Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

ΕΝΟΤΗΤΑ 7

ΜΑΘΗΜΑ 5

ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ- ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΔΥΟ ΤΟΝΟΥΣ

Σήμερα μιλήσαμε για το σινεμά, κάτι γνώριμο σε όλα τα παιδιά, αφού πλέον οι περισσότεροι γονείς, μαζί κι εγώ, καταφεύγουν εκεί αρκετά συχνά το Σαββατοκύριακο για την οικογενειακή τους έξοδο.
Πριν μπούμε στο σινεμά πρέπει να αγοράσουμε εισιτήριο από το ταμείο. Για να μπούμε στην αίθουσα προβολής δείχνουμε το εισιτήριό μας στην ταξιθέτρια κι εκείνη μας πηγαίνει στη θέση που γράφει. Έπειτα σκίζει το εισιτήριο για να μην χρησιμοποιηθεί ξανά. Μπαίνουμε στην αίθουσα προβολής όπου υπάρχουν πολλές καρέκλες και μία τεράστια οθόνη φτιαγμένη από πανί.
 Μόλις ξεκινήσει η προβολή, χαμηλώνουν τα φώτα κι αρχίζει η ταινία. Θυμηθήκαμε πώς φτιάχνονται τα κινούμενα σχέδια με το βίντεο που είχαμε προβάλει για το μάθημα "Ιστορίες με εικόνες" και καταλάβαμε πώς φτιάχνεται η ταινία. 
Παλαιότερα όμως στο σινεμά προβάλλονταν ταινίες χωρίς λόγια. Αυτός ήταν ο βουβός κινηματογράφος. Μία σημαντική μορφή αυτού του σινεμά ήταν και ο Τσάρλι Τσάπλιν. Στην τάξη είδαμε το παρακάτω βίντεο κι εξηγήσαμε τον κωμικό του χαρακτήρα.
Κι επειδή μας άρεσε πολύ εδώ μπορείς να δεις κι άλλο  βίντεο βουβού κινηματογράφου.

Αφού μιλήσαμε για τον κινηματογράφο περάσαμε στην γραμματικούλα μας. Ξαναδιαβάσαμε το κείμενο και κάθε φορά που τονίζαμε παίζαμε παλαμάκια. Είδαμε ότι κάποιες λέξεις έχουν δύο τόνους. Παρατηρήσαμε και τις μικρές λεξούλες που έχουν δίπλα τους και τις κυκλώσαμε. Έπειτα ξεκινήσαμε να βλέπουμε την παρακάτω παρουσίαση και να κάνουμε εξάσκηση μαζί της.  
Όσο πιο πολύ κάναμε εξάσκηση τόσο πιο εύκολο μας φαινόταν. Αν θέλεις δεν ξανά τους κανόνες από τα παρακάτω παραθυράκια.
πηγή: wordwall.net
Για να παίξουμε κι άλλα παιχνίδια με τους 2 τόνους διαλέγουμε από τα παρακάτω. 
http://www.jele.gr/activity/b/language/glossaB011.swf
πηγή: jele.gr



πηγή παιχνιδιών: wordwall.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου