Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΠΟ
 Ε ΚΑΙ Ζ 

Συνεχίζοντας τα παλιά επαγγέλματα μάθαμε για τον εισπράκτορα, τον εφημεριδοπώλη και τον ζευγά. 
Ξεκινήσαμε με τον εισπράκτορα των λεωφορείων και δεν ξέρω για σας αλλά εγώ τον πρόλαβα!!!
Εισπράκτορας
     
     Ο εισπράκτορας ήταν ο άνθρωπος που έκοβε τα εισιτήρια μέσα στο λεωφορείο. Ήταν ένα επάγγελμα με πολλές δυσκολίες και λίγα χρήματα. Ο εισπράκτορας στην αρχή έκοβε τα εισιτήρια. Αργότερα έλεγε τις στάσεις των λεωφορείων, βοηθούσε στο ανεβοκατέβασμα των επιβατών, έδινε οδηγίες να κατεβαίνουν από κάποια πόρτα και να προχωρούν οι επιβάτες ώστε το λεωφορείο να παίρνει πιο πολλούς. Στην Αθήνα οι εισπράκτορες ήταν υπάλληλοι που είχαν το ωράριό τους. Έτσι σχολώντας πήγαιναν στο σπίτι τους, έτρωγαν το ζεστό τους φαγητό και ξεκουράζονταν. Οι εισπράκτορες που έκαναν τα υπεραστικά δρομολόγια, έμεναν μέσα στο λεωφορείο για να γλυτώνουν τα έξοδα του ξενοδοχείου. Έτσι δεν είχαν την άνεση να ξεκουραστούν και να φρεσκαριστούν. 

Του γράψαμε ένα δικό μας τετράστιχο:
Στο λεωφορείο όταν μπω
τον εισπράκτορα θα δω
το εισιτήριο θα μου δώσει
και μετά θα μου το κόψει. 

Εφημεριδοπώλης

    Ο πλανόδιος εφημεριδοπώλης  έπαιρνε τις εφημερίδες από τα πρακτορεία διανομής τύπου και περπατούσε στους κεντρικούς δρόμους και τις πλατείες της πόλης για να τις πουλήσει. Κρατώντας τις εφημερίδες φώναζε: «Εφημερίδες…» και τον τίτλο κάποια σπουδαίας είδησης προσπαθώντας να τραβήξει το ενδιαφέρον των πελατών. Τις πουλούσε στους περαστικούς ή τις άφηνε στην είσοδο των σπιτιών των μόνιμων πελατών του. Αν δεν κατάφερνε να πουλήσει όλες τις εφημερίδες του, πήγαινε σε χώρους που συγκέντρωναν πολύ κόσμο, κυρίως άντρες, όπως καφενεία για να ξεπουλήσει. Μερικές φορές μαζί με τις εφημερίδες μετέφερε και λίγα περιοδικά για να αγοράσουν οι κυρίες της εποχής.
Και φυσικά το κάναμε αναπαράσταση αλλά του γράψαμε και το τετράστιχό του.
Εφημερίδες, περιοδικά πουλάς
δώσε μας μία κι εμάς
τα νέα να διαβάσουμε
και να διασκεδάσουμε. 

Ζευγάς
   
Οι ζευγάδες  είχαν ένα ζευγάρι βόδια ( τα ζευγαρόβοδα) ή μουλάρια ή άλογα κι αναλάμβαναν να οργώσουν και να σπείρουν τα χωράφια τα δικά τους αλλά κι άλλων αγροτών  με το ξύλινο αλέτρι τους. Το «ζευγάρισμα» απαιτούσε τέχνη και ειδικές γνώσεις για αυτό και οι ζευγάδες ήταν περιζήτητοι. Σήμερα η ειδικότητα του ζευγά έχει εξαφανιστεί αφού το όργωμα γίνεται πια με μηχανικά μέσα.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην γράψουμε το τετράστιχό του:
Τα χωράφια μας οργώνει
και τα ζώα ζευγαρώνει
 ανοίγει τα βαθιά αυλάκια
για να φυτέψουμε σποράκια.

πηγές πληροφοριών: 
http://anartiseto.blogspot.com
•Βικιπαίδεια
•Παραδοσιακά επαγγέλματα που χάνονται στο χρόνο, Ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο Πύργου
•http://iliastoutsoglidis.blogspot.com
•http://gnosi2dim.blogspot.com
•Παραδοσιακά επαγγέλματα που χάνονται στο χρόνο, Γενικό λύκειο Κρεστενών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου