...) και τις βάζαμε σε ένα σεντούκι πριν τους δείξω αυτά που έγραφε πάνω. Όμως το σεντουκάκι γέμισε και δε χωρούσε άλλα. Έτσι είπα στα παιδιά να τα χωρίσουμε. Στο ένα σεντούκι βάλαμε τα πρόσωπα, στο άλλο τα ζώα και τα φυτά και στο τρίτο τα πράγματα.
Έτσι μάθαμε να ξεχωρίζουμε τι μας δείχνουν τα ουσιαστικά και πώς να τα αναγνωρίζουμε.
Στη συνέχεια ανοίξαμε τα σεντούκια και βγάζαμε ένα- ένα καρτελάκι. Αφού είχαμε ήδη μάθει τα άρθρα ήταν εύκολο για μας να βρούμε το γένος του κάθε ουσιαστικού και τον αριθμό του. Όσα ήταν στον ενικό τα φτιάχναμε στον πληθυντικό και το ανάποδο. 

Μετά από αυτό οι ασκήσεις εμπέδωσης που είχα ετοιμάσει τους φάνηκαν πανεύκολες. Αυτά τα σεντούκια θα τα χρησιμοποιήσουμε και στη διδασκαλία των επιθέτων!
Για να μάθουμε καλύτερα τα ουσιαστικά πάμε να παίξουμε!
Γέμισε το λεωφορείο με τους σωστούς ήρωες.
Βρες τα ουσιαστικά ανάμεσα στις λέξεις.
Βρες το γένος του κάθε ουσιαστικού.

Πάμε να θυμηθούμε με τη βοήθεια της Πολύχρωμης τάξης πώς γράφονται τα ουσιαστικά. Θυμήσου τους κανόνες που έχουμε μάθει και διάλεξε το σωστό γράμμα για το τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου