Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015


ΠΕΡΝΑ- ΠΕΡΝΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ

ΜΕ ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ




Σήμερα ο Φίλιππος και ο Πέτρος μας μίλησαν για το σπίτι των μελισσών, για τις κυψέλες. Μοιράστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες, είδαμε εικόνες και γευτήκανε κηρήθρα.
Μας είπαν ότι οι μέλισσες φτιάχνουν τις κυψέλες τους σε φυσικούς χώρους, όπως μια κουφάλα δέντρου ή πάνω σε κλαδιά, σε κοιλότητες των βράχων, στα κενά  των τοιχωμάτων των κτιρίων ή ακόμα και στις στέγες των σπιτιών.
Πηγή http://www.lesinsectes.biz


Πηγή http://rodbees.blogspot.gr

Τα μελίσσια ζούνε σε φωλιές για να προφυλαχθούν από τον αέρα, το κρύο και τη βροχή, τους φυσικούς εχθρούς τους που είναι πάρα πολλοί διότι το μέλι το τρώνε όλα τα ζώα του πλανήτη μας, από το ταπεινό μυρμήγκι, μέχρι την αρκούδα και τον άνθρωπο. Χρειάζονται επίσης τις κυψέλες τους για να κτίσουν τις κηρήθρες τους, οι οποίες τους είναι απαραίτητες για όλες τις δραστηριότητές τους, αλλά και για την επιβίωσή τους.

Η χρήση της κυψέλης ήταν γνωστή και στην αρχαία Ελλάδα. Ο άνθρωπος όταν κατάλαβε τη μεγάλη αξία της μέλισσας και του μελιού, προσπάθησε να δημιουργήσει τις ίδιες συνθήκες ζωής για τις μέλισσες και έτσι άρχισε να κατασκευάζει κυψέλες για την εκτροφή τους.

Οι πρώτες κυψέλες στην Ελλάδα ήταν πήλινες.  

Ο Αριστοτέλης αναφέρει ότι η κυψέλη της εποχής αυτής ονομαζόταν ανάστομο κοφίνι. Το κοφίνι ήταν πλεχτό από λυγαριά ή καλάμια και ήταν κλειστό στο κάτω μέρος, με μόνο άνοιγμα την είσοδο των μελισσών και ανοιχτό στο επάνω μέρος στο οποίο εφαρμόζονταν 8-10 κινούμενοι πήχεις ανεξάρτητοι μεταξύ τους  για να κτίσουν οι μέλισσες τις κηρήθρες. Τα μελισσοκοφίνια  κατασκευάζονται και χρησιμοποιούνται σε πολλά μέρη έως τις μέρες μας. 
 Σήμερα υπάρχουν διάφοροι τύποι κυψελών που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, αλλά διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το σχέδιο και τις διαστάσεις.






Πηγή εικόνων:http://idiston.blogspot.gr





Σε κάθε κυψέλη υπάρχουν οι κηρήθρες. Στις κηρήθρες οι μέλισσες γεννούν και μεγαλώνουν τα μικρά τους, αποθηκεύουν την τροφή τους και δραστηριοποιούνται γενικά.

Οι κηρήθρες κτίζονται από το κερί που παράγεται από τους κηρογόνους αδένες των εργατριών μελισσών. Το κτίσιμο των κηρηθρών γίνεται σταδιακά από εργάτριες που κτίζουν κατακόρυφα από πάνω προς τα κάτω. Τελικά όλα τα τμήματα ενώνονται μεταξύ τους και έτσι σχηματίζουν μία ομοιόμορφη κηρήθρα.
Τα παιδιά μας το έδειξαν αυτό και στην τάξη.


Στη συνέχεια μας μίλησαν για το σχήμα των κελιών. Οι κυψέλες έχουν πολλά εξάγωνα κελιά, φτιαγμένα από κερί που παράγουν οι ίδιες οι μέλισσες. Σε ορισμένα κελιά αποθηκεύεται το μέλι και σε άλλα τοποθετούνται τα αυγά.  


 Υπάρχουν τριών ειδών κελιά στην κηρήθρα.

-   Τα Εργατικά κελιά : Είναι τα κελιά όπου εκτρέφονται οι εργάτριες μέλισσες. Χρησιμοποιούνται και για την αποθήκευση μελιού και γύρης. Είναι τα πιο μικρά κελιά και τα περισσότερα.

-   Τα Κηφηνοκελιά : Τα κελιά όπου εκκολάπτονται οι κηφήνες. Σε αυτά αποθηκεύετε μόνο μέλι, όχι γύρη.

-   Τα Βασιλικά κελιά : Είναι τα κελιά όπου εκκολάπτονται οι βασίλισσες. Είναι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος κελιά.
Η είσοδος της κυψέλης φρουρείται πάντα από έναν αριθμό εργατριών μελισσών. Οι μέλισσες φρουροί είναι συνήθως οι μεγαλύτερες σε ηλικία μέλισσες οι οποίες θυσιάζουν τη ζωή τους για να σώσουν τη φωλιά τους εάν αυτό χρειαστεί. Οι μέλισσες φρουροί έχουν σαν αποστολή να ελέγχουν όλες τις μέλισσες που θέλουν να μπούνε στην κυψέλη. Ο έλεγχος και η αναγνώριση γίνεται από τον τρόπο που πετούν οι μέλισσες και την  μυρωδιά τους. 
Πηγές κειμένου:  http://geaolympou.gr
                          http://www.attiki-pittas.gr
                          http://melissomania.gr
                          http://idiston.blogspot.gr 
                          http://www.honeymell.com
Μας έφτιαξαν και μια ωραία κυψέλη από πυλό όπου μέσα είχαν βάλει αληθινή κηρήθρα.

 Τέλος δεν παρέλειψαν να μας κεράσουν μελάκι με κηρήθρα όπου την μασήσαμε και είδαμε ότι μοιάζει με τσίχλα.
 Μετά από αυτήν την πολύ ωραία παρουσίαση ετοιμαστήκαμε για την κατασκευή μας. Και τι άλλο θα φτιάχναμε εκτός από μια κυψέλη;

 Αλλά δεν μείναμε εκεί. Θέλαμε να βάλουμε και λίγα μαθηματικά μέσα στην ενότητα αυτή. έτσι ασχοληθήκαμε με τα εξάγωνα. Τα παιδιά κρατούσαν οδοντογλυφίδες και με αυτές φτιάξαμε εξάγωνα στα θρανία μας. Έπειτα τα κολλήσαμε σε ένα κίτρινο χαρτόνι.
Το αφήσαμε να στεγνώσει καλά

ενώ παράλληλα ζωγραφίσαμε τη Μάγια τη μέλισσα.
Αφού στέγνωσαν τα εξάγωνά μας τα κόψαμε και τα κολλήσαμε σε άσπρο χαρτόνι.

Κόψαμε και κολλήσαμε και τη Μάγια σαν να βγαίνει από το εξάγωνο, στολίσαμε περισσότερο το χαρτόνι μας, βάλαμε κι ένα κορδελάκι κι έτοιμο το καδράκι μας.


Μπράβο Πέτρο!
Μπράβο Φίλιππε!
Υπέροχη παρουσίαση! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου