Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

 ΕΝΟΤΗΤΑ 13 

ΜΑΘΗΜΑ 1 

ΤΟ ΠΑΤΗΤΗΡΙ 

Σήμερα στο μάθημά μας μιλήσαμε για τα μουσεία. Μία πρόσφατη επίσκεψή μας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μας βοήθησε να καταλάβουμε τα είδη των μουσείων αλλά και τις λεζάντες.Αρχικά αναφέραμε γιατί το μουσείο που επισκεφτήκαμε λέγεται Φυσικής ιστορίας. Εύστοχα τα παιδιά παρατήρησαν ότι λέγεται έτσι γιατί έχει μέσα πράγματα της φύσης. Με αφορμή αυτό σκεφτήκαμε τι εκθέματα θα είχε ένα αρχαιολογικό ή ένα ιστορικό μουσείο. Τελευταίο αφήσαμε το λαογραφικό. Στην τάξη παρακολουθήσαμε το βίντεο από το λαογραφικό μουσείο Μοχού (μιας και είμαστε και Κρητικοί).
Αφού παρατηρήσαμε κι αναγνωρίσαμε τα εκθέματά του είπαμε γιατί το λένε λαογραφικό. Μάλιστα είπαμε ότι κάθε τόπος έχει άλλα εκθέματα στο λαογραφικό του μουσείο γιατί αυτά αλλάζουν ανάλογα με την παράδοσή του. Έπειτα είδαμε το πατητήρι. Παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο για να μάθουμε καλύτερα για το πάτημα των σταφυλιών.
Μάθαμε τι είναι μούστος και τι φτιάχνουμε από αυτών κι ευκαιριακά μιλήσαμε και για τα σταφυλάκια που γίνονται σταφίδες! 
Παρακάτω μπορείς να παίξεις ένα παιχνίδι από τη σελίδα http://users.sch.gr/evniki για να δεις πόσο καλά κατάλαβες το μάθημα.
Και από την ίδια σελίδα παίξε ένα παιχνίδι για τις λέξεις πατητήρι, μούστος, πορσελάνη, πετιμέζι.
Μάθαμε επίσης, ότι οι λεζάντες είναι σύντομες φράσεις που μας δίνουν μόνο τις σημαντικές πληροφορίες για αυτό που βλέπουμε. Θυμηθήκαμε τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε σε ένα μουσείο αλλά και γιατί υπάρχουν αυτοί οι κανόνες. Για το τέλος σας αφήνω με ένα τραγούδι από την Λιλιπούπολη "Μέσα στο μουσείο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου