Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

ΚΑΡΑΒΙΑ (2) 
ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ 

Ο δημοσιογράφος μας θύμισε τι είχαμε δει στο προηγούμενο μάθημα και συνεχίσαμε στο επόμενο με επεξεργασία εικόνας και τίτλου. Κατά την ανάγνωση του κειμένου βρήκαμε όλες τις λέξεις με διαλυτικά όπου πλέον τις αναγνωρίζαμε πολύ εύκολα.
Η συζήτηση επεκτάθηκε στα καράβια κι αφού τα παιδιά είπαν τι καράβια γνωρίζουν μάθαμε κι άλλα μέσα από μία παρουσίαση που είδαμε στην τάξη.
 
Δεν παραλείψαμε να πούμε ποιο από τα καράβια που είδαμε θα θέλαμε να έχουμε. Για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τα καράβια επισκεφτήκαμε τη σελίδα του Ινστιτούτου Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας.
Εκεί διαβάσαμε την ιστορία της Ναυτιλίας και είδαμε διάφορα ομοιώματα πλοίων και πίνακες ζωγραφικής.
Μπορείς επίσης να επισκεφτείς και τη σελίδα ΟΔΥΣΣΕΥΣ για να δεις κι άλλες φωτογραφίες.

Στις ασκήσεις είδαμε ότι είχαμε και τις αντίθετες λέξεις. Έννοια εύκολη για τα παιδιά για αυτό κι εμείς το προσεγγίσαμε μόνο εμπειρικά. Δουλέψαμε τις αντίθετες λέξεις μέσα από μία παρουσίαση όπου τα παιδιά έβλεπαν εικόνες με λέξεις κι εκείνα έπρεπε να βρουν την αντίθετή τους.

Κι από την παρακάτω διαφάνεια αντιστοίχησης.
Για περισσότερα αντίθετα μπορούμε να δούμε και το παρακάτω βίντεο.
Τώρα μπορούμε να παίξουμε με τα καινούρια μας μαθήματα και να κάνουμε επανάληψη σε όσα έχουμε μάθει. Πάτα την εικόνα για να απαντήσεις σε ερωτήσεις κατανόησης του κειμένου μας.
Έλα να παίξουμε ένα παιχνίδι από το jele.gr για να κάνουμε επανάληψη στην απόστροφο και στις αντίθετες λέξεις.
Σου άρεσαν οι αντίθετες λέξεις; Διάλεξε ένα από τα παρακάτω παιχνίδια για να παίξεις με αυτές. (πηγή παιχνιδιών: wordwall.net)




Πολλές αντίθετες λέξεις τις φτιάχνουμε βάζοντας μπροστά το ξε- και το α- ή αν-. Παίζουμε ένα παιχνίδι από το Πρώτο κουδούνι;
Επειδή είχαμε απλά αναφέρει και τις συνώνυμες μπορείς αν το θυμάσαι να παίξεις και το παρακάτω παιχνίδι από τη σελίδα Στην τάξη. Αν δεν θυμάσαι σου θυμίζω ότι συνώνυμες λέμε τις λέξεις που σημαίνουν το ίδιο, έχουν περίπου την ίδια σημασία.
Πάμε να κάνουμε και μια επανάληψη στα διαλυτικά;
Πηγή: wordwall.net

πηγή: learningapps.org
Ας κάνουμε και δυο ασκησούλες για τα διαλυτικά!!! Μην ξεχάσεις στο τέλος να ελέγξεις τις απαντήσεις σου.

Και τέλος μπορείς να παίξεις με το ηλεκτρονικό μας βιβλίο και τα κομμάτια του παζλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου