Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ Θθ

Καιρό είχαμε να δούμε καινούριο κάτοικο στη Γραμματοχώρα μας και χαρήκαμε πολύ όταν είδαμε τον Θανάση.
Ο Θανάσης ήρθε από τη Θάσο με θαλαμηγό. Είναι θυρωρός και μας έφερε ένα θερμόμετρο για να μετράμε τη θερμοκρασία τώρα που είναι χειμώνας και το κρύο θερίζει. Τον καλωσορίσαμε και πριν τον στείλουμε στη Γραμματοχώρα τον βάλαμε να καθίσει σε ένα θρανίο μας. 

 Είχαμε και την ευκαιρία να δούμε κατά πού πέφτει η Θάσος στο χάρτη μέσα από την εικόνα της Βικιπαίδεια.
Στη συνέχεια λέγαμε το θ δίνοντας έμφαση στο σχηματισμό του με τη βοήθεια της γλώσσας και των δοντιών. Πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε αργότερα να το ξεχωρίζουμε από το φ. Αφού αποφασίσαμε ότι είναι σύμφωνο και το βάλαμε μαζί με τα άλλα φτιάξαμε το γράμμα που θα του στείλουμε παίρνοντας ιδέες από την Πιπίτσα.
Μάθαμε να το γράφουμε λέγοντας ότι το μεγάλο είναι τόσο χοντρό που η ζώνη του δεν του κάνει πια ενώ το μικρό προσέχει τι τρώει και η ζώνη του του κάνει μια χαρά. Δες το παρακάτω βίντεο για να θυμηθείς πώς γράφεται.
Το φτιάξαμε κι εμείς με διάφορους τρόπους, το βρήκαμε σε διάφορα έντυπα παίζοντας τους ντετέκτιβ και φτιάξαμε τις παρεούλες του μέσα από την παρακάτω παρουσίαση.


Στη συνέχεια παίξαμε με τα καρτελάκια μας φτιάχνοντας τις λέξεις καλάθι- καλάθα- καλά- κιλά- κιθάρα. Αφού τελειώσαμε όλες τις δραστηριότητές μας του φτιάξαμε το βιβλίο του βάζοντας πάνω το θρανίο που τον βάλαμε να καθίσει για να μας θυμάται και φωνάξαμε τον ταχυδρόμο.
Συμπληρώσαμε και τον Αγκαλίτσα μας και είμαστε έτοιμοι για παιχνίδι. Πρώτα παίζουμε με τη μαγική γραμμούλα από το λογισμικό του Υπουργείου.
Από τη σελίδα jele.gr παίζουμε με το Θθ.
Τα επόμενα παιχνίδια είναι από τη σελίδα inschool.gr. Στα δύο πρώτα προσπάθησε να βρεις ποια εικόνα αρχίζει από Θθ.

Στα επόμενα βρες ποια εικόνα αρχίζει από κάθε συλλαβή ή από ποια συλλαβή αρχίζει κάθε εικόνα.

Διάλεξε ποια λέξη θέλεις να φτιάξεις και πάτα την αντίστοιχη εικόνα. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα στο καλάθι, θάλασσα, θέατρο και σπαθί.



Πάμε τώρα να βρούμε ποιες λέξεις δείχνουν οι εικόνες;
Και τέλος από τη σελίδα Στην τάξη τεστάρουμε τη μνήμη μας και παίζουμε τα δύο παρακάτω παιχνίδια για να κάνουμε επανάληψη στα γράμματα που έχουμε μάθει. Στο πρώτο βρίσκουμε γράμματα- εικόνες και στο δεύτερο μεγάλα- μικρά γράμματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου