Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

ΠΕΡΝΑ- ΠΕΡΝΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ

ΜΕ ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ

ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Όλοι δουλεύουν σε μια κυψέλη. Κανένας δεν κάθεται χωρίς να κάνει κάτι. Ο καθένας έχει την δουλειά του και όλοι βασίζονται στην συνεργασία για να έχουν ένα σπίτι καθαρό, φαγητό και μικρά μελισσάκια.
πηγή εικονας http://meli-konstantinou.com
Η βασίλισσα είναι υπεύθυνη για την καθοδήγηση των μελισσών, επιθεωρεί και δίνει εντολές. Μοναδικός της ρόλος είναι να γεννά τα αυγά που θα βγουν νέες μελισσούλες.
Τις περισσότερες δουλειές μέσα σε μία κυψέλη τις κάνει η εργάτρια.  Το πρώτο πράγμα που κάνει η νέα εργάτρια με το που θα βγει από το κελί της, είναι να το καθαρίσει ώστε να είναι έτοιμο να δεχθεί νέο γόνο. Και ξεκινάει η δουλειά. Κάθε μέλισσα, ανάλογα την ηλικία της κάνει της εξής δουλειές.
·                    Καθαρίστρια κελιών – Με την γέννησή της και για τρεις περίπου μέρες, φροντίζει αποκλειστικά την καθαριότητα των κελιών. Αν το κελί δεν είναι σε άψογη κατάσταση, δεν θα χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση τροφής, και η βασίλισσα που πάντα επιθεωρεί, δεν θα γεννήσει σε αυτό. Πρέπει επίσης να απομακρύνουν τις νεκρές μέλισσες για να μην μολύνουν την κυψέλη και να απολυμάνουν.
·                    Παραμάνες – Η εργάτρια γίνεται η νταντά του γόνου, φροντίζοντας και ταΐζοντας τις προνύμφες συνεχώς. Όλες οι μέλισσες ελέγχουν τα αυγά πάνω από χίλιες φορές κάθε μέρα για να δουν αν όλα πάνε καλά.
·                    Ακόλουθοι βασίλισσας – Ορισμένες νεαρές εργάτριες γίνονται ακόλουθοι της Βασίλισσας, την οποία ταΐζουν βασιλικό πολτό, την καθαρίζουν και φροντίζουν για τις ανάγκες της. Επίσης βοηθούν στην εξάπλωση των βασιλικών φερομονών στην κυψέλη.
πηγή εικόνας https://periplanomeno.wordpress.com
·                    Αποθηκεύτρια – Οι εργάτριες αναλαμβάνουν να πάρουν την τροφή, το νέκταρ και την γύρη, που φέρνουν οι μεγαλύτερες μέλισσες που επιστρέφουν από έξω και το πάνε στα κελιά. Επίσης, πρέπει να το κάνουν μέλι. Η ανταλλαγή τροφής μεταξύ των εργατριών γίνεται προβοσκίδα με προβοσκίδα και ονομάζεται τροφάλλαξη.
·                    Αερισμός – Ελέγχουν την θερμοκρασία και την υγρασία της κυψέλης. Όταν κάνει ζέστη κουνάνε τα φτερά  τους για να κάνουν ρεύμα και να αερίσουν την κυψέλη. Ο αερισμός βοηθάει και στην απομάκρυνση ακόμη περισσότερης υγρασίας από το μέλι πριν αυτό σφραγιστεί. Όταν κάνει κρύο στοιβάζονται όλες μαζί.
·                    Νεροκουβαλήτριες  – Πολύ σημαντικός επίσης είναι ο ρόλος των νεροκουβαλητών, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου φέρνουν νερό και το βάζουν στα φτερά των αδερφών τους που φροντίζουν τον αερισμό της κυψέλης, βοηθώντας να ελεγχθεί καλύτερα η θερμοκρασία.
·                    Κατασκευή κηρήθρας – Μετά την 12η/14η μέρα τις ζωής τους, ωριμάζουν οι αδένες που παράγουν κερί, το οποίο χρησιμοποιούν για την κατασκευή και το σφράγισμα των κελιών.
πηγή εικόνας
www.melikonitsas.gr
·                    Φρουροί κυψέληςΟι μέλισσες φρουροί είναι συνήθως οι μεγαλύτερες σε ηλικία μέλισσες οι οποίες θυσιάζουν τη ζωή τους για να σώσουν τη φωλιά τους εάν αυτό χρειαστεί. Οι μέλισσες φρουροί έχουν σαν αποστολή να ελέγχουν όλες τις μέλισσες που θέλουν να μπούνε στην κυψέλη. Ο έλεγχος και η αναγνώριση γίνεται από τον τρόπο που πετούν οι μέλισσες και την  μυρωδιά τους. Αν αντιληφθούν ότι η κυψέλη διατρέχει κίνδυνο και απειλείται από κάποιον εισβολέα, συνήθως από μία ξένη μέλισσα που θέλει να κλέψει το μέλι, τότε η μέλισσα φρουρός που θα την αντιληφθεί παίρνει με το σώμα της τη στάση του «συναγερμού» προβάλλοντας το κεντρί της και από τους αδένες της εκκρίνονται δύο ορμόνες, οι φερεμόνες της «επιθετικότητας» όπως λέγονται, με τις οποίες κινητοποιούνται και άλλες μέλισσες για να έρθουν να προστατέψουν την κυψέλη και επιτίθενται κατά των ξένων μελισσών «εισβολέων». Τότε  οι μέλισσες φρουροί χρησιμοποιούν το αμυντικό τους όπλο, το κεντρί, για να προστατέψουν κάτι τόσο πολύτιμο για αυτές το μέλι.
·                    Συλλέκτρια τροφής – Από την 21η μέρα και για την υπόλοιπη ζωή της η εργάτρια βγαίνει από την κυψέλη για να βρει τροφή. Συλλέγει γύρη, νέκταρ και μελιτώματα, αλλά και πρόπολη, και τα φέρνει πίσω. Αυτή που μαζεύει γύρη λέγεται γυρεοσυλλέκτρια κι αυτή που μαζεύει νέκταρ νεκταροσυλλέκτρια μέλισσα. Μια εργάτρια-συλλέκτρια κάνει 10 ταξίδια την μέρα για να μαζέψει νέκταρ. Επίσης, οι γυρεοσυλλέκτριες κάνουν 10 ταξίδια την ημέρα, μεταφέροντας την γύρη στην κυψέλη.
·                    Ανιχνευτές – Η εργάτρια συλλέκτης που θα εντοπίσει μια πηγή τροφής, επιστρέφει στην κυψέλη και ενημερώνει τις αδελφές της, πού είναι η  πηγή. Ανιχνευτές  στέλλονται και από τις μέλισσες που έχουν σμηνουργίσει (εγκαταλείψει την κυψέλη) για να βρουν κατάλληλο  χώρο και να φτιάξουν την καινούρια κυψέλη τους.
Οι  εργασίες μεταξύ των εργατριών αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες του μελισσιού. Δηλαδή μια εργάτρια φρουρός σε εποχή με πολύ νέκταρ μπορεί να γίνει συλλέκτρια και το αντίθετο.
πηγή εικόνας
www.melissocosmos.com
Οι κηφήνες κάνουν τις λιγότερες δουλειές. Ο σημαντικότερος ρόλος τους είναι να ζευγαρώνουν με την βασίλισσα. Βοηθούν επίσης στη ρύθμιση της θερμοκρασίας της φωλιάς. Όταν το νέκταρ σπανίζει οι εργάτριες σταματάνε να τους ταΐζουν ή πετάνε τους κηφήνες έξω από τη φωλιά.
 Πηγές κειμένου: http://www.meliforos.com/ergatria-melissa/
                         http://www.attiki-pittas.gr
                              http://www.honeymell.com
Με τη σημερινή παρουσίαση μπορούσαμε να παίξουμε παντομίμα. Κάθε παιδί διάλεγε μια δουλειά μέλισσας και μας την έδειχνε χωρίς να μιλάει. Εμείς προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι δουλειά κάνει η μέλισσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου