Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015

ΕΝΟΤΗΤΑ 7

ΜΑΘΗΜΑ 8

Ο ΨΕΥΤΗΣ ΒΟΣΚΟΣ

Αυτό το κλασικό παραμύθι του Αισώπου μας έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσουμε για κάτι που όλοι, μικροί και μεγάλοι, αγαπάμε: τα παραμύθια. Με αυτό το κείμενο τα παιδιά έμαθαν πως όταν αφηγούμαστε ή γράφουμε ένα παραμύθι ακολουθούμε μια συγκεκριμένη χρονική ακολουθία και βασιζόμαστε σε συγκεκριμένα δομικά στοιχεία.
Την πρώτη μέρα διαβάσαμε και ακούσαμε το παραμύθι του Αισώπου ¨Ο ψεύτης βοσκός" από τη σειρά Bedtime Stories. 
 Βάλαμε καρτέλες στον πίνακα Τίτλος- Αρχή -Μέση- Τέλος και γράψαμε μία χαρακτηριστική πρόταση για το καθένα.
Κάναμε το ίδιο για την "Κοκκινοσκουφίτσα",
για τον "Μπισκοτένιο",
και την "Πριγκίπισσα και το αλάτι".
Έτσι, είδαμε ότι όλες οι ιστορίες έχουν έναν τίτλο, μία αρχή, μία μέση κι ένα τέλος με αυτή τη σειρά. Ήρθε έπειτα η ώρα να γράψουμε το δικό μας παραμύθι. Από το site Τάξη αστεράτη είδα μία πολύ ωραία ιδέα  που βοηθούσε τα παιδιά να δομήσουν την ιστορία τους. Την υιοθέτησα κι εγώ αλλάζοντάς την λιγάκι και βάζοντας τις δικές μας πινελιές. Σε διαφορετικού χρώματος καρτελάκια γράψαμε μία λέξη ή μια πρόταση που αντιστοιχούσε σε έναν ήρωα, έναν τόπο, ένα πρόβλημα και μία λύση. Βάλαμε τα καρτελάκια στα αντίστοιχα κουβαδάκια τους.

Ξεκινήσαμε προφορικά διαλέγοντας μία κάρτα τυχαία από κάθε κουβαδάκι και φτιάχνοντας προτάσεις. Κάναμε και μια πρώτη απόπειρα να εισάγουμε τα επίθετα στις προτάσεις μας χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τον συγκεκριμένο όρο αλλά λέγοντας πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε την πρότασή μας. Είπαμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε λέξεις που μας δείχνουν χρώμα, μέγεθος ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό. Έτσι δεν λέμε σκέτη θάλασσα αλλά μια μεγάλη, γαλάζια και ήρεμη θάλασσα.
Αφού κάθε παιδί διάλεξε το καρτελάκι του ξεκινήσαμε τη συγγραφή. Τα παιδιά έβαλαν πολλή φαντασία κι έγραψαν καταπληκτικά παραμύθια παρ'όλο που μερικές λέξεις ήταν δύσκολο να συνδεθούν. Μπράβο παιδάκια μου! Μακάρι να μπορούσα να αναρτήσω όλων τις ιστορίες. Και για να σας αποζημειώσω θα σας δείξω πολλά- πολλά παραμύθια του Αισώπου. Αλλά πρώτα πρέπει να μάθεις ότι:

Ο Αίσωπος ήταν αρχαίος Έλληνας παραμυθάς που μέσα από τα παραμύθια του προσπαθούσε να διδάξει κάτι. Δεν έγραψε κανέναν από τους μύθους αλλά τους διηγόταν προφορικά. Γεννήθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ.  και λένε πώς καταγόταν από τη Φρυγία, ενώ σύμφωνα μ' άλλους γεννήθηκε στη Σάμο ή τη Θράκη, τις Σάρδεις, την Αίγυπτο ή και άλλες περιοχές της Αφρικής. O Αίσωπος ήταν ταπεινής καταγωγής  και πραγματικό τέρας ασχήμιας: μαυριδερός, καμπούρης, τραυλός, κοντόλαιμος, στραβοπόδης με μύτη πλακουτσωτή και κεφάλι τριγωνικό, αλλά παράλληλα ήταν ευφυέστατος. Όσο ζούσε ήταν δούλος αλλά οι Αθηναίοι του έστησαν αργότερα ανδριάντα για να δείξουν έτσι ότι κάθε άνθρωπος αξίας πρέπει, ανεξάρτητα από τη καταγωγή του, να τιμάται.
Ο Αίσωπος. Πίνακας του Ντιέγο Βελάθκεθ
 Πρωταγωνιστές στους μύθους του Αισώπου είναι περισσότερο τα ζώα. Τους έγραφε εμπνευσένος από την καθημερινή ζωή και τη φύση. Είχε τη μοναδική ικανότητα να δίνει στα ζώα ανθρώπινες ιδιότητες, ψυχή και λαλιά, σε τέτοιο βαθμό που να θεωρείς ότι οι μύθοι του ήταν κάποτε η πραγματικότητα και όλα αυτά που διηγείται έχουν συμβεί. 
Μέσα από τους μύθους του προσπαθούσε να αποτρέψει τη βία, την απάτη, τη προδοσία,  τη ματαιοδοξία, την αλαζονεία, τα ψέματα, την πλεονεξία, την πονηριά.  Με τον καιρό απέκτησε μεγάλη φήμη κι όλοι έτρεχαν κοντά του για να ακούσουν κάποιο μύθο του σχετικά με κάποιο πρόβλημα τους. 

Πηγή κειμένου και εικόνων:  el.wikipedia

Διάλεξε ποιον μύθο θέλεις να δεις ή να ακούσεις πατώντας πάνω στον τίτλο του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου