Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΠΟ Α 


Σήμερα είδαμε τα παλιά επαγγέλματα από Α. Κάθε φορά που γνωρίζουμε ένα παλιό επάγγελμα το γράφουμε στη λίστα μας, που θα σας τη δείξουμε στο τέλος, κάνουμε δραστηριότητες, όπου είναι εφικτό, του φτιάχνουμε ένα δικό μας τετράστιχο και το πλαισιώνουμε με ποικίλο οπτικοακουστικό υλικό.
Μέσα από την παρουσίασή μας (που επίσης θα σας τη δείξουμε όταν την τελειώσουμε) γνωρίσαμε τα παλιά επαγγέλματα από Α. Αυτά ήταν:

Ακονιστής
     
 Ο ακονιστής γυρνούσε από γειτονιά σε γειτονιά για να ακονίσει μαχαίρια, τσεκούρια, ψαλίδια και άλλα κοφτερά αντικείμενα που χρειαζόντουσαν ακόνισμα. Έτσι κουβαλούσε το ακόνι, όπου ήταν ένας τροχός φτιαγμένος από μια λεία και σκληρή πέτρα, τη σμυριδόπετρα. Είχε διάμετρο περίπου 30 εκατοστών και στηριζόταν πάνω σε 4 ξύλινα πόδια με 1 μέτρο ύψος . Ήταν συνδεδεμένος με ένα λουρί που έφτανε μέχρι το πετάλι. Καθώς ο ακονιστής πατούσε το πετάλι, ο τροχός περιστρεφόταν και ακόνιζε τις λεπίδες. Όταν τέλειωνε το ακόνισμα, ίσιωνε τα μαχαίρια και τα ψαλίδια με τις λίμες και τα σφυριά, την τανάλια ή την πένσα  γιατί από την πολύ την χρήση, στράβωναν. Τέλος τα λάδωνε με τη λαδόπετρα για να μη σκουριάσουν.

Του γράψαμε ένα δικό μας τετράστιχο:
Ο ακονιστής με το ακόνι
τα μαχαίρια τα ισιώνει
τα ψαλίδια ακονίζει
και τα πάντα καθαρίζει.

Αγωγιάτης

Τα παλιά τα χρόνια που δεν υπήρχαν τα αυτοκίνητα, οι μετακινήσεις ήταν δύσκολες. Οι άνθρωποι έπρεπε να ταξιδεύουν ή να μεταφέρουν τα προϊόντα τους με τα πόδια ή με τα γαϊδούρια και τα μουλάρια. Έτσι έχαναν πολύ χρόνο αλλά και κουραζόταν. Γι αυτό υπήρχαν οι αγωγιάτες. Χρησιμοποιώντας τα μουλάρια ή τα γαϊδούρια τους κουβαλούσαν ανθρώπους και εμπορεύματα από χωριό σε χωριό. Οι αγωγιάτες χρησιμοποιούσαν «κασάκια» (κασόνια) για να τοποθετούν τα προϊόντα που μετέφεραν κι εκπαίδευαν μόνοι τους τα ζώα τους από μικρά. Για τις υπηρεσίες του ο αγωγιάτης έπαιρνε μια πληρωμή που λεγόταν “αγώι”. Η αμοιβή του ήταν σχετικά καλή για εκείνα τα χρόνια όμως η δουλειά ήταν δύσκολη και εξαντλητική.

Ακούσαμε το τραγούδι του αγωγιάτη
και του γράψαμε το τετράστιχό του.
Ο αγωγιάτης κουβαλάει
και τα ζώα αγαπάει
τους ανθρώπους μεταφέρει
και τα προϊόντα φέρνει.

Αραμπατζής

  Οι αραµπατζήδες ήταν ιδιόκτητες µικρών δίτροχων ή τετράτροχων αµαξών που τα έσερναν βόδια ή άλογα. Οι αραµπάδες μετέφεραν προϊόντα και ανθρώπους. 


Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην ακούσουμε το τραγούδι του αραμπά
και να γράψουμε το τετράστιχό του:
Αραμπατζής, αραμπατζής
με τα βόδια προχωρείς
πηγαίνεις όλους τους ανθρώπους
σε κείνους τους ωραίους τόπους.

Αρκουδιάρης

  Ο αρκουδιάρης πήγαινε με την αρκούδα του σε πανηγύρια, σε πλατείες ή δρόμους κι έκανε επιδείξεις. Οι άνθρωποι του έδιναν χρήματα για την ψυχαγωγία τους. Οι αρκουδιάρηδες κρατούσαν συνήθως ένα ντέφι ή ακόμη πιο παλιά τύμπανο με το οποίο έπαιζαν μία μελωδία έχοντας δεμένη στην ζώνη τους την αλυσίδα με την αρκούδα.  Η αρκούδα φορούσε φίμωτρο. Όταν σταματούσαν κάποιοι περαστικοί , ο αρκουδιάρης άρχιζε να χτυπά το ντέφι και η αρκούδα σηκωνόταν στα πισινά πόδια και άρχιζε  να χορεύει ρυθμικά.  

Για αυτό το επάγγελμα μιλήσαμε περισσότερο για το πώς εκπαίδευαν τις αρκούδες μιας και δεν υπήρχαν τότε οι φιλοζωικές οργανώσεις. Είδαμε το παρακάτω βίντεο
και φυσικά κάναμε τη δικιά μας αναπαράσταση παίρνοντας το ντέφι μας. Παραδόξως τα περισσότερα παιδιά ήθελαν να κάνουν την αρκούδα κι όχι τον αρκουδιάρη γιατί όπως είπαν τα συγκίνησε πολύ ο τρόπος που την εκπαίδευαν και την αγάπησαν περισσότερο. Στο τέλος γράψαμε και το τετράστιχό μας, μόνο που όπως θα διαβάσετε εξυμνούμε περισσότερο την αρκούδα κι όχι τον αρκουδιάρη. (Η ευαισθησία μας χτύπησε κόκκινο)
Η αρκούδα που χορεύει
τους ανθρώπους τους μαγεύει
ο αρκουδιάρης παίζει ντέφι
κι η αρκούδα έχει κέφι.

Αγγειοπλάστης


  Ο αγγειοπλάστης είναι ένα αρχαίο  επάγγελμα. Στην αρχαία Ελλάδα οι αγγειοπλάστες έπλαθαν τα αγγεία με το χέρι και τα ξέραιναν στον ήλιο. Με τα χρόνια ανακάλυψαν ότι όταν τα αγγεία ψήνονται στη φωτιά έχουν μεγαλύτερη αντοχή. Έπειτα με τον κεραμικό τροχό, η κατασκευή των αγγείων γινόταν ευκολότερη. Οι αγγειοπλάστες φτιάχνουν όλα εκείνα τα πήλινα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στα σπίτια: πιθάρια, πιάτα, στάμνες, λεκάνες κ.α. Οι αγγειοπλάστες αφού βρουν το κατάλληλο χώμα, σπάνε τους βόλους, το κοσκινίζουν και το φτιάχνουν σε πηλό. Χρησιμοποιεί έναν τροχό, το σφουγγάρι και το χτένι. Στην αρχή  οι τροχοί γυρνούσαν με το πόδι. 
Για να καταλάβουμε περισσότερο τη δουλειά του αγγειοπλάστη παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο
και είπαμε ότι θα επισκεφτούμε ένα αληθινό εργαστήριο αγγειοπλαστικής για να φτιάξουμε εκεί τα δικά μας αγγεία μιας και στην Κρήτη είμαστε τυχεροί κι έχουμε πολλά εργαστήρια αγγειοπλαστικής. Προς το παρόν φτιάξαμε τα δικά μας μέσα στην τάξη.
Είδαμε και τη λαλίτσα, ένα πήλινο αντικείμενο που σφυρίζει σαν πουλί και καταλάβαμε πώς είναι ο πηλός όταν ψήνεται.
Δεν παραλείψαμε και να γράψουμε το τετράστιχό του:
Ο αγγειοπλάστης με τον πηλό
φτιάχνει πράγματα σωρό
τα ψήνει, τα στολίζει
και με αγάπη τα γεμίζει.

Τα παιδιά δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για τον πηλό έφεραν και δικά τους αντικείμενα για να μας δείξουν.
Όταν επισκεφτήκαμε το εργαστήριο αγγειοπλαστικής είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά πώς δουλεύει ο αγγειοπλάστης

αλλά κάθε παιδί χωριστά έκατσε στον τροχό κι έφτιαξε το δικό του αγγείο!
Το κάθε επάγγελμα το γράφαμε στη λίστα μας και στο αλφαβητάρι μας. 

πηγές πληροφοριών: 
http://anartiseto.blogspot.com
•Βικιπαίδεια
•Παραδοσιακά επαγγέλματα που χάνονται στο χρόνο, Ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο Πύργου
•http://iliastoutsoglidis.blogspot.com
•http://gnosi2dim.blogspot.com
•Παραδοσιακά επαγγέλματα που χάνονται στο χρόνο, Γενικό λύκειο Κρεστενών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου