Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΠΕΡΝΑ-ΠΕΡΝΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ 

ΜΕ ΤΑ ΔΕΥΤΡΑΚΙΑ 

ΤΗΣ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ 

Σήμερα η Δήμητρα Χ. και ο Δημήτρης Κ. μας μίλησαν για το τσίμπημα της μέλισσας. Τα παιδιά μας ανέφεραν πώς είναι το κεντρί της μέλισσας, πότε μας τσιμπάει αλλά και τι θα πρέπει να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από έναν ωραίο πίνακα αναφοράς για την τάξη μας 
μας είπαν ότι η μέλισσα μας τσιμπάει για να προστατέψει τον εαυτό της, την φωλιά της και την τροφή της. Κεντρί έχει η βασίλισσα και η εργάτρια μέλισσα, ο κηφήνας δεν έχει κεντρί. Το κεντρί της εργάτριας είναι ευθύ και έχει άγκιστρα, ενώ της βασίλισσας-μέλισσας είναι κυρτό και λείο. 
Ο γενικός κανόνας είναι, μην ενοχλείς τη μέλισσα για να μην σε ενοχλήσει. Η μέλισσα δεν τσιμπάει ποτέ χωρίς σημαντικό λόγο. Κεντρίζει μία και μοναδική φορά στη ζωή της και μετά πεθαίνει. Η μέλισσα τσιμπά όταν νιώσει ότι απειλείται, αν κάνουμε κάποια απότομη κίνηση ή προσπαθήσουμε να την πιάσουμε, για να υπερασπιστεί την κυψέλη, τα παιδιά της και το πολύτιμο μέλι, από άλλες μέλισσες, από άλλα ζώα ή από τον άνθρωπο, αν έχει ενοχληθεί πάρα πολύ από κάτι άλλο ( π.χ. φίδι, ποντίκι, σφήκα ) ή αν έχει επηρεαστεί από διάφορους εξωτερικούς και περιβαλλοντολογικούς παράγοντες όπως η έλλειψη τροφής και νερού, η μεταβολή της θερμοκρασίας, η υγρασία, η αυξανόμενη, υπερβολική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων.
Αν η μέλισσα για οποιονδήποτε από τους παραπάνω λόγους τσιμπήσει κάποιον άνθρωπο, τότε στην προσπάθειά της να φύγει αφήνει όλο το σύστημα του κεντριού της και τους αδένες με το δηλητήριο και έχοντας χάσει ζωτικά όργανα δεν έχει καμιά ελπίδα να ζήσει, και μετά από λίγο πεθαίνει. Τα νεύρα και οι μύες συνεχίζουν την έγχυση του δηλητηρίου για 30 – 60 δευτερόλεπτα ακόμα, στο σημείο του τσιμπήματος, παρ΄ όλο που η μέλισσα θα έχει φύγει, γι΄ αυτό συνεχίζεται ο πόνος και το τσούξιμο και μετά το τσίμπημα.
Όταν μας τσιμπά η μέλισσα αισθανόμαστε πόνο, πρήξιμο, κοκκίνισμα, φαγούρα ή κάψιμο. Αν όμως το πρήξιμο και η κοκκινίλα ή ο πόνος σε αυτήν την περιοχή μεγαλώνει πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό.
Πώς πρέπει να αντιδράσει κάποιος  στο ενδεχόμενο τσιμπήματος από μέλισσα:
  • · Δείξτε ψυχραιμία. Απομακρυνθείτε, ήρεμα και γρήγορα από το σημείο που πιθανόν να υπάρχουν και άλλες μέλισσες.
  • Βρείτε το κεντρί. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε, απομακρύνουμε γρήγορα το κεντρί ολόκληρο για να μην εγχυθεί μεγάλη ποσότητα δηλητηρίου στους ιστούς του δέρματος. Αν το κεντρί φαίνεται απομακρύνεται το σπρώχνοντάς το πλάγια με το δάχτυλό σας. Αν το κεντρί παραμείνει τα συμπτώματα θα είναι πιο έντονα. Μη χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκι γιατί είναι πιθανόν πιέζοντάς το να ελευθερώσετε περισσότερο δηλητήριο μέσα στην πληγή κι έτσι να πονέσει περισσότερο.
  • Καθαρίστε προσεκτικά την περιοχή.
  • Τοποθετήστε τοπικά επιθέματα πάγου.
  • Καθίστε έχοντας το σημείο του τσιμπήματος πιο χαμηλά από την καρδιά και προσπαθήστε να ηρεμήσετε, πιείτε αρκετό νερό, είναι ευεργετικό για τον οργανισμό. Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά τις επόμενες ημέρες.
  • Τοποθετήστε πάνω στο τσίμπημα αμμωνία και τοπικά αντιφλεγμονώδη και αντιϊσταμινικά ή κορτικοστεροειδή για τον κνησμό και την κοκκινίλα.

Γενικές οδηγίες πρόληψης και αποφυγής τσιμπημάτων:
  • Η ψυχραιμία, η έλλειψη πανικού και φόβου, οι ήρεμες κινήσεις θα κάνουν τη μέλισσα να απομακρυνθεί.
  • Απομακρυνθείτε από την μέλισσα γρήγορα ( όχι τρέχοντας), ήρεμα και καλύψτε το πρόσωπο και τα μαλλιά (γιατί η μέλισσα μπλέκεται στα μαλλιά και δυσκολεύεται να φύγει).
  • Μην πλησιάζετε ποτέ κοντά σε μελίσσια αν δεν υπάρχει λόγος, και αν χρειάζεται φοράτε πάντα τη μελισσοκομική στολή ή τουλάχιστον καλύψτε τα πόδια, τα χέρια και κυρίως το κεφάλι. Μην πλησιάζετε και μην φράζετε με το σώμα σας την είσοδο της κυψέλης.
  • Όταν βρίσκεστε σε περιοχή με αυξημένη πιθανότητα τσιμπήματος (Άνοιξη, Καλοκαίρι στην εξοχή) αποφύγετε τα αρώματα και προϊόντα με έντονες μυρωδιές, καθώς αυτά προσελκύουν τις μέλισσες αλλά και τα έντομα γενικότερα. 
  • Αποφύγετε να φοράτε ρούχα με έντονα χρώματα και σχέδια, τραβούν γενικά τα έντομα. Αποφύγετε τα συνθετικά ρούχα και  μαύρο χρώμα γιατί τραβάει τις μέλισσες, αλλά και το κόκκινο, γιατί η μέλισσα το βλέπει μαύρο. Γι’ αυτό και η μελισσοκομική στολή είναι λευκή.
  • Στις κηπουρικές εργασίες φοράτε γάντια, μακριά ρούχα και κλειστά παπούτσια. Τα ανθισμένα λουλούδια τα αγαπούν οι μέλισσες.
  • Αποφύγετε να περνάτε μέσα από θάμνους, ψηλά χόρτα και σε μέρη με λιμνάζοντα νερά. Αν χρειαστεί ντυθείτε ανάλογα.
  • Όταν οδηγείτε ή επιβαίνετε σε μοτοσυκλέτα καλό είναι να φοράτε κράνος, γάντια και μακρυμάνικα ρούχα.
  • Αν αντιληφθείτε μέσα στο αυτοκίνητο την ώρα που οδηγείτε την παρουσία μέλισσας ή άλλου εντόμου, ανοίξτε τα παράθυρα για να φύγει. Αν παραμένει μέσα, παρκάρετε προσωρινά κάπου, βγείτε από το αυτοκίνητο ανοίξτε τις πόρτες και παράθυρα για να φύγει.

πηγές κειμένων: geaolympou.gr/gi-olimpou
 http://medlabgr.blogspot.com/2015/08/Bee-wasp-stings.html#ixzz3pp9fNBER

 Μπράβο Δήμητρα!
Μπράβο Δημήτρη!
Πολύ ωραία παρουσίαση και πολύ χρήσιμες πληροφορίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου