Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΜΕ ΧΙΛΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ 

Πριν ξεκινήσουμε αυτήν την ενότητα χωριστήκαμε σε 3 ομάδες. Η μία ομάδα ανέλαβε να παρουσιάσει τους ορεινούς τόπους, τι περιλαμβάνουν, ποια φυτά και ζώα ζουν εκεί και με τι ασχολούνται οι άνθρωποι αυτών των περιοχών. Η άλλη ομάδα ανέλαβε αντίστοιχα τους πεδινούς και η άλλη τους παραθαλάσσιους.Τα παιδιά συνεργάστηκαν άψογα για να παρουσιάσουν τις εργασίες τους αλλά ακόμα κι αυτά που δεν κατάφεραν να συναντηθούν μπόρεσαν χωρίς δική μου καθοδήγηση να χωρίσουν την εργασία τους σε μικρότερα κομμάτια και να δουλέψουν χωριστά. Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα ήταν αξιόλογα. 
Πρώτα μας παρουσίασε η ομάδα των ορεινών τόπων με έναν πολύ ωραίο πίνακα αναφοράς.
Μάθαμε ότι στους ορεινούς τόπους υπάρχουν δάση και βουνά που πολλές φορές σχηματίζουν οροσειρές. 
Τα φυτά που ζουν στους ορεινούς τόπους είναι συνήθως πεύκα, έλατα, βελανιδιές, θάμνοι, αγριολούλουδα κ.α. ενώ αρκούδες, λύκοι, αετοί, γυπαετοί, τσακάλια, πρόβατα και κατσίκια βρίσκουν καταφύγιο σε αυτά τα μέρη. Υπάρχουν άνθρωποι που παρά τις δυσκολίες αυτών των περιοχών επιλέγουν να μένουν εκεί κι ασχολούνται περισσότερο με την κτηνοτροφία.
Συνέχεια είχαν οι πεδινοί τόποι. 


Εκεί συναντούμε επίπεδες εκτάσεις όπου είναι εύκολο να καλλιεργηθούν από τους ανθρώπους. Σε αυτά τα μέρη ευδοκιμούν ελιές, πορτοκαλιές, αχλαδιές, σιτάρι και βαμβάκι ενώ γι΄αυτό και οι άνθρωποι που μένουν εκεί ασχολούνται πολύ με τη γεωργία. Σε αυτές τις περιοχές, όπως μας είπε ο Γιώργος Ορ, φτιάχνουν και πολλές βιομηχανίες όπου οι άνθρωποι βρίσκουν ευκολότερα δουλειά.  Πολλά επίσης είναι τα ζώα που συναντούμε σε αυτές τις περιοχές όπως άλογα, αγελάδες και άλλα κατοικίδια.
Τέλος οι παραθαλάσσιοι τόποι είναι εκείνοι που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα και επέλεξαν από την αρχαιότητα οι άνθρωποι για να δημιουργήσουν τις πόλεις τους.
Στους παραθαλάσσιους τόπους ευκαλύπτους, πλάτανους, αλμυρίκια ενώ τα ζώα που υπάρχουν σε αυτούς είναι συνήθως γλάροι, πελαργοί, πάπιες, χελώνες, ψάρια κ.α.
 Οι άνθρωποι μπορούν εύκολα σε αυτές τις περιοχές να κάνουν εμπόριο, ενώ πολλοί ασχολούνται με την αλιεία, δηλαδή το ψάρεμα. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τον τουρισμό που χάρη σε αυτόν έχουν δημιουργηθεί πολλές ξενοδοχειακές μονάδες στις οποίες εργάζονται οι άνθρωποι εκεί.
Αφού μάθαμε τα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου βρήκαμε στον χάρτη της Ελλάδας διάφορους αντίστοιχους τόπους και ξεκινήσαμε να κατασκευάζουμε την μακέτα της Κρήτης.

Μετά από όλα αυτά που μάθαμε μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις παρακάτω εικόνες από το Φωτόδεντρο και να βρούμε ποιοι τόποι είναι ορεινοί, πεδινοί ή παραθαλάσσιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου