Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ (α)
 Η ΕΛΙΑ 

Η ελιά είναι ένα ευλογημένο δέντρο που ευδοκιμεί εδώ στην Κρήτη. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε ένα τόσο μεγάλο θέμα σε λίγες διδακτικές ώρες αλλά δεν επαρκούν. Από τη μυθολογία μέχρι τις μέρες μας η ελιά έχει ξεχωριστή θέση στη ζωή μας σε πολλούς τομείς. Τη συναντούμε στην ιστορία μας, στη θρησκεία μας, στην ιατρική, στη μαγειρική κι αλλού.
Μία ολοκληρωμένη παρουσίαση για την ελιά είναι και η παρακάτω. Αν και φτιαγμένη από μεγαλύτερα παιδιά καλύπτει όλα όσα μάθαμε για την ελιά στην τάξη μας.
Πάτα την εικόνα παρακάτω για να δεις διάφορες ποικιλίες της ελιάς.
πηγή: Φωτόδεντρο
Το Νοέμβρη ξεκινά η συγκομιδή της ελιάς. Παλαιότερα η συγκομιδή γινόταν με ράβδους όπου χτυπώντας την ελιά έπεφταν οι καρποί για να μαζευτούν. Σήμερα χρησιμοποιούμε ραβδιστικά μηχανήματα. Παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο για να δεις πώς γίνεται το λιομάζωμα.
Μετά το λιομάζωμα οι καρποί πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο για να παραχθεί το λάδι. Πριν δούμε πώς βγαίνει το λάδι σήμερα ας δούμε πώς ήταν τα παλιά ελαιοτριβεία.
Κι εδώ είναι ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο.
Σε αυτό το βίντεο θα δεις όλα τα στάδια παραγωγής λαδιού.
Επειδή η ελιά όπως είπαμε είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής του ανθρώπου πολλοί ζωγράφοι έχουν εμπνευστεί από αυτήν. Πάτα την εικόνα παρακάτω για να δεις στο Google πίνακες ζωγραφικής με θέμα την ελιά.
Πολλοί ποιητές επίσης έχουν γράψει ποιήματα με θέμα την ελιά. Πάτα την εικόνα παρακάτω για να διαβάσεις μερικά από αυτά.
Και τέλος άκου μερικά τραγούδια για την ελιά. 
Πάτα την εικόνα και διάλεξε πιο τραγούδι θέλεις να ακούσεις από το Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Καλαμάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου