Σάββατο, 21 Μαΐου 2016

ΜΑΘΗΜΑ 41 

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1000 

Για να μάθουμε ευχάριστα τους αριθμούς μέχρι το 1000 αφιερώσαμε μία διδακτική ώρα μόνο σε παιχνίδια με αυτούς.Αρχικά μοίρασα στα παιδιά από ένα κομμάτι χαρτί και τους ζήτησα να γράψουν έναν αριθμό από το 0 ως το 9, φροντίζοντας, όταν τελείωσαν, να υπάρχουν όλοι οι αριθμοί τουλάχιστον μία φορά. Κάποια παιδιά τους ζωγράφισαν και προσωπάκια, κάτι που το έκανε ακόμα πιο ευχάριστο. Εντόπισα ποιος αριθμός υπήρχε τρεις φορές και σήκωσα το ένα παιδί που το κρατούσε. Ζήτησα από τα άλλα να το διαβάσουν (8). Έπειτα σήκωσα και το δεύτερο παιδί με τον ίδιο αριθμό και τους ζήτησα ξανά να τον διαβάσουν (88). Τα ρώτησα τι διαφορά είχε ο ένας αριθμός από τον άλλο και μου απάντησαν ότι ο ένας μας δείχνει μονάδες και ο άλλος δεκάδες. Σήκωσα και το τρίτο παιδί και ακολούθησα την ίδια διαδικασία (888) για να μάθουμε τις εκατοντάδες. Μετρήσαμε από το 0 ως το 1000 ανά 100 και αρχίσαμε να αναλύουμε τους τριψήφιους αριθμούς. Κι έτσι ξεκινήσαμε τα παιχνίδια μας. 
Παίξε κι εδώ τα παρακάτω παιχνίδια και φτιάξε κι εσύ τριψήφιους αριθμούς. Διάλεξε έναν αριθμό από κάθε ομάδα και στο τέλος πάτα την κόκκινη βούλα για να ενωθούν. Διάβασε τον αριθμό που έφτιαξες.
Κάνε το ίδιο και με το τρενάκι. Όταν τελειώσεις πάτα την μεγάλη παύλα από κάτω για να ενωθούν.
Παίξε κι αυτό το παιχνίδι που σου ζητά να διαλέξεις πώς διαβάζεται ο υπογραμμισμένος αριθμός.
Κάθε παιδί σήκωνε τρεις συμμαθητές του με τα καρτελάκια τους και διάβαζε τον αριθμό που σχημάτιζε. Στη συνέχεια αλλάζαμε τη σειρά των παιδιών και με τους ίδιους αριθμούς φτιάχναμε έναν καινούριο τριψήφιο. Αυτό σταδιακά γινόταν και με προϋποθέσεις. Δηλαδή ζητούσα από τα παιδιά να βάζουν στη σειρά τους αριθμούς έτσι ώστε να φτιάξουν τον μεγαλύτερο ή τον μικρότερο τριψήφιο. 
Παίξε το παρακάτω παιχνίδι και φτιάξε τους αριθμούς που σου ζητούν. Διάλεξε πρώτα το 100 από αριστερά και θα σου εμφανιστεί κάτω από την οθόνη ένας αριθμός. Διάλεξε τις εκατοντάδες, τις δεκάδες και τις μονάδες που χρειάζεσαι για να φτιάξεις τον αριθμό.
Έπειτα παίξαμε ένα παιχνίδι για τον δυνατότερο αριθμό. Δύο παιδιά έφτιαχναν ο καθένας όποιον τριψήφιο αριθμό ήθελαν. Ένα άλλο παιδί έκανε με τα χέρια του το σημάδι της ανισότητας ή της ισότητας (ανάλογα τους αριθμούς που διαγωνίζονταν) και μας έδειχνε τον δυνατότερο αριθμό. Σιγά- σιγά οι ομάδες έγιναν τρεις και μετά τέσσερις. Έτσι τις βάζαμε στη σειρά από την μικρότερη στη μεγαλύτερη και το ανάποδο.
Παίξε το παρακάτω παιχνίδι και βάλε τους αριθμούς στη σειρά ξεκινώντας από τον μικρότερο. Διάλεξε τον αριθμό και βάλε το φυλλαράκι στην τρυπούλα του δέντρου. Το φύλλο θα μεγαλώσει κι αν τα έχεις κάνει σωστά μία κάμπια θα φάει τα φυλλαράκια σου.
Κάνε το ίδιο και με τον δράκο. Διάλεξε τον πρώτο δράκο κι από εκεί το καρτελάκι που γράφει 0 to 999 για να βάλεις τους αριθμούς από τον μικρότερο στο μεγαλύτερο ή το καρτελάκι 999 to 0 για να βάλεις τους αριθμούς από τον μεγαλύτερο στον μικρότερο.
Παίξε και αυτό το παιχνίδι και βοήθησε τη Μόλυ να στοχεύσει τους σωστούς αριθμούς με τη σειρά που σου ζητάει. Διάλεξε το μεσαίο επίπεδο και ζήτα από κάποιον που ξέρει αγγλικά να σου μεταφράσει την αποστολή σου. Αν στοχεύσεις σωστά η Μόλυ θα φάει το μήλο. Τι θα γίνει αν απαντήσεις λάθος;
Τέλος φτιάχναμε έναν τριψήφιο αριθμό και ζητούσα από τα παιδιά να φτιάξουν τον επόμενο ή τον προηγούμενο αριθμό. Έτσι έπρεπε το παιδί που κρατούσε τον αριθμό με τις προηγούμενες ή τις επόμενες μονάδες να πάρει τη θέση του παλιού. Κι επεκτείνοντάς το λίγο ακόμα κάναμε το ίδιο για να βρούμε ποιος αριθμός φτιάχνεται αν ανέβουμε ή κατέβουμε μία δεκάδα ή μία εκατοντάδα. 
Για να κάνεις εξάσκηση σε αυτό παίξε με τον άβακα στο παρακάτω παιχνίδι. Βάλε ή βγάλε τις χάντρες και δες πώς αλλάζουν οι αριθμοί.
Πάμε να παίξουμε πολλά ακόμα παιχνιδάκια. Σε αυτό το παιχνίδι συμπλήρωσε τον αριθμό που λείπει από το φαντασματάκι.
Σε αυτό το παιχνίδι διάλεξε το τελευταίο επίπεδο. Σκοπός σου είναι να μετρήσεις τις εκατοντάδες, τις δεκάδες και τις μονάδες που σου δείχνει και να στοχεύσεις το σωστό φρούτο.
Κάνε κι εδώ το ίδιο. Διάλεξε το τελευταίο ταμπελάκι. Μέτρα και γράψε τον αριθμό στο κομπιουτεράκι.
Σε αυτό το παιχνίδι διάλεξε το επίπεδο 2. Σου δίνει εκατοντάδες, δεκάδες και μονάδες κι εσύ πρέπει να στοχεύσεις το φρούτο με τον σωστό αριθμό.
Για αυτό το παιχνίδι ίσως χρειαστείς τη βοήθεια κάποιου που γνωρίζει αγγλικά γιατί κάθε φορά σου ζητάει και κάτι διαφορετικό. Αν η μαμά ή ο μπαμπάς ή το μεγαλύτερο αδερφάκι έχει όρεξη να παίξει μαζί σου τότε αυτό το παιχνίδι είναι μία πολύ καλή εξάσκηση.
Σε αυτό το τελευταίο παιχνίδι βοήθησε τον Ντέιβ να βάλει τους πιγκουίνους στη σωστή τους θέση. Διάλεξε το δεύτερο επίπεδο και τοποθέτησε κάθε πιγκουίνο στη θέση του ανάλογα με το πώς διαβάζεται.
Καλή διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου