Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

ΜΑΘΗΜΑ 33 
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ- 
ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 50 

Για να μπορέσουν τα παιδιά να καταλάβουν καλύτερα την έννοια της δεκάδας και της μονάδας χρησιμοποιήσαμε αυτούς τους όρους από αυτό το μάθημα και δεν περίμενα μέχρι το επόμενο. 
Είχαμε ήδη κάνει εξάσκηση στην ομαδοποίηση και στην αρίθμηση ανά 10 γι' αυτό και σε αυτό το μάθημα δώσαμε βαρύτητα στο τι είναι δεκάδα και τι μονάδα και στις πόσες μονάδες αντιστοιχεί κάθε δεκάδα. Για να μας μείνει καλύτερα στο μυαλό διάβασα στα παιδιά το παρακάτω παραμύθι.
Θέλοντας κι εμείς να παίξουμε τον ρόλο του μάγου μοιραστήκαμε τα μακαρόνια μας (που τελικά αποδείχτηκαν χρησιμότατα σε αυτά τα μαθήματα) και είπαμε ότι αυτά είναι οι νάνοι μας. Για να μπορέσουμε όμως να τα μεταμορφώσουμε σε γίγαντες έπρεπε να τα κάνουμε ομάδες από 10. Έδωσα λοιπόν έναν τυχαίο αριθμό μακαρονιών σε κάθε παιδί κι εκείνα έφτιαξαν τις ομάδες τους.

 Ανταλλάξαμε έπειτα τους νάνους (Μονάδες) με πράσινες βούλες, όπως στο μάθημα και τους γίγαντες (Δεκάδες) με κόκκινες βούλες. 
Συμπληρώσαμε τις μονάδες και τις δεκάδες μας στο παρακάτω φυλλάδιο (το βρήκα από τη σελίδα Ιστορίες μιας τάξης) κι αναλύαμε τις δεκάδες σε δεκάρια για να δούμε πώς σχηματίζεται.
Στη συνέχεια φτιάξαμε δεκάδες και μονάδες με την παρακάτω εφαρμογή. Εγώ έλεγα στα παιδιά έναν αριθμό κι εκείνα έπρεπε να τον φτιάξουν χρησιμοποιώντας τα κυβάκια.
πηγή: apps.mathlearningcenter.org
Αφού τα εμπεδώσαμε καλά παίξαμε ένα παιχνίδι με πιγκουινάκια της Shaun Sanchez. Έδωσα σε μερικά παιδιά τη μαμά πιγκουίνα και σε μερικά άλλα το μωρό πιγκουινάκι ενώ ένα παιδί έκανε τον ελεγκτή. Σκοπός του παιχνιδιού ήταν να βρει κάθε μωρό τη μαμά του κι ο ελεγκτής έπρεπε να δει αν κάθε μαμά είχε το σωστό μωρό.


Τέλος έδωσα στα παιδιά ένα φυλλάδιο με δεκάδες και μονάδες σε κυβάκια όπου έπρεπε να χρωματίσουν κόκκινο της δεκάδες και πράσινο τις μονάδες ενός συγκεκριμένου αριθμού.
Πάμε να παίξουμε πολλά παιχνίδια με τις δεκάδες και τις μονάδες. Εδώ θα εστιάσουμε στην αρίθμηση ανά 10 και στην ομαδοποίηση. Παρακάτω θα δούμε κι άλλα παιχνίδια με δεκάδες και μονάδες. Ξεκινάμε με τη σελίδα inschool.gr. Στα δύο πρώτα παιχνίδια πάτα όπου βλέπεις δεκάδα.

Εδώ αντάλλαξε τις μονάδες σου με τις σωστές δεκάδες.
Μπορείς να ενώσεις τις δεκάδες με τις σωστές μονάδες;
Χωρίς να μετρήσεις μία- μία τις μάρκες βρες ποιος αριθμός είναι.

Φτιάξε τον αριθμό που βλέπεις χωρίς να μετρήσεις μία- μία τις μπίλιες.
Κοίτα την εικόνα και πάτα το σωστό συννεφάκι.

Πάτα το κουτί με τον σωστό αριθμό.
Τώρα ας παίξουμε με την ξεκούρδιστη τάξη και τα κουτάκια.
Πάμε και για ένα παιχνίδι από την Πολύχρωμη τάξη.
Σειρά έχει ένας καρχαρίας! Βρες ποιον αριθμό δείχνουν τα κυβάκια κι απέτρεψε τον καρχαρία να δαγκώσει τη βάρκα. Διάλεξε τους αριθμούς μέχρι το 59 ή αν θέλεις και παραπάνω!
πηγή: ictgames.com
Θέλεις να σκάσεις φρούτα; Διάλεξε τους αριθμούς μέχρι το 99 και σκάσε το φρούτο με τον αριθμό που σου δείχνουν τα κυβάκια.
πηγή: sheppardsoftware.com
Πάμε για μπάσκετ! Ποια μπάλα έχει τον αριθμό που δείχνουν τα κυβάκια;
πηγή: topmarks.co.uk
Να κι ένα παιχνίδι μνήμης. Ταίριαξε τον αριθμό με τα κυβάκια και καθάρισε τον πίνακα.
πηγή: fuelthebrain.com
Εδώ πρέπει να μετρήσεις σωστά τις δεκάδες για να εμφανιστούν τα τερατάκια σου.
πηγή: abcya.com
Το τελευταίο είναι και πιο δύσκολο. Πόσο καλός έγινες στις δεκάδες και στις μονάδες; Μέτρα όσο πιο γρήγορα μπορείς τα κυβάκια. Όταν η οθόνη αναβοσβήσει θα πρέπει να απαντήσεις πόσα μέτρησες!
πηγή: fuelthebrain.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου