Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

ΕΝΟΤΗΤΑ 12

ΜΑΘΗΜΑ 6

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΪ- ΒΑΣΙΛΗΣ

Κάθε φορά που φτάνουμε σε αυτό το μάθημα με ρωτάνε τα παιδιά αν υπάρχει στ' αλήθεια ο Αϊ- Βασίλης. Μη θέλοντας να χαλάσω το όνειρο, το χαμόγελο και την ελπίδα, γιατί για μένα αυτό συμβολίζει ο Αϊ- Βασίλης, βασίζομαι στην εκκλησιαστική μας παράδοση και στη μορφή του δικού μας Αϊ- Βασίλη σαν έναν από τους Τρεις Ιεράρχες.
Με την ευκαιρία αυτή μαθαίνουμε και την ιστορία των Τριών Ιεραρχών. Ο Άγιος Βασίλειος από την Καισαρεία που αναφέρεται και στα κάλαντα  υπάρχει σαν προστάτης των γραμμάτων.
Την εποχή που ήταν βασιλιάς ο Αλέξιος Κομνηνός στην Κωνσταντινούπολη οι άνθρωποι μάλωναν μεταξύ τους για το ποιος από τους τρεις ήταν καλύτερος. Άλλοι θεωρούσαν ανώτερο τον Μέγα Βασίλειο, άλλοι υποστήριζαν τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο και άλλοι τον Γρηγόριο τον Θεολόγο. 
Μια νύχτα ο μητροπολίτης είδε σε οπτασία τους Τρεις Ιεράρχες πρώτα καθένα χωριστά και στη συνέχεια και τους τρεις μαζί. Αυτοί του είπαν: «Εμείς, όπως βλέπεις, είμαστε ένα κοντά στον Θεό και τίποτε δεν υπάρχει που να μας χωρίζει ή να μας κάνει να αντιδικούμε. Όμως, κάτω από τις ιδιαίτερες χρονικές συγκυρίες και περιστάσεις που βρέθηκε ο καθένας μας, κινούμενοι και καθοδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα, γράψαμε σε συγγράμματα και με τον τρόπο του ο καθένας, διδασκαλίες που βοηθούν τους ανθρώπους να βρουν τον δρόμο της σωτηρίας. Επίσης, τις βαθύτερες θείες αλήθειες, στις οποίες μπορέσαμε να διεισδύσουμε με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, τις συμπεριλάβαμε σε συγγράμματα που εκδώσαμε. Και ανάμεσά μας δεν υπάρχει ούτε πρώτος, ούτε δεύτερος, αλλά, αν πεις τον ένα, συμπορεύονται δίπλα του και οι δύο άλλοι. Σήκω, λοιπόν, και δώσε εντολή στους φιλονικούντες να σταματήσουν τις έριδες και να πάψουν να χωρίζονται για εμάς. Γιατί εμείς, και στην επίγεια ζωή που είμασταν και στην ουράνια που μεταβήκαμε, φροντίζαμε και φροντίζουμε να ειρηνεύουμε και να οδηγούμε σε ομόνοια τον κόσμο. Και όρισε μία ημέρα να εορτάζεται από κοινού η μνήμη μας και καθώς είναι χρέος σου, να ενεργήσεις να εισαχθεί η εορτή στην Εκκλησία και να συνταχθεί η ιερή ακολουθία. Ακόμη ένα χρέος σου, να παραδόσεις στις μελλοντικές γενιές ότι εμείς είμαστε ένα για τον Θεό. Βεβαίως και εμείς θα συμπράξουμε για τη σωτηρία εκείνων που θα εορτάζουν τη μνήμη μας, γιατί έχουμε και εμείς παρρησία ενώπιον του Θεού».
Έτσι ο μητροπολίτης πρότεινε να γιορτάζουμε και τους 3 αγίους στις 30 Ιανουαρίου. Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι γιορτή των δασκάλων και των μαθητών, των σχολείων και των γραμμάτων, των βιβλίων και της μάθησης.
πηγή κειμένου: Ορθόδοξος Συναξαριστής

Δεν παραλείψαμε όμως να αναφερθούμε και στον Αϊ- Βασίλη ξένων χωρών. Μάθαμε ότι στην Ιταλία έχουν τη Μάγισσα Μπεφάνα. 
Τα παιδιά γράφουν γράμματα για τη Μπεφάνα στις 5 Ιανουαρίου και τα κρύβουν στην καμινάδα. Η Μπεφάνα επισκέπτεται τα σπίτια και γεμίζει τις κάλτσες που κρεμούν στο τζάκι με καρπούς, φρούτα και δώρα σε όλα τα καλά παιδιά. Στα κακά παιδιά φέρνει ένα κομμάτι κάρβουνο. 


Στην Αγγλία πριν εμφανιστεί ο γνωστός Άγιος Βασίλης είχαν τον Πατέρα των Χριστουγέννων που φορούσε πράσινη στολή και δεν έφερνε δώρα αλλά γυρνούσε από σπίτι σε σπίτι και πανηγυρίζε με τις οικογένειες. Αργότερα, όταν ήρθε στην Αγγλία ο γνωστός σε όλους Άγιος Βασίλης με την κόκκινη στολή τα παιδιά του έγραφαν ένα γράμμα με τα δώρα που ήθελαν και τα έριχναν στο πίσω μέρος του τζακιού. Την παραμονή των Χριστουγέννων ο Father Christmas έρχεται πάνω στο έλκηθρο που το οδηγούν τάρανδοι και μοιράζει δώρα από την καμινάδα στις κάλτσες. 
Στην Ολλανδία έχουν τον Sinterklaas, τον Άγιο Νικόλαο.
Έρχεται το Νοέμβρη και κάνει παρέλαση στην πόλη για να χαιρετήσει όλα τα παιδιά. Φοράει κι εκείνος κόκκινη στολή κι έχει μια μεγάλη άσπρη γενειάδα. Έχει για βοηθό του τον Peter Black ένα μικρό παιδί.
Στη Βραζιλία  το όνομα του Άι-Βασίλη είναι Papai Noel και πιστεύεται ότι ζει στην Γροιλανδία. Από την Γροιλανδία λοιπόν ταξιδεύει και φτάνει μέχρι την Βραζιλία για να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά τις ημέρες των Χριστουγέννων. Η στολή του είναι μεταξένια για να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες της Βραζιλίας και σε αποχρώσεις του γκρι και του ασημί.
 Στην Ισπανία έχουν τους 3 Μάγους που φέρνουν τα δώρα. 
Στις 5 Ιανουαρίου τα παιδιά γράφουν γράμμα στους Τρεις μάγους. Αφήνουν τα παπούτσια τους στα περβάζια των παραθύρων γεμάτα καρότα για τα άλογα των Τριών Μάγων, που πιστεύουν ότι ξανακάνουν το ταξίδι για την Βηθλεέμ κάθε χρόνο.
Στη Νορβηγία λέγεται JULENISSEN. Μαζί με τους βοηθούς του φέρνει δώρα και καλή τύχη στο σπίτι και στο στάβλο. Το δώρο του; Ένα μπολ με κουρκούτι από αλεύρι. Τη νύχτα των Χριστουγέννων τα παιδιά βάζουν μπολ με κουρκούτι από αλεύρι σαν προσφορά στον Julenissen που επισκέπτεται τα παιδιά της Νορβηγίας, ολοκληρώνοντας το μακρινό του ταξίδι από τη Λαπωνία πάνω στο έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι.
Στη Ρωσία τα δώρα τα μοιράζει η Μπαμπούσκα η οποία δεν ακύρωσε το ταξίδι της με το Σφοφό Μάγο για να πάνε να δουν τον Ιησού κι έπειτα το μετάνοιωσε. Έτσι κάθε χρόνο κάνει το ταξίδι για να βρει τον Ιησού και να του δώσει τα δώρα της αλλά επειδή δεν τον βρίσκει μοιράζει τα δώρα στα παιδιά.





πηγή κειμένων: www.asxetos.gr/pedia/xristougenna-christmas-protoxronia/ethima-dora-kai-agios-vasilhs-world
                       https://el.wikipedia.org

Παρακάτω μπορείς να ακούσεις ένα παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου με τίτλο "Ο δικός μας Άγιος Βασίλης", ένας Άγιος Βασίλης που σώζει από την πείνα και το κρύο μια οικογένεια.
 Σε αυτό το μάθημα μάθαμε να φτιάχνουμε σύνθετες λέξεις με το ξε-, το α- και το αν-. Μπορείς να το θυμηθείς βλέποντας το παρακάτω βίντεο για μια περιπέτεια παιδιών στο πάρκο.
http://www.edutv.gr/protobathmia/peripeteies-sto-parko-o-ksemalliasmenos-klooun-synthesi-me-axorista-moria
Κι εδώ μπορείς να παίξεις ένα παιχνίδι με αυτά από τη σελίδα "Πρώτο κουδούνι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου