Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ 

Κάθε μέρα γιορτάζουμε κι έναν άγιο. Σε κάποια περιοχή της Ελλάδας διοργανώνονται πανηγύρια κι εκδηλώσεις για να τιμήσουν και να γιορτάσουν τον πολιούχο τους. Και οι γιορτές αυτές είναι μία ευκαιρία να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά. Με τις ονομαστικές μας γιορτές ασχοληθήκαμε αυτή τη βδομάδα στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε ότι η εκκλησία μας γιορτάζει γιατί θέλει να διατηρήσει στη μνήμη των ανθρώπων σημαντικά γεγονότα αλλά και οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να γιορτάσουν όποια κι αν είναι η θρησκεία τους. 
Ξεκινήσαμε το μάθημα βλέποντας και σχολιάζοντας εικόνες από πανηγύρια κι αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τους λόγους που οι άνθρωποι κάνουν πανηγύρια, για δικές μας εμπειρίες από αυτά και για το πότε κάνουμε κι εμείς γιορτή. Με βάση τα ονόματά μας βρήκαμε στο διαδίκτυο περιοχές και πόλεις της Ελλάδας που υπάρχει ο αντίστοιχος πολιούχος. Μάθαμε ότι κι εμείς γιορτάζουμε την μέρα που γιορτάζει ο άγιος που πήραμε το όνομά του. 
Βρήκαμε τις μέρες της ονομαστικής μας εορτής και τη σημειώσαμε στο ημερολόγιο της τάξης. 

Κάθε παιδί ανέλαβε να βρει την βιογραφία του αγίου που πήρε το όνομά του και να την παρουσιάσει στην τάξη.
Δεν γιορτάζουν όμως μόνο οι πόλεις τους αγίους προστάτες τους. Μάθαμε ότι υπάρχουν κι άγιοι που προστατεύουν διάφορα επαγγέλματα όπως είναι ο Άγιος Αρτέμιος, ο προστάτης της ελληνικής αστυνομίας. Πάτα την εικόνα του για να μάθεις περισσότερα γι' αυτόν. 
πηγή: Ορθόδοξος συναξαριστής
Η αεροπορία γιορτάζει τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Πάτα την εικόνα για να μάθεις περισσότερα.
πηγή: Ορθόδοξος Συναξαριστής
Ενώ το ναυτικό μας έχει προστάτη τον Άγιο Νικόλαο. Κάποτε  ο Άγιος Νικόλαος αποφάσισε να ταξιδέψει με πλοίο στους Άγιους Τόπους, για να προσκυνήσει. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ξέσπασε θαλασσοταραχή, με αποτέλεσμα πλήρωμα και επιβάτες να πανικοβληθούν. Ο Άγιος όμως δεν έχασε την πίστη του, προσευχήθηκε στον Θεό και η θάλασσα ηρέμησε. Λέγεται δε, ότι ένας ναυτικός γλίστρησε, έπεσε από το κατάρτι και σκοτώθηκε. Όμως ο Νικόλαος προσευχήθηκε θερμά και ο ναυτικός αναστήθηκε.... (πηγή: http://www.ekriti.gr/). Πάτα την εικόνα του να μάθεις περισσότερα.
πηγή: Ορθόδοξος συναξαριστής
Ο Άγιος Γεώργιος είναι προστάτης του Πεζικού και του Ελληνικού στρατού ξηράς επειδή ο βίος του είναι στρατιωτικός. 
Όμως κι εμείς οι μαθητές και οι δάσκαλοι έχουμε προστάτη άγιο και μάλιστα τρεις. Προστάτες των σχολείων είναι οι Τρεις Ιεράρχες που τους γιορτάζουμε και τους τιμούμε στις 30 Ιανουαρίου. Οι τρεις Ιεράρχες είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
Έγιναν προστάτες των μαθητών και των δασκάλων εξαιτίας της μόρφωσής τους και της αγάπης τους για τα παιδιά. Πάτα στην εικόνα παραπάνω για να μεταφερθείς στη σελίδα της Βικιπαίδεια και να μάθεις περισσότερα για τους Τρεις Ιεράρχες. Αφού διαβάσεις για τους Τρεις Ιεράρχες παίξε το παρακάτω παιχνίδι από το Φωτόδεντρο και τοποθέτησε τα λόγια στον άγιο που ταιριάζουν.
Και τέλος μπορείς να μπεις στο λογισμικό του Υπουργείου παρακάτω και να πατήσεις την ενότητα "Γιορτές και πανηγύρια της Ορθοδοξίας". Στην κάτω γραμμή πάτα το εικονίδιο παιχνίδια, διάλεξε το παιχνίδι που σου αρέσει και φτιάξε παζλ ή λύσε κουίζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου