Τρίτη 28 Απριλίου 2020

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 

Ο ΗΛΙΟΣ, Ο ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ, Ο ΠΕΤΡΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑΤΟΡΑΣ

Τώρα που έχουμε άνοιξη οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν και οι νύχτες να μικραίνουν. Αυτό το χρωστάμε στον ήλιο. Το ήξερες ότι ο ήλιος είναι ένα μεγάλο φωτεινό αστέρι; Έχει εμπνεύσει πολλούς ζωγράφους, όπως είναι ο Βαν Γκογκ και μπορείτε να δείτε δύο πίνακές του από κάτω.
Ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή και το βράδυ κοιμάται στη Δύση.
Έτσι αλλάζει η μέρα με τη νύχτα. Όταν ο ήλιος αρχίσει να ανατέλλει έχουμε πρωί, όταν ο ήλιος βρίσκεται στη μέση του ουρανού έχουμε μεσημέρι, απόγευμα έχουμε όταν αρχίσει να δύει και νύχτα όταν δεν τον βλέπουμε πια. Παρακολούθησε το ταξίδι του ήλιου από το παρακάτω βίντεο.
Ο ήλιος όμως στην πραγματικότητα μένει ακίνητος. Η γη είναι εκείνη που γυρίζει γύρω από τον ήλιο. Μάλιστα γυρίζει ταυτόχρονα και γύρω από τον εαυτό της. Έτσι όταν κάποιες χώρες βλέπουν τον ήλιο έχουν μέρα ενώ εκείνες που δεν τον βλέπουν έχουν νύχτα. Μα όταν γυρίσει η γη τότε αυτές που δεν έβλεπαν τον ήλιο αρχίζουν σιγά σιγά να τον βλέπουν. Όμως αυτός ο γύρος που κάνει η γη γύρω από τον εαυτό της κρατάει 24 ώρες. Παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο για να δεις πώς γυρίζει η Γη γύρω από τον ήλιο. Μπορεί να μην καταλάβεις κάποιες λέξεις αλλά θα καταλάβεις από τις εικόνες.
Πάτα την παρακάτω εικόνα για να δεις με όμορφες εικόνες πώς αλλάζει η μέρα και η νύχτα.
πηγή: logouergon.gr
Ο ήλιος είναι πολύ σημαντικός για όλα τα πλάσματα. Ακόμα και τα φυτά τον χρειάζονται γιατί με αυτόν φτιάχνουν το φαγητό τους. Δεν έχουν φτιαχτεί μόνο πίνακες ζωγραφικής με τον ήλιο αλλά και παραμύθια όπως το παρακάτω.
Και τραγούδια, όπως Ο ήλιος, ο Ηλιάτορας του Οδυσσέα Ελύτη.
Μπορεί ο ήλιος να κάνει καλό σε όλα τα πλάσματα αλλά πρέπει και να τον προσέχουμε. Ξέρετε πότε; Το καλοκαίρι! Το καλοκαίρι ο ήλιος είναι πολύ δυνατός και όταν είμαστε πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο πρέπει να φοράμε αντηλιακό για να προστατευτούμε από τις δυνατές ακτίνες του.
Τι θα έλεγες να παίξουμε ένα παιχνίδι με τη μέρα και τη νύχτα; Πάτα την εικόνα παρακάτω και βάλε κάθε πρόταση στην ομάδα της. 
δημιουργήθηκε στο learningapps.org
Το μάθημα αυτό μπορείς να το δεις και από το ηλεκτρονικό μας βιβλίο πατώντας τους πίνακες παρακάτω μιας και το βιβλίο μας το έχουμε στην τάξη.
Κι αν θέλεις μπορείς να γίνεις κι εσύ ένας ΜΕΓΑΛΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ και να φτιάξεις έναν πίνακα με θέμα τον ήλιο. Όταν τον τελειώσεις μπορείς να τον βγάλεις φωτογραφία και να μου τον στείλεις στο μέιλ για να τον ανεβάσω και να τον θαυμάσουν και οι συμμαθητές σου. Σου θυμίζω ότι αύριο θα κάνουμε τηλεδιάσκεψη και η επόμενη ανάρτησή μας θα γίνει την Παρασκευή. 
Καλή σας μέρα. Πολλά φιλάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου