Φέτος, τα ενδεικτικά μας αντιπροσώπευαν τη δουλειά μας...
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά μου!
Είμαι πολύ περήφανη για εσάς!
Καλή πρόοδο και καλό καλοκαίρι!
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΦΑΚΕΛΩΝ (5)
Αφού φέτος το θέμα μας ήταν ότι θα γράφαμε τη δική μας ιστορία, η διακόσμηση των φακέλων μας, με όλη τη δουλειά μας, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τον σύμμαχό μας...
Σε αυτό το μάθημα μαθαίνουμε να μετράμε τη μάζα και πιο συγκεκριμένα το βάρος των αντικειμένων. Είχαμε δει και πέρσι αντίστοιχο μάθημα γι' αυτό δεν μας είναι τελείως άγνωστο.
Τελικά η συνέχεια της ιστορίας μας, μας αποδεικνύει ότι τα παραμύθια και οι μύθοι είναι ζωντανοί όταν περνούν από στόμα σε στόμα, από φαντασία σε φαντασία, από τη γιαγιά στο εγγόνι και πάει λέγοντας. Πάντως η αλήθεια είναι ότι είτε αλήθεια είτε ψέματα τα παραμύθια πάντα τα απολαμβάνουμε. Εμείς, αυτό το συμπέρασμα βγάλαμε από το κείμενό μας...
Σε αυτό το μάθημα ταξιδέψαμε ως την Κωνσταντινούπολη και την Αγιά Σοφιά και μιλήσαμε για παραμύθια, μύθους και πραγματικότητες. Κάναμε μια καλή επανάληψη στη γραμματική μας και θυμηθήκαμε τις οικογένειες λέξεων και τις καταλήξεις των ρημάτων.
Το επόμενο μάθημα είχε να κάνει με την ακρόπολη των Μυκηνών και μας έδωσε την ευκαιρία να συγκρίνουμε, να βρούμε ομοιότητες και διαφορές με το παλάτι της Κνωσού.
Η τελευταία άσκηση του μαθήματος είχε να κάνει με τις ονώνυμες ή, όπως αλλιώς τις μάθαμε, ομόηχες λέξεις. Μάθαμε ότι ομώνυμες λέγονται δύο λέξεις που προφέρονται το ίδιο αλλά έχουν διαφορετική σημασία.
Για να μάθουμε τις μετοχές γνωρίσαμε δυο διδυμούλες που είναι ολόιδιες αλλά έχουν μία και μόνη μικρή διαφορά. Επιστρατεύοντας την παρατηριτικότητα των παιδιών, μάθαμε τις μετοχές της ενεργητικής φωνής στο άψε σβήσε!
Μετά τους γεωγραφικούς όρους της ξηράς προχωρήσαμε στους γεωγραφικούς όρους της θάλασσας, όσο πιο απλά και κατανοητά μπορούσαμε. σε αυτό μας βοήθησε η ζωγραφική!
Σε αυτό το μάθημα ασχοληθήκαμε με τη σύγκριση και τη σειροθέτηση των δεκαδικών αριθμών. Είδαμε επίσης, πώς τα χρηματικά ποσά γράφονται με δεκαδικό αριθμό και μάθαμε πώς να τους βρίσκουμε στις αριθμογραμμές.
Αφού εξοικειωθήκαμε με τους δεκαδικούς αριθμούς και πριν προχωρήσουμε στη σύγκριση, πρόσθεση κι αφαίρεσή τους μάθαμε να μετατρέπουμε τα δεκαδικά κλάσματα σε δεκαδικούς αριθμούς και το αντίθετο.
Σε αυτό το μάθημα ασχοληθήκαμε με τους γεωγραφικούς όρους της ξηράς, χωρίς να μείνουμε μόνο σε αυτά που λέει το βιβλίο μας. Αφού τα γνωρίζαμε ήδη καλά από προηγούμενα μαθήματα, προχωρήσαμε ένα βήμα παρακάτω.
Ολοκληρώσαμε τις παρουσιάσεις μας και συνοψίσαμε τα τελευταία που μάθαμε για τον μινωικό πολιτισμό σε αυτό το μάθημα. Έτσι, τελειώνουμε αυτή την υπέροχη ενότητα του μινωικού πολιτισμού.
Πριν μιλήσουμε για μετατροπές δεκαδικών κλασμάτων σε δεκαδικούς αριθμούς και το ανάποδο θεώρησα σκόπιμο να γνωρίζουν τα παιδιά τι είναι οι δεκαδικοί αριθμοί, πώς γράφονται και πώς διαβάζονται. Έτσι, ξεκινήσαμε να τους γνωρίζουμε μαθαίνοντας τη θέση των ψηφίων τους, τον τρόπο που διαβάζονται και γράφονται και την αξία των μηδενικών στους δεαδικούς αριθμούς.
Πολύ ωραίο το σημερινό μας κείμενο! Μας έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τη φαντασία μας, να μιλήσουμε για συνταγές και να κάνουμε επανάληψη στη γραμματική μας.
Για να μάθουμε την προστακτική βασιστήκαμε σε εκείνο που δηλώνει, την προσταγή. Έτσι, γίναμε για λίγο βασιλιάδες και βασίλισσες κι αρχίσαμε να δίνουμε εντολές και διαταγές.
Δύσκολο το μάθημά μας, αλλά βασιζόμενοι στην προϋπάρχουσα γνώση μας και προσπαθώντας να το αποδομήσουμε και να το απλοποιήσουμε όσο περισσότερο γίνεται, μπορούμε να πούμε ότι κάτι καταφέραμε!
Ξεκινώντας τη νέα μας ενότητα είδαμε τους 2 τελευταίους χρόνους μας για φέτος. Τους είδαμε μαζί για να καταλάβουμε καλύτερα τις διαφορές τους και πότε χρησιμοποιούμε τον καθένα.
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 10, ΤΟ 100 ΚΑΙ ΤΟ 1000
Εξάσκηση στις νοερές πράξεις το επόμενο μάθημα, αλλά είχαμε βάλει εμείς τη βάση μας από πριν, ειδικά στον πολλαπλασιασμό. Έτσι μετά τον αλγόριθμο σκεφτήκαμε αν πρέπει να ακολουθήσουμε το ίδιο και στους πολλαπλασιασμούς όπου υπάρχει το 0 στο τέλος των αριθμών.
Πρώτο μάθημα μετά το Πάσχα, και θέλοντας να συνδέσουμε τα μηνύματα τις Ανάστασης με μια ακόμα ιστορία από την Παλαιά Διαθήκη, μάθαμε για την κιβωτό του Νώε.
Ο Γιώργος και ο Άγγελος δούλεψαν πολύ και με απόλυτη συνεργασία, για να μας δείξουν τη Μεγάλη Θεά των Μινωιτών, τους τόπους λατρείας της, τον τρόπο που οι Μινωίτες τη λάτρευαν αλλά και τα ιερά τους σύμβολα.
Με αφορμή τα χαϊκού, που είδαμε στο μάθημα και μετρούσαμε τις συλλαβές τους, κάναμε μια επανάληψη στους κανόνες συλλαβισμού, μαθαίνοντάς τους όλους. Σε αυτό το μάθημα επίσης κάναμε επανάληψη στις λέξεις ανάλογα τις συλλαβές τους, στα ονόματα των συλλαβών αλλά και πώς λέγεται η λάξη ανάλογα τη συλλαβή που έχει τον τόνο της.
Τελευταία εβδομάδα πριν το Πάσχα και μετά το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαϊων, είδαμε την ιστορία του Πάσχα και τα έθιμα που το συνοδεύουν.
ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΕΤΡΑΨΗΦΙΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Φρεσκάραμε τις προσθέσεις και τις αφαιρέσεις μας σε αυτό το μάθημα. Τώρα ξέρουμε να κάνουμε αφαιρέσεις με 2 τρόπους. Εσείς επιλέγετε τον τρόπο που σας βολεύει καλύτερα.
Επόμενοι στη σειρά, ο Μιχαήλ και ο Δανιήλ, μας μίλησαν για την καθημερινή ζωή των Μινωιτών. Μας έδειξαν τι έτρωγαν, με τι ασχολούνταν αλλά και πώς διασκέδαζαν.
Κι ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα φορούσαν χιτώνες οι Μινωίτες ήταν πιο προσεγμένοι στην εμφάνισή τους. Τα κορίτσια μας ταξίδεψαν στο χώρο της μόδας εκείνης της εποχής και με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τα ρούχα των Μινωιτών και την περιποίηση των γυναικών που θα τη ζηλεύαμε ακόμα και σήμερα!
Η Χρισέλια και η Μαίρη μας ετοίμασαν μια πολύ ωραία παρουσίαση για τα σπίτια της Μινωικής εποχής βάζοντας όλο το καλλιτεχνικό τους ταλέντο και φτιάχνοντας μακέτες!
Σε αυτό το κομμάτι θα ασχοληθούμε με τους χάρτες και τα στοιχεία τους. Ξεκινήσαμε με αφορμή τις εικόνες του μαθήματος. Είδαμε πώς απεικονίζεται το πάρκο από ψηλά και πού θα μας χρησίμευε μια τέτοια θέση.