Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ 

Ο Ευρυσθέας ανέθεσε στον Ηρακλή 12 δύσκολους άθλους πιστεύοντας ότι σε κάποιον από αυτούς θα σκοτωθεί. Ο πρώτος ήταν να σκοτώσει το λιοντάρι της Νεμέας. Πριν όμως ξεκινήσει το ταξίδι του οι θεοί του έκαναν διάφορα δώρα: ο Δίας μία χρυσελεφάντινη ασπίδα, ο Ερμής ένα σπαθί, ο Απόλλωνας τόξο και βέλη στολισμένα με φτερά αετού, η Αθηνά έναν χρυσό θώρακα, ο Ήφαιστος χάλκινες περικνημίδες κι ένα κράνος σκληρό σαν διαμάντι και ο Ποσειδώνας 2 άλογα. (πηγή: Από τη μυθολογία στην ιστορία, Μαρίζα Ντεκάστρο, Κωνσταντίνος Βέτσης)
Ψάξαμε στο χάρτη της τάξης τις Μυκήνες για να δούμε την διαδρομή που έκανε ο Ηρακλής από τη Θήβα σε αυτές. Έπειτα βρήκαμε τη Νεμέα στην Πελοπόννησο. Αν πατήσεις την εικόνα της wikipedia  μπορείς να μάθεις περισσότερα για τη Νεμέα. 
Στη Νεμέα ζούμε ένα φοβερό λιοντάρι που κατασπάραζε ανθρώπους και ζώα. Τον άθλο αυτό τον βλέπουμε ζωγραφισμένο σε πολλά αγγεία αλλά και αλλού.
πηγή: http://www.perseus.tufts.edu/Herakles/lion.html

πηγή: http://www.perseus.tufts.edu/Herakles/lion.html
γραμματόσημο πηγή: http://etext.lib.virginia.edu/kinney/small/labors.htm
Ο Ηρακλής νίκησε το λιοντάρι με το ρόπαλό του, που έφτιαξε από μία αγριελιά και πήρε την λεοντή. Παρατήρησε την εικόνα παρακάτω και προσπάθησε να βρεις και να αναγνωρίσεις τα όπλα του Ηρακλή.
πηγή: http://www.perseus.tufts.edu/Herakles/lion.html
Στην τάξη είδαμε το παρακάτω βίντεο μέχρι το λιοντάρι και βρήκαμε τις διαφορές του από το κείμενο του βιβλίου μας.
Μπορείς να παρακολουθήσεις και την παρακάτω παρουσίαση του μαθήματός μας από τη σελίδα tartitaxi.weebly.com που έχει πολλές εικόνες.
Μία ωραία παρουσίαση σε κόμικς από την ίδια σελίδα είναι και η παρακάτω.
Οι θεοί θέλοντας να τιμήσουν τον Ηρακλή και να θυμίζουν στους ανθρώπους το καλό που έκανε ανέβασαν το λιοντάρι στον ουρανό και το έκαναν αστερισμό. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτό πατώντας την εικόνα παρακάτω.
Φτιάξε το παρακάτω παζλ με το λιοντάρι της Νεμέας.
πηγή: jigsawplanet
Μπορείς να φτιάξεις και το παρακάτω παζλ.
πηγή: http://ts.sch.gr/
Ο Ηρακλής πήρε το ρόπαλό του από μία αγριελιά και από το λιοντάρι τη λεοντή. Εμείς τι παίρνουμε σήμερα από τα φυτά και τα ζώα; Βάλε τις λέξεις στην σωστή ομάδα.
πηγή: http://ts.sch.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου