Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΠΟ Κ

Η λίστα μας με τα παλιά επαγγέλματα μεγαλώνει κι αυτή τη φορά είδαμε παλιά επαγγέλματα από Κ.

 Μάθαμε για τον καροτσέρη, τον καστανά, τον καλάθα και άλλα. Πιο συγκεκριμένα μάθαμε τα εξής:
Καροτσέρης

Ο καροτσέρης ή αμαξάς χρησιμοποιούσε μία άμαξα με τέσσερις τροχούς, όπου το έσερναν ένα, δύο ή ακόμα και τέσσερα άλογα. Μερικές φορές χρησιμοποιούσαν και γαϊδούρι. Με την άμαξα μετέφερε ανθρώπους.

Ο αμαξάς ήταν πάντα ντυμένος κομψά και καθόταν στην άμαξα με την τραγιάσκα στο κεφάλι του που τον προστάτευε από τον ήλιο. Χρησιμοποιούσε το καμουτσίκι και ένα κουδουνάκι που το χτυπούσε για να γίνεται αντιληπτός στους δρόμους. Όλοι οι αμαξάδες φρόντιζαν τις άμαξές τους και τις στόλιζαν για να είναι όμορφες. Με την ίδια αγάπη φρόντιζαν και τα άλογά τους, καθώς τα στόλιζαν και αυτά με διάφορες χάντρες και χαϊμαλιά. 
Για τον καροτσέρη δεν θα μπορούσαμε να μην ακούσουμε το γνωστό τραγούδι από την Αλίκη Βουγιουκλάκη
ενώ δεν παραλείψαμε να το γράψουμε στη λίστα μας και να του αφιερώσουμε ένα δικό του τετράστιχο.

 Ο καροτσέρης άμαξα οδηγεί
και ανθρώπους κουβαλεί
στις δουλειές τους τους πηγαίνει 
και μετά τους ξαναφέρνει.




Κανατάς

O κανατάς πουλούσε τα πήλινα σταμνιά που ήταν απαραίτητα τα παλιά χρόνια. Εκεί φύλαγαν οι άνθρωποι το νερό που έπαιρναν από τις πηγές για να παραμένει δροσερό. Για την κατασκευή της κανάτας χρησιμοποιούσαν κοκκινόχωμα που το κοσκίνιζαν προηγουμένως για να φύγει η άμμος και τα άλλα άχρηστα υλικά. Το καθαρό χώμα που έμεινε το έκαναν πηλό και το έπλαθαν σε διάφορα σχήματα. Έφτιαχναν με αυτόν κανάτες, λαγήνια (δοχεία για νερό), τσουκάλια, γλάστρες, πιάτα κ.α. Έπειτα φόρτωναν τα κανάτια, δένοντας το ένα με το άλλο με σχοινί ή το τοποθετούσαν σε κοφίνια που τα φόρτωναν στο ζώο τους και γύριζαν τις γειτονιές και τα χωριά.
Φυσικά ακούσαμε το τραγούδι του Μπαρμπα-Γιάννη του Κανατά
και του γράψαμε ένα δικό μας στιχάκι.


 Με το μικρό του γαϊδουράκι 
μεταφέρει κανατάκι
για να βάλουμε νερό
απ’ τη βρύση στο χωριό.

Κουλουράς

Ο κουλουράς  ήταν ο υπαίθριος μικροπωλητής που πουλούσε κουλούρια. Κάθε πρωί  ο κουλουρτζής, σύχναζε σε μέρη όπου περνούσε  πολύς κόσμος, έστηνε το τραπεζάκι του με τα σουσαμένια κουλούρια και τα πουλούσε. Συνήθως το σουσαμένιο κουλουράκι συνοδευόταν από το μικρό μαλακό τρίγωνο τυράκι στο ασημόχαρτο. Χαρακτηριστική ήταν η προτροπή των κουλουρτζήδων “Φρέσκια κουλούρια”, για να αγοραστεί το προϊόν τους. 
Κι επειδή μας αρέσουν τα κουλούρια του αφιερώσαμε το παρακάτω τετράστιχο:

Ο κουλουράς κουλούρι πουλάει 
και κανείς μας δεν πεινάει
κι ένα τυράκι μας δίνει
και την πείνα μας τη σβήνει.


Καραγκιοζοπαίχτης

Το θέατρο σκιών ήταν η μοναδική διασκέδαση των μεγάλων και των παιδιών τα χρόνια που δεν υπήρχε η τηλεόραση και το θέατρο.  Ο καραγκιοζοπαίχτης ήταν πάντα άντρας. Η δουλειά του ήταν να κινεί με νήμα ή με τα μπαστούνια τις φιγούρες πίσω από ένα λευκό πανί. Υπήρχε μια φωτεινή πηγή από πίσω του. Οι θεατές έβλεπαν μόνο τη σκιά των φιγούρων και όχι και του καραγκιοζοπαίχτη.

Αναλάμβαναν να διασκεδάσουν τον κόσμο στις γιορτές και στα πανηγύρια. Ο “μπερντέ” ήταν η αφορμή για τον καραγκιοζοπαίχτη για να μιλά για τις περιπέτειες του Έλληνα  μέσα από τις ιστορίες του Καραγκιόζη. Το επάγγελμα αυτό έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
Εδώ δεν θα μπορούσαμε να μην παρακολουθήσουμε ένα θέατρο σκιών. Υπάρχουν πολλά αλλά εγώ διάλεξα το παρακάτω: Ο Καραγκιόζης επιστήμονας!
Του γράψαμε και το ποιηματάκι μας:

 Πίσω απ’ το πανί
τον Καραγκιόζη κρατεί
με τα φώτα τα πολλά
κάνει τον κόσμο  να γελά.




Καστανάς


Το  επάγγελμα του καστανά ήταν εποχιακό. Ξεκινούσε τη δουλειά του στις αρχές του φθινοπώρου και δούλευε μέχρι το τέλος του χειμώνα.  Μόλις έπιαναν τα πρωτοβρόχια ο καστανάς ετοίμαζε τη φουφού, προμηθευόταν τα κάστανα κι έπιανε τη γωνιά κάποιου πολυσύχναστου δρόμου.

Η φουφού (φορητό μαγκάλι) ήταν τσίγκινη και στρογγυλή, χωρισμένη συνήθως σε τρία μέρη, όπου τοποθετούσε κατά μέγεθος τα κάστανα. Κάθε μέγεθος και διαφορετική τιμή. Μέχρι να πυρώσει η φωτιά, χαράκωνε µ’ ένα μαχαίρι τα κάστανα και ύστερα τα ‘ριχνε στη Φουφού να ψηθούν. Μόλις άρχιζαν να σκάνε τα κάστανα, έπιανε τη μασιά και τα γύριζε απ’ την άλλη μεριά. Αφού ψήνονταν έπιανε  την τσιμπίδα ο καστανάς και γέμιζε το χωνάκι που είχε φτιάξει από παλιές εφημερίδες και πουλούσε τα  ψημένα κάστανα στους περαστικούς. 
Ακούσαμε κι εδώ ένα τραγούδι που δεν το είχαν ξανακούσει τα παιδιά και τους φάνηκε παράξενος ο ήχος
Γράψαμε και το τετράστιχό μας:

 Ο καστανάς στη φουφού του
καστανάκια ψήνει
κι όποιος περνά
από ένα του δίνει.




Καρεκλάς

Τα παλιά χρόνια οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν για καθίσματα  σκαμνιά ή σκέτα κούτσουρα για τα μικρά παιδιά. Οι καρέκλες ήταν σπανιότερες και τις χρησιμοποιούσαν οι πλουσιότεροι.  Ο καρεκλάς ήταν αυτός που έφτιαχνε καρέκλες από ξύλο και σκοινιά που έβρισκε στα ποτάμια.

 Δουλεύει ο καρεκλάς
με ξύλα και σκοινιά
για να φτιάξει τις καρέκλες
και σε όλους τις πουλά.




Καλαθάς


Ο καλαθάς έφτιαχνε καλάθια. Το καλάθι το χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά και τη φύλαξη διάφορων ειδών, όπως καρπούς, καπνό, μαλλί, φρούτα ακόμα και διάφορα ρούχα. Το καλάθι ήταν πλεκτό σκεύος από ευλύγιστα κλαδιά. Χρησιμοποιούσε πικροδάφνες, μυρτιές, λυγαριές και καλάμια.

Έκοβαν τα κλαδιά και τα άφηναν στον ήλιο να ξεραθούν. Μετά τα έβρεχαν για να αποκτήσουν ευλυγισία κι άρχιζαν να τα πλέκουν. Απαραίτητα εργαλεία στην δουλειά του ήταν ένα ειδικό μαχαίρι (τσερτσέτο), με το οποίο κατασκεύαζε τους σκελετούς πάνω στους οποίους έπλεκαν τα σκισμένα καλάμια. Η κατασκευή του καλαθιού ξεκινούσε από τη βάση, όπου δένονταν σταυρωτά οι πρώτες βέργες και το πλέξιμό του ήταν πυκνό για να έχει μεγαλύτερη αντοχή.
Στη συνέχεια έκαναν τον σκελετό τοποθετώντας κάθετα προς τη βάση χλωρά καλάμια, που τα έσχιζαν σε λωρίδες. Πάνω σε αυτά έπλεκαν τα τοιχώματα του καλαθιού. Όταν ολοκλήρωναν το σκελετό, έφτιαχναν τις λαβές.
Είδαμε πώς ακριβώς πλέκονταν τα καλάθια
καθώς κι ένα βίντεο για το πώς μπορούμε να πλέξουμε εμείς ένα καλάθι από εφημερίδες.
Με τη βοήθεια της δασκάλας εικαστικών ο καθένας έπλεξε το δικό του καλάθι
και στο τέλος γράψαμε το τετράστιχό μας:
Καλάθια αγοράζουμε
από τον καλαθά
για να βάζουμε τα ψώνια μας
αλλά και τα φαγιά. 


πηγές πληροφοριών: 
http://anartiseto.blogspot.com
•Βικιπαίδεια
•Παραδοσιακά επαγγέλματα που χάνονται στο χρόνο, Ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο Πύργου
•http://iliastoutsoglidis.blogspot.com
•http://gnosi2dim.blogspot.com
•Παραδοσιακά επαγγέλματα που χάνονται στο χρόνο, Γενικό λύκειο Κρεστενών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου