Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

 ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΚΙ ΕΣΥ!

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3
Η ΜΑΣΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Γ

Σε αυτή τη δραστηριότητα ασχοληθήκαμε πολύ με τον τρόπο που μιλάμε μεταξύ μας, πώς μας κάνουν τα λόγια να αισθανόμαστε και πώς πρέπει να εκφραζόμαστε.
Μιλήσαμε για τις λέξεις που μας κάνουν να χαμογελάμε, για εκείνες που μας κάνουν να πονάμε αλλά και για εκείνες που έχουμε ανάγκη να ακούσουμε όταν δεν είμαστε καλά. 
Στη μέση της τάξης βάλαμε τρία κουτάκια. Ένα για τις λέξεις που μας κάνουν να χαμογελάμε, ένα για τις λέξεις που μας πονούν κι ένα για λέξεις που μας θεραπεύουν.

Έπειτα έδωσα στα παιδιά καρτελάκια σαν τα παρακάτω.

Τους ζήτησαν όταν τα διαβάσουν να σκεφτούν ότι κάποιος τους το λέει κι ανάλογα το πώς θα αισθανθούν να το βάλουν στο αντίστοιχο κουτάκι. 
Όταν βάλαμε όλα τα καρτελάκια ανοίξαμε τα κουτιά και διαβάσαμε όλες τις προτάσεις. Στο κουτί που μας κάνει να χαμογελάμε είδα πολλά χαμόγελα καθώς τα διάβαζα. Κι όταν τα ρώτησα γιατί χαμογελούν μου είπαν ότι είναι ωραίο να τα ακούς.
Στο κουτί που μας πονάει άκουγα φωνούλες αποδοκιμασμού. Τα ρώτησα γιατί και μου απάντησαν ότι δεν είναι ωραίο να λες τέτοιες λέξεις. Αρπάζοντας την ευκαιρία τους είπα ότι έχω ακούσει παιδιά να τις χρησιμοποιούν. Οπότε συζητήσαμε για το τι θα κάνουμε αν τις ακούσουν και τα ίδια, πώς θα το σταματήσουν και σε ποιον να απευθυνθούν. Επίσης, είπαμε ότι πολλές φορές μπορεί να ακούσουμε κάποια λέξη που δεν ξέρουμε τι σημαίνει. Υποσχεθήκαμε να μην την χρησιμοποιήσουμε αν δεν μάθουμε πρώτα τη σημασία της από κάποιον μεγάλο. Ακόμα και τότε την χρησιμοποιούμε μόνο αν είναι καλή.
Κι επειδή όπως είπαμε οι λέξεις που πονούν, πονούν την καρδιά μας και δύσκολα τις ξεχνάμε ανοίξαμε το τρίτο κουτί για να δούμε πώς μπορούμε να γιατρέψουμε και να βοηθήσουμε κάποιον που έχει πληγωθεί ή στεναχωρεθεί...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου