Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017

ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ (α) 

ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ 

Εκτός από την ελιά η Κρήτη παράγει πολύ κρασί το οποίο παίρνουμε από τα σταφύλια. Τα αμπέλια, μετά τους ελαιώνες, επικρατούν σε καλλιέργεια στην Κρήτη και ο τρύγος γίνεται το καλοκαίρι με αποκορύφωμα την παραγωγή ρακής στα ρακοκάζανα όπου έχουν τη μορφή γιορτής.Από το σταφύλι παίρνουμε κρασί, ξύδι, σταφίδες και το τσίπουρο. Πάτησε την εικόνα παρακάτω για να δεις πού υπάρχουν αμπελώνες στην Ελλάδα αλλά και φωτογραφίες του σταφυλιού.
Ο τρύγος του σταφυλιού γίνεται το καλοκαίρι. Τα παλιά χρόνια ο καρπός μεταφερόταν στο πατητήρι για να πάρουν τον μούστο και να φτιάξουν το κρασί. Παρακολούθησε πώς γίνεται ο τρύγος εδώ στην Κρήτη.
Σήμερα τα σταφύλια μεταφέρονται στα οινοποιεία όπου το κρασί παράγεται με πιο σύγχρονα μέσα.
Για να πάρουμε τη σταφίδα ακολουθούμε μία άλλη διαδικασία όπου ο καρπός του σταφυλιού ξεραίνεται.
Αλλιώτικη είναι και η παραγωγή τσίπουρου.
Εδώ στην Κρήτη η απόσταξη ρακής γίνεται με πανηγυρικό τρόπο στα ρακοκάζανα όπου μαζεύονται πολλοί φίλοι και συγγενείς και με τη συνοδεία λύρας τρώμε και πίνουμε την καινούρια σοδειά. 
Το αμπέλι (δημοτικό)
― Aμπέλι μου πλατύφυλλο 
και κοντοκλαδεμένο,
για δεν ανθείς, για δεν καρπείς,
σταφύλια για δεν βγάνεις;
Mε χάλασες, παλιάμπελο,
κι εγώ θα σε πουλήσω.
― Mη με πουλάς αφέντη μου 
κι εγώ σε ξεχρεώνω.
Για βάλε νιους και σκάψε με,
γέρους και κλάδεψέ με.
Bάλε γριές, μεσόκοπες,
να με βλαστολογήσουν.
Bάλ’ και κορίτσια ανύπαντρα
να με κορφολογήσουν.

(από το βιβλίο: Aναγνωστικό Δ΄ Δημοτικού, Oργανισμός Eκδόσεως Διδακτικών Bιβλίων, 1974)
Πηγή: http://www.snhell.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου