Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Ο ΗΛΙΟΣ, Ο ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ, Ο ΠΕΤΡΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑΤΟΡΑΣ 

Σε αυτήν την ενότητα ασχοληθήκαμε με τον ήλιο. Με αφορμή τους πίνακες του Βαν Γκογκ μιλήσαμε για την ανατολή και τη δύση. Είδαμε στον χάρτη την πυξίδα και βρήκαμε κι εκεί την ανατολή και τη δύση.
Για να καταλάβουμε καλύτερα τον ήλιο παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο. Μάθαμε ότι ο ήλιος είναι ένα αστέρι και χάρη σε αυτόν υπάρχουν και όλοι οι υπόλοιποι πλανήτες.

Μιλήσαμε για τις έννοιες πρωί- μεσημέρι- βράδυ παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο.
Για να καταλάβουμε καλύτερα την εναλλαγή της μέρας και της νύχτας κάναμε ένα μικρό πείραμα. Κολλήσαμε στην υδρόγειο σφαίρα παιδιά από όλες τις χώρες. 

 Για ήλιο χρησιμοποιήσαμε έναν φακό.
 Κρατώντας τον ήλιο μας σταθερό γυρνούσαμε τις εικόνες και παρατηρούσαμε ποιες χώρες είχαν μέρα (αυτές που έπεφτε πάνω τους το φως) και ποιες την ίδια στιγμή είχαν νύχτα (αυτές που δεν είχαν φως)
Έτσι καταλάβαμε ότι ο ήλιος δεν κινείται αλλά κινείται η Γη γύρω από αυτών και γύρω από τον άξονά της. Παρακολούθησε τα παρακάτω βίντεο για να μάθεις περισσότερα.

Πάμε να παίξουμε κι ένα παιχνιδάκι για τη μέρα και τη νύχτα;
Παρατήρησε τις εικόνες και πες πότε είναι μέρα και πότε νύχτα.
πηγή: logouergon.gr
Έπειτα τα παιδιά πήραν μία κόλλα και ζωγράφισαν τη Γη μας. Τη χωρίσαμε σε δύο κομμάτια. Στο ένα φτιάξαμε έναν ήλιο για τη μέρα και στο άλλο ένα φεγγάρι για τη νύχτα. Ζωγραφίσαμε τι κάνουν οι άνθρωποι τη μέρα και τι κάνουν τη νύχτα.

Στη συνέχεια διαβάσαμε παραμύθια για τον ήλιο αλλά είδαμε και τα παρακάτω.

Καθώς ζωγραφίζαμε το αγαπημένο μας παραμύθι ακούσαμε κι ένα τραγούδι για τον ήλιο.
Και δεν θα μπορούσαμε να τελειώσουμε χωρίς το τραγούδι του Οδυσσέα Ελύτη "Ο ήλιος, ο ηλιάτορας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου