Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

ΠΕΡΝΑ- ΠΕΡΝΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ

ΜΕ ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ 

ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ!

Ο Μανώλης και η Κατερίνα αυτήν την εβδομάδα μας μίλησαν για τον τρόπο επικοινωνίας των μελισσών αλλά και τον χορό τους!

  Τα παιδιά μας είπαν η επικοινωνία μεταξύ των μελισσών είναι πολύ σημαντική για να μπορούν να συνεργάζονται. Οι μέλισσες επικοινωνούν με τις αισθήσεις τους, με τις φερεμόνες και με τον χορό.
Οι φερεμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγουν οι μέλισσες και με αυτές στέλνουν τα μηνύματα στο υπόλοιπο μελίσσι. Με τις κεραίες τους και την όσφρησή τους επίσης καταλαβαίνουν την βασίλισσά τους αλλά και τις ξένες μέλισσες που προσπαθούν να μπουν στην κυψέλη τους.

πηγή εικόνας: www.honeymell.com
 Εκτός όμως από αυτά οι μέλισσες χορεύουν για να επικοινωνίσουν.
 Οι κυριότεροι χοροί των μελισσών είναι δύο, ο κυκλικός χορός και ο μικτός χορός ή χορός της παλλόμενης κοιλίας.
 
1. Ο κυκλικός χορός
πηγή εικόνας: beesplants.blogspot.com
Η συλλέκτρια μέλισσα όταν ανακαλύψει τροφή σε μικρή απόσταση από την κυψέλη επιστρέφει σε αυτήν και αρχίζει να χορεύει κυκλικά. Ο χορός της, ειδοποιεί τις άλλες μέλισσες και τις «λέει» ότι έχει ανακαλύψει πηγές τροφής.Όσο πιο γρήγορα «χορεύει», τόσο μεγαλύτερη ποσότητα τροφής έχει βρει. Από το «άρωμα που φοράει»  η χορεύτρια-μέλισσα, οι υπόλοιπες μέλισσες αναγνωρίζουν  τι είδους τροφή θα αναζητήσουν.
Τις φιγούρες της χορεύτριας  μέσα στη σκοτεινή κυψέλη τις αντιλαμβάνονται οι υπόλοιπες μέλισσες με την αφή αγγίζοντας τη χορεύτρια-μέλισσα με τις κεραίες τους. 

2. Ο μικτός χορός ή ο χορός της παλλόμενης κοιλιάς
Όταν η απόσταση της τροφής είναι μεγαλύτερη από 25 μέτρα, ο «χορός» της μέλισσας αλλάζει και από κυκλικός γίνεται ημικυκλικός.
πηγή εικόνας:geaolympou.gr
Όταν η απόσταση της τροφής είναι μεγαλύτερη των 100 μέτρων, η μέλισσα αλλάζει πάλι τις «φιγούρες» της και κάνει «οκταράκια» δηλαδή «χορεύει» σχηματίζοντας το σχήμα οκτώ (8) στον αέρα, ενώ συγχρόνως πάλλεται έντονα η κοιλιά της παράγοντας ήχους. Αυτός ο χορός δείχνει στις άλλες μέλισσες τι τροφή και πόση να αναζητήσουν, πόσο μακριά είναι και πώς να φτάσουν εκεί με την βοήθεια του ήλιου. Οι υπόλοιπες μέλισσες πάλι χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να καταλάβουν. 

Εκτός από τους 2 αυτούς χορούς έχουν παρατηρηθεί και άλλοι χοροί μικρότερης σημασίας μέσα στην κυψέλη όπως:
Ο «χορός της καθαριότητας», που γίνεται από τις νεαρές μέλισσες οι οποίες καθαρίζουν την κυψέλη.
Ο «χορός της χαράς», που τον χορεύουν οι μέλισσες ακουμπώντας τα πόδια τους η μία πάνω στην άλλη και κουνιούνται, δηλώνοντας ότι «όλα πάνε καλά» στο μελίσσι, ειδικά μετά από μία καλή συγκομιδή.
Ο «χορός καθαρισμού της εργάτριας», την οποία καθαρίζει με τα σαγόνια της μια άλλη εργάτρια ενώ αυτή ταυτόχρονα δονείται.
Ο «χορός μασάζ», γίνεται όταν κάποια μέλισσα αδιαθετήσει, τότε οι υπόλοιπες τραβούν τα πόδια της, αγγίζουν τα φτερά της και τρέχουν επάνω της προσπαθώντας να κάνουν καλά την άρρωστη μέλισσα.
πηγή κειμένου:http://geaolympou.gr
Τα παιδιά μας έφτιαξαν και έναν ωραίο πίνακα αναφοράς για την τάξη.
Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο για να δούμε αυτόν τον μαγευτικό χορό αλλά να θυμηθούμε και όλα αυτά που μέχρι τώρα μάθαμε για τις μέλισσες.
Κι αφού το είδαμε είπαμε να το αναπαραστήσουμε. Ακούσαμε το τραγούδι από τα Ζουζούνια για τις 9 μελισσούλες και χορέψαμε κι εμείς. 

Μπράβο Μανώλη!
Μπράβο Κατερίνα!
Πολύ καλή δουλειά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου