Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015

ΕΝΟΤΗΤΑ 7

ΜΑΘΗΜΑ 5

ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ- ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΔΥΟ ΤΟΝΟΥΣ

Σήμερα μιλήσαμε για το σινεμά, κάτι γνώριμο σε όλα τα παιδιά, αφού πλέον οι περισσότεροι γονείς, μαζί κι εγώ, καταφεύγουν εκεί αρκετά συχνά το σαββατοκύριακο για την οικογενειακή τους έξοδο.
Πριν μπούμε στο σινεμά πρέπει να αγοράσουμε εισιτήριο από το ταμείο. Για να μπούμε στην αίθουσα προβολής δείχνουμε το εισιτήριό μας στην ταξιθέτρια κι κείνη μας πηγαίνει στη θέση που γράφει. Έπειτα σκίζει το εισιτήριο για να μην χρησιμοποιηθεί ξανά. Μπαίνουμε στην αίθουσα προβολής όπου υπάρχουν πολλές καρέκλες και μία τεράστια οθόνη φτιαγμένη από πανί.
 Μόλις ξεκινήσει η προβολή, χαμηλώνουν τα φώτα κι αρχίζει η ταινία. Θυμηθήκαμε πώς φτιάχνονται τα κινούμενα σχέδια με το βίντεο που είχαμε προβάλει για το μάθημα "Ιστορίες με εικόνες" και καταλάβαμε πώς φτιάχνεται η ταινία. 
Παλαιότερα όμως στο σινεμά προβάλονταν ταινίες χωρίς λόγια. Αυτός ήταν ο βουβός κινηματογράφος. Μία σημαντική μορφή αυτού του σινεμά ήταν και ο Τσάρλι Τσάπλιν. Εδώ μπορείς να δεις ένα τέτοιο βίντεο βουβού κινηματογράφου.
Κι αφού μιλήσαμε για τον κινηματογράφο περάσαμε στην γραμματικούλα μας. Ξαναδιαβάσαμε το κείμενο και κάθε φορά που τονίζαμε παίζαμε παλαμάκια. Είδαμε ότι κάποιες λέξεις έχουν δύο τόνους. Τις γράψαμε στον πίνακα και τις παρατηρήσαμε. Είδαμε ότι αυτές οι λέξεις έχουν από τρεις και πάνω συλλαβές. Κάθε λέξη έχει τον ένα τόνο στην προπαραλήγουσα(κάναμε και την επανάληψή μας έτσι) και τον άλλο στη λήγουσα. Χωρίς να θέλω να μπερδευτούμε είπαμε ότι οι μικρές λεξούλες που είναι μετά από τις μεγάλες λέξεις δίνουν τον τόνο τους γιατί δεν μπορούν να τον κουβαλούν. Βασιστήκαμε στο πώς μας ακούγεται πιο καλά όταν διαβάζουμε αυτές τις δύο λέξεις: με έναν ή με δύο τόνους;
Παίξε το παρακάτω παιχνίδι για να κάνεις εξάσκηση στον διπλό τονισμό.
http://www.jele.gr/activity/b/language/glossaB011.swf
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου