Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ 

Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε την αλλαγή των επαγγελμάτων στη διάρκεια των χρόνων και τι θα πρέπει να περιμένουμε στα χρόνια που θα έρθουν ξεκινήσαμε τη γνωριμία μας με τα επαγγέλματα των παλιών χρόνων, τότε που οι άνθρωποι ζούσαν πιο απλοϊκά, έχοντας λιγοστά υπάρχοντα κι επιλογές αλλά και δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.Χωρίς να προετοιμάσω τα παιδιά για κάθε ένα από τα παλιά επαγγέλματα τα ρώτησα για τη δουλειά που έκανε ο παππούς και η γιαγιά. Έπεσα όμως σε αδιέξοδο γιατί οι παππούδες και οι γιαγιάδες έκαναν σύγχρονα επαγγέλματα, οπότε έπρεπε να βρω κάτι άλλο για αφόρμηση. Τους έδωσα λοιπόν ένα φύλλο εργασίας με την αλφαβήτα και τους είπα ότι θα παρακολουθήσουμε δύο βίντεο. Σε κάθε γράμμα του αλφαβήτου έπρεπε να γράψουν το επάγγελμα του άκουγαν χωρίς να μιλήσουν και θα το συζητούσαμε μετά. Πήραμε τα μολύβια μας, κλείσαμε το στοματάκι μας, τεντώσαμε τα αυτιά μας και ξεκινήσαμε:

Αφού συμπληρώσαμε το αλφαβητάρι των παλιών επαγγελμάτων συζητήσαμε για το πόσα από αυτά υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Φυσικά διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει κανένα. Είπαμε ότι τώρα πια δεν υπάρχουν γιατί η τεχνολογία έχει προχωρήσει και κάποια από αυτά τα εξαφάνισε ή τα άλλαξε. 
Μιλήσαμε για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τότε οι άνθρωποι και διαπιστώσαμε ότι δεν δούλευαν μόνο άντρες αλλά και γυναίκες και παιδιά. 
αφήσαμε στην άκρη το αλφαβητάρι μας για να το συμπληρώνουμε σταδιακά ότι δεν μπορέσαμε να συμπληρώσουμε και ξεκινήσαμε να βλέπουμε κάθε επάγγελμα αναλυτικά κι αλφαβητικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου